Nova vest
Tenis

Sreda, 02.06.2010.

17:36

Samanta Stosur eliminisala Serenu

Australijanka Samanta Stosur plasirala se u polufinale Rolan Garosa pošto je u četvrtfinalu eliminisala prvog nosioca, Serenu Vilijams.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Stosurova je savladala Amerikanku rezultatom 2:1, po setovima 6:2, 6:7 (2:7), 8:6. Australijanka, koja je trenutno sedma igračica na WTA listi, u polufinalu će igrati protiv Srpkinje Jelene Janković, koja je prethodno pobedila Jaroslavu Švedovu iz Kazahstana sa 7:5, 6:4.

Serena Vilijams nije iskoristila meč loptu pri vođstvu od 5:4 u trećem setu. Stosurova je u nastavku susreta preuzela inicijativu i potpuno zasluženo obezbedila plasman u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu.

Stosurova je tako smanjila vođstvo Amerikanke u međusobnim duelima na 3:2. Australijanka je plasmanom u polufinale Rolan Garosa ponovila uspeh od prošle godine. Stosurova je tada posle velike borbe poražena od Ruskinje Svetlane Kuznjecove.

Samanta Stosur je već u drugom setu imala priliku da reši pitanje pobednika, pošto je pri rezultatu 5:3 u gemovima došla na samo dva poena od trijumfa, ali je dozvolila Sereni da se privremeno vrati u meč. Australijanka je ovim trijumfom srušila nadu Serene Vilijams da će postati prva teniserka posle Nemice Štefi Graf koja je u istoj kalendarskoj godini osvojila Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open. Nemica je to uradila 1988. godine.

Amerikanka je bila ubedljivija na startu meča, kada je Stosurova morala da spašava dve brejk lopte u petom gemu pre nego što je povela sa 3:2.

Nakon toga Australijanka je potpuno iznenadila Serenu, pošto je počela da koristi slajsove kako bi neutralisala snažne udarce svoje protivnice i poremetila joj ritam. Promena taktike je odmah dala rezultat – četiri uzastopno osvojena gema, kojima je Stosurova povela sa 1:0 u setovima i napravila brejk na startu drugog.

U narednom gemu Australijanka je povela sa ubedljivih 40:0, ali je Serena odbila da se preda i uspela da se vrati u meč i izjednači na 2:2.

Amerikanka se držala u meču uprkpos velikonm broju neiznuđenih grešaka i lošem servisu. Pri rezultatu 4:3 za Stosurovu, Serena ponovo gubi svoj servis za vođstvo Australijanke od 5:3. Ona je tako došla na korak od velikog uspeha, ali je u narednom gemu velika agresivnist najbolje teniserke sveta, ipak, presudila, pa je Serena ostala u meču.

Situacija se nakon toga preokrenula pošto je Serena preuzela inicijativu. Amerikanka se izborila za taj brejk u kome je lako trijumfovala sa ubedljivih 7:2 i izjednačila na 1:1 u setovima.

Odlučujući set je počeo sa dva brejka na obe strane, posle čega nije bio uzbuđenja sve do desetog gema, kada je Serena pri vođstvu 5:4, posle dve velike greške Australijanke došla do prve meč lopte. Ipak, Stosurova uspeva da se odbrani i izjednači na 5:5. Australijanka je do ključnog brejka došla u trinaestom gemu kada je povela sa 7:6, posle čega je odličnim servisom završila posao i potpuno zasluženo stigla do polufinala u Parizu.

Stosurova će u polufinalu igrati protiv Jelene Janković koja je u četvrtfinalu eliminisala Jaroslavu Švedovu iz Kazahstana sa 7:5, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu