Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

16:12

Mesut Ozil, budućnost Nemačke

Reprezentacija Nemačke imaće na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi najmlađi tim, a među nekoliko nadolazećih zvezda nemačkog fudbala izdvaja se plejmejker Verdera Mesut Ozil.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ozil jedan je od brojnih nemačkih fudbalera sa turskim poreklom. Rođen je u Gelzenkirhenu 1988. godine, prošao je sve mlađe selekcije ’pancera’, a za seniorsku reprezentaciju do sada je odigrao već osam utakmica uz jedan postignuti gol.

Karijeru je počeo u nekoliko manjih klubova u rodnom Gelzenkirhenu, a nakon toga je pet godina proveo u Esenu. 2005. prešao je u mlađe kategorije Šalkea gde se zadržao sve do 2008. godine kada je za 4,3 miliona evra prešao u Verder iz Bremena potpisavši četvorogodišnji ugovor.

Ozil igra na poziciji centralnog veznog, a veoma dobro se snalazi in a levom krilu. Odlikuje ga kreativna igra, veoma je pokretan, a, kao i svi levonogi fudbaleri, poseduje veoma jak i precizan udarac.

Već kao klinac Ozil je prelomio da nastupa za reprezentaciju Nemačke, a u septembru 2006. pozvan je u selekciju do 17 godina. Sve do 2007. godine bio je član mlade reprezentacije Nemačke (do 21. godine), a na Evropskom prvenstvu za mlade u Švedskoj 2009. bio je vođa selekcije koja je osvojila titulu pobedivši u finalu selekciju Engleske sa ubedljivih 4:0. U finalnom duelu Ozil je postigao jedan gol i proglašen je za igrača utakmice.

Pored titule na EP sa mladom reprezentacijom, u svojoj karijeri je do sada osvojio i nemački Kup sa Verderom 2009. godine, a sigurno je da je pred ovim supertalentovanim fudbalerom još puno velikih mečeva i trofeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu