Doroti Hemil – dama iz bajke

Doroti Hemil je bivša američka klizačica, osvajačica zlatne medalje u Insbruku 1976. Ona je bila poslednja klizačica koja je najsjajnije odličje osvojila bez trostrukog skoka. Iste godine je osvojila titulu svetskog šampiona u Geteborgu, a posle toga je završila svoju karijeru.

Izvor: Maja Nikoliæ

Ponedeljak, 03.02.2014.

15:49

Default images

Ona ističe da je najponosnija baš na zlato iz Geteborga. Tada su joj mnogi savetovali da se povuče, jer bi čak i srebro moglo da baci u senku sjaj olimpijske medalje.

Prvi nacionalni uspeh ostvarila je 1969. sa 12 godina kada je osvojila trofej dama. Posle toga pozvana je da nastupa u Medison Skver Gradenu na egzibicionom turniru koji je prethodio Svetkom prvenstvu. Višestruka je šampionka Sjedinjenih Država.

Napisala je autobiografiju „Na ledu i van njega“.

Učestvovala je u mnogim predstavama kao što su Pepljuga, Krcko Oraščić na ledu... Primljena je u Olimpijsku kuću slavnih, a posebno joj znači što je nosila olimpijsku baklju na Igrama u Solt Lejk Sitiju i klizala na zatvaranju takmičenja.

Ona se bavi i trenerskim poslom, jer deci sa invaliditetom pruža priliku da nauče da klizaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: