Košarka
Izvor: B92 | AK

Ko će se suprotstaviti SAD u Tokiju?

Olimpijske igre u Riju su se završile, ali je počela nova Olimpijada.

Komentari 195
Foto: EPA/LARRY W. SMITH
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

To znači da srpski sportisti i Savezi ispred sebe imaju četiri godine da se spreme za sledeće Igre, u Tokiju 2020.

Među osam osvajača medalja u Brazilu našli su se i košarkaši, koji su zaokružili sjajan olimpijsci ciklus tokom kojeg su igrali polufinale evropskog, te finale Svetskog prvenstva i OI.

* Stefan Marković se povukao iz reprezentacije!

* Kolanđelo poručio svetu: Saberite se i stignite nas

Tokom protekle četiri godine selektor Aleksandar Đorđević se oslanjao uglavnom na iste igrače uz nekoliko promena u zavisnosti od forme, ali će već u narednim godinama morati da usledi smena generacije.

Jedan od nosilaca igre njegovog tima je već najavio napuštanje selekcije, plejmejker Stefan "Pefi" Marković, čija će igra, pre svega u odbrani, biti teško nadoknadiva.

Međutim, ako izuzmemo predstojeće EP 2017. te SP 2019, pitanje je koliko će igrača iz sadašnjeg tima biti u ekipi u Tokiju.

Ako krenemo od kičme tima, plejmejkera Miloša Teodosića, centra Miroslava Raduljice, te kapitena tima Nemanje Bjelice koji nije igrao u Riju, jasno je da će oni već biti u zrelim, ali za mnoge igrače i poznim igračkim godinama u to vreme, sa 32, odnosno 33 godine kada je u pitanju Teo.

Jasno je da će Đorđević, ili ko god bude selektor u tom trenutku, morati da igru bazira na nešto mlađim igračima, a iz trenutne postave to bi trebalo da budu bek Bogdan Bogdanović (imaće 28 godina), krilo Nikola Kalinić (29), te centar Nikola Jokić (25), a po godinama tu su još Stefan Jović (30) i Nemanja Nedović (29).

Teško da ćemo u Tokiju moći da računamo na Marka Simonovića (34 u tom trenutku), Vladimira Štimca (33), dok je pitanje u kakvoj će formi biti Milan Mačvan (31), Stefan Birčević (31).

To su svakako igrači na čijim pozicijama bi trebalo očekivati glavnu smenu generacije, a naslednike bi pre svega trebalo tražiti u momcima koji su ovog leta biti "tehnološki" višak sa šireg spiska.

Najveća nada je svakako krilo Mega Leksa Rade Zagorac, a osim njega tu je i talentovani bek Zvezde Marko Gudurić.

Naravno, u ekipi bi mesto trebalo da ima i Boban Marjanović, za koga je selektor Đorđević, uprkos nezadovoljstvu zbog načina na koji je otkazao selekciji ovog leta, rekao da računa u narednim okupljanjima tima.

I novi centar Detroit Pistonsa će u vreme OI u Tokiju imati 32 godine, ali gledajući aktuelnu "modu" u košarci, to su godine u kojima jedan centar može dosta da pruži timu.

Kao i uvek, glavni izvor bi trebalo da budu mlađe selekcije, koje su donekle podbacile poslednjih godina, ali u njima svakako ima dovoljno talenta koji bi mogao da bude izbrušen za seniorski tima.

U ovom trenutku najviše se očekuje od Vanje Marinkovića, Boriše Simanića, Aleksa Radanova...

prethodna strana 1 / 25 sledeca idi na stranu