Nova vest
Sportovi na vodi

Utorak, 25.09.2012.

14:15

Benedek realna, Janić neizvesna

Sedmostruka svetska šampionka kajakašica Dalma Benedek završila je sve neophodne formalnosti i može da nastupa za Srbiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Odluku Benedekove podstakla je udaja za srpskog državljanina Dušana Ružičića ovog avgusta.

Benedek je predala venčani list Mađarskom savezu za kajak-kanu, čime je i definitivno dobila dozvolu za prelazak u naš tim. Sportski motiv predstavlja činjenica da je ona uprkos brojnim svetskim i evropskim trofejima nije uspela da se kvalifikuje za Olimpijske igre zbog jake konkurencije u Mađarskoj.

To je tek početak priče o pojačanjima naše kajakaške reprezentacije, koja je u Londonu ostvarila veliki iskorak u odnosu na prethodne Olimpijske igre. Već dva meseca priča se o povratku Nataše Janić Dušev, osvajačice šest olimpijskih medalja za severne susede. Njen menadžer je u međuvremenu demantovao povratak u naš savez, ali mediji i u Mađarskoj nastavljaju sa tom pričom.

Mislim da je cela situacija prenapumpana i da smo samo nepotrebno dizali tenziju. Ja ću samo reći da se pregovori vode u tom pravcu. Ma koliko se ko trudio da ih opovrgne i demantuje oni postoje, ali KSS sa tim nema apsolutno nikakve veze. To je u Natašinom slučaju na relaciji sa OKS. Oni završavaju čitav posao. Mora biti svima jasno da je naš budžet premali da bi mogao da ’istrpi’ Natašu i njen tim kao pravu zvezdu. Ukoliko se pregovori uspešno privedu kraju ona će veslati pod zastavom Srbije, ali kao što rekoh oko detalja i uslova pod kojim bi to bilo morate konsultovati čelnike OKS. Ono što mogu da kažem je da je lična želja predsedika komiteta Vlade Divca da je vratimo", kaže predsednik KS Srbije Mirko Nišović.

Janićeva je predala zahtev za raskid ugovora sa klubom iz Segedina i izlazak iz nacionalnog saveza Mađarske. Savez na to više ne može da utiče, a jedina prepreka mogao bi da bude Olimpijski komitet Mađarske. Međutim, izvesno je da oni neće praviti probleme, jer je Nataša susedima donela tri olimpijska zlata. Pitanje je samo gde će ona nastupati u nastavku karijere, s obzirom da su sa njom u kontakt stupili i predstavnici Rusije i Bugarske.

Na kraju, da zaključim, i u slučaju Benedikove i u slučaju Janićeve KSS nije vodio nikakve pregovore. I jedna i druga su izrazile želju da dođu i veslaju za Srbiju. Mi ih oberučke prihvatamo. Za Benedikovu ne bi trebalo da bude to sporno, u Natašinom slučaju posao završava OKS. I u jednoj i u drugoj situaciji mađarska federacija daje svoju konačnu reč. Na kraju i Međunarodna kajakaška federacija se pita“, kaže Nišavić.

Eventualni dolazak Nataše Janić doneo bi Srbiji i dodatno pojačanje, Kristijana Duševa, sina Natašinog supruga.

Definitivno je da bi Dušev, inače sin Natašinog supruga Andrijana mogao da pojača našu mušku ekipu. On je to želeo i prošle godine kada je veslao za tursku selekciju i kada mu je majka Ognjana bila selektor. Tada su ispale neke komplikacije sa turskom nacionalnom federacijom koja je uložila puno para, pa njegov transfer nije bio moguć. On nije bio zadovoljan statusom pa je međuvremenu turski dres zamenio mađarskim, a majka mu je postala selektor Irana. On bi mogao da dođe u Srbiju zajedno sa Natašom“, objašnjava Nišović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Sportovi na vodi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu