Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.05.2010.

14:50

Vejn Runi, jedan od najboljih na planeti

Bez sumnje prva zvezda Mančester junajteda i engleske reprezentacije. Igrač koji je u proteklih pet godina postao jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadač na planeti, a tek ima 24 godine. Vejn Runi je rođen 24. oktobra 1985. godine u Krokstetu, predgrađu Liverpula. Svoju fudbalsku karijeru počeo je kao desetogodišnjak, u mlađim selekcijama Evertona, ali se veoma brzo probio do prvog tima. Za seniorski tim je debitovao 19. oktobra 2002. godine, protiv Arsenala, kada je postigao jedini gol na meču i tako prekinuo niz ‘tobdžija’ od 30 mečeva bez poraza. Taj gol je, takođe, Runija učinio najmlađim strelcem u istoriji Premijer lige u to vreme i od tada su taj rekord popravila samo dvojica fudbalera, prvo Džejms Milner, a potom i Džejms Von.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Od tog trenutka njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom. Za Everton je u naredne dve sezone odigrao 67 utakmica i postigao 15 golova. Ipak, Runi je tokom leta 2004. odučio da promeni klub, baš u vreme kada je legendarni Pol Gaskoin objavio svoju autobiografiju, u kojoj je otkrio da mu je najveća greška u karijeri bila što je odbio Mančester junajted. Čini se da je mladi Runi ozbiljno shvatio taj savet, pošto je 31. avgusta, za sumu od 25,6 miliona funti, prešao baš na ‘Old Traford’. Runi je tada još uvek imao samo 18 godina.

Za ‘crvene đavole’ debitovao je 28. septembra, het-trikom i asiatencijom protiv turskog Fenerbahčea u Ligi šampiona. Međutim, u svojoj prvoj sezoni na ‘Old Trafordu’ Runi nije imao preteranog razloga za slavlje pošto je klub ostao bez trofeja. Ipak, mladi napadač je najavio blistavu budućnost, pošto je bio najbolji strelac tima u prvenstvu sa 11 golova, a bio je izabran i za najboljeg mladog igrača u Premijer ligi.

Ipak, popularni Vaza je sve to nadoknadio u sledeće četiri sezone u kojima je osvojio tri Premijer lige, dva Liga kupa, jedan Komjuniti šild, jednu Ligu Šampiona, kao i Klupsko svetsko prvenstvo. Ni individualni trofeji nisu izostali, pošto je pet puta bio igrač meseca u Premijer ligi, dva puta najbolji fudbaler Engleske, igrač godine u Premijer ligi, a čak dva pua je biran za najboljeg mladog fudbalera lige.

O Runijevoj neverovatnoj popularnosti najbolje svedoči podatak da se u periodu od 2005. do 2009. godine našao na omotima pet uzastopnih izdanja igrica iz FIFA serijala, što je apsolutni rekord.

Rekorde je rušio i u reprezentaciji Engleske za koju je debitovao 12. februara 2003. kada je imao samo 17 godina. U junu 2006. Teo Volkot je srušio taj rekord za 36 dana. Runi je takođe najmlađi strelac u istoriji ‘Gordog Albiona’.

Debi na velikoj sceni imao je na EP 2004, kada je sa dva gola protiv Švajcarske postao najmlađi strelac u istoriji tog takmičenja, ali je Engleska eliminisana već u četvrtfinalu. Pošto je 2006. godine, pred start Mundijala u Nemačkoj, povredio stopalo postojala je bojazan da će Runi propustiti to takmičenje. Međutim uz pomoć najsavreminijih terapija, on se oporavio na vreme. Ipak nedovoljno oporavljeni Runi nije blistao i nije uspeo da se upiše u listu strelaca, a 'Gordi Albion' još jednom biva eliminisan u četvrtfinalu u kome je napadač Mančester junajteda dobio crveni karton.

Nakon neuspeha u kvalifikacijama za EP 2008. bilo je jasno da Englezi nemaju pravo na grešku na putu do Južne Afrike. Izabranici selektora Fabija Kapela su u toj kampanji ostvarili devet pobeda, uz samo jedan poraz, a Runi je sa devet golova bio najzaslužniji za taj uspeh. Nova povreda u završnici sezone zapretila je da još jednu zvezdu ‘Gordog Albiona’ ostavi kod kuće. Ipak, pokazalo se da povreda nije ozbiljnije prirode, pa će Vaza biti spreman da na mečevima sa SAD, Alžirom i Slovenijom popravi svoj učinak na Mundijalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu