Nova vest
Fudbal

Utorak, 01.06.2010.

00:02

Ki Sung Jong, korejski Džerard i nada nacije

Najtalentovaniji igrač Južne Koreje (uostalom dobitnik nagrade za najboljeg mladog igrača za 2009.), koga još nazivaju ''Korejski Džerard'', zajedno sa Li Čung Jongom, svojim bivšim saigračem iz Seula (zajedno ih zovu Double Dragon), održava nadu da bi Južna Koreja u nekoj budućnosti mogla da ponovi uspeh sa Svetskog prvenstva iz 2002. kada je stigla do polufinala.

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Poznat i pod imenom David Ki, rođen je 21. Januara 1989. u Gvanđiu, Južna Koreja. Svoje englesko ime dobio je pošto ga je otac, nekada i sâm fudbaler, poslao u Australiju 2001. godine da trenira fudbal i nauči engleski jezik. Tamo je ostao do 2005. godine igrajući za Džon Paul Koledž iz Brizbejna sa kojim je osvojio prvenstvo u kategoriji do 15 godina.

Usledio je poziv da se vrati u zemlju u FK Seul što je Ki i učinio 2005. godine. Za prvi tim je debitovao 2007. godine i u naredne tri sezone je na 92 utakmice postigao 9 golova. Već 2007. je bio blizu prelaska u Mančester Junajted pošto ga je Ferguson zapazio na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godine međutim, na kraju se ipak odlučio da dovede Antonija Valensiju.

U naredne dve sezone postao je ključni igrač Seula, a posebno se proslavio golom u 92. minutu u derbiju protiv Suvon Samsung Bluvingsa kada ga je proslavio na poseban način (kangaroo ceremony, nešto slično Adebajorovom proslavljanju).

Igrajući na poziciji centralnog veznog pokazao je da ima pre svega odličnu tehniku kao i osećaj za dodavanje u pravom trenutku. Isto tako vrlo dobro i precizno izvodi prekide. Odlične igre u Seulu nisu promakle evropskim klubovima a najbrži je bio Seltik koji ga je u januaru ove godine doveo za 2,1 miliona funti. Već na svom debiju protiv Falkirika proglašen je za igrača utakmice.

Za reprezentaciju je debitovao 2008. godine protiv Jordana i do sada je na 20 utakmica postigao četiri gola. Možda bi bilo previše očekivati da Ki pokaže puno na ovom Svetskom prvenstvu, kada se uzme u obzir da je tek pre šest meseci počeo da igra u Evropi. Ipak, sa druge strane, tek je napunio 21 godinu i sigurno je da će u svojoj karijeri imati prilike da pokaže šta može i na nekom od narednih Mundijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu