Nova vest
Košarka

Petak, 06.09.2013.

23:04

Ubedljiv poraz loše Srbije

Košarkaši Srbije izgubili su od Makedonije sa 89:75 u trećem kolu B grupe Evropskog prevenstva i sada imaju skor 2-1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Naši su odigrali veoma loše, Makedonija je krajem prve deonice stekla dvocifrenu prednost, a najveća razlika rivala bila je +26.

Srbija nijednom nije ozbiljnije pripretila, pa su naši južni susedi zabeležili prvi trijumf na EP.

Najefikasniji kod Srbije bio je Danilo Anđušić sa 19 poena (4-8 iz igre, 8-9 penali), Nemanja Bjelica upisao je 13 poena i 8 skokova, a Nemanja Nedović dao je 11 poena. Kapiten Nenad Krstić zaustavljen je na 9 poena (3-9 iz igre, 10 sk), koliko je postigao i Stefan Marković.

Pero Antić predvodio je Makedoniju sa 16 poena (5-14 iz igre) i 14 skokova, uz izvrsnu igru u odbrani, a Bo Mekejleb ubacio je 27 poena (7-15 iz igre, 11-13 penali). Odličan je bio i Vlado Ilievski sa 16 poena (4-5 iz igre).

Sledeći meč, sada još značajniji, Srbija će igrati u nedelju sa Letonijom od 17.45h.

Tok meča:

Makedonija je bolje počela meč – trojkom Vojdana Stojanovskog i pogotkom Antića. Sa druge strane, Bjelica je dva puta bio neprecizan, a sudije su dva-tri puta propustile da sviraju faul na Krstiću.

Za Makedoniju ne igra povređeni Čekovski, a Samardžiski je već posle tri minuta imao tri lične greške, pa je Gečevski igrao na poziciji centra. Bjelica je ubacio četiri poena u nizu i Srbija je posle lošeg početka smanjila na 7:5.

Već posle tri i po minuta naši su ispunili bonus, naši su bili smušeni, a posle pogotka Stojanovskog za 12:5 selektor Ivković zatražio je tajm aut.

Makedonija je bila bolja u skoku, Bjelica je imao problema sa Antićem, a Krstić je svaki put bio udvajan. Rivali su stekli devet poena viška, a Katić je sa četiri uzastopna poena i 'livadom' za Markovića bio najzaslužniji za smanjenje zaostatka na 18:13.

Naši su pravili mnogo naivnih faulova, a i sudije su imale različite kriterijume na dve strane terena - Makedonija je izvela čak 17 bacanja u prvoj deonici, a na kraju četvrtine Ilievski je vezao dve trojke za 29:17.

Mekejleb je ukrao loptu i doveo rivala na +14, naši su preko Bogdanovića i Bjelice spustili na -8, ali je Ilievski igrao kao u transu – vezao je pet poena za 38:25.

Srpskim igračima ruke kao da su bile vezane, nisu bili sigurni sa penala, Krstić nije mogao da dođe do prave pozicije, a protok lopte bio je minimalan. Sa druge strane, Makedonci su bili u naletu, prednost je rasla i trojkom Antića poveli su 43:26.

U završnici poluvremena Makedonci su se malo umorili, ali naši nisu to uspeli da iskoriste i da spuste razliku ispod deset poena. Brzali smo u napadu, a na kraju je Mekejleb pogodio trojku u finišu i Makedonija je na poluvreme otišla sa viškom od 16 poena – 48:32.

Srbija je neodlučno počela i drugo poluvreme, Mekejleb i Antić nastavili su da zasipaju koš našeg tima i brzo je bilo +21 (54:33). U igri Srbije kao po pravilu jedan dobar potez pratili su dva loša, tako da su Makedonci rutinski čuvali višak veći od 15 poena. Prvi put na EP šansu je dobio i Štimac, ali to nije promenilo mnogo na terenu.

Treća četvrtina završena je vođstvom Makedonije 70:45, a Srbija je serijom 7-0 počela poslednji period i Pipan je zatražio tajm aut.

Srbija se kasno probudila, Anđušić je pokrenuo seriju trojki, pogodili su i Marković i Bjelica, a na četiri minuta do kraja Anđušić je zaključio seriju kojom je Srbija prišla na -11 (79:68).

Međutim, u narednom napadu Gečevski je vratio trojku, a Makedonija je time i definitivno rešila pitanje pobednika. Mogla je Srbija dodatno da smanji razliku zbog nekog eventualnog kruga, ali završilo se rezultatom 89:75.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu