Nova vest
Košarka

Sreda, 07.09.2011.

19:51

EP: Srbija nemoćna pred rafalom Litvanije

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od domaćina Litvanije sa 100:90, u prvoj utakmici druge faze Evrobasketa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tim Dušana Ivkovića sada u novoformiranoj grupi E ima pobedu i dva poraza, dok Litvanci imaju obrnutih 2-1.

Sve stvari kojih smo se plašili pred ovaj duel obistinile su se. Ekipa Kestutisa Kemzure, nošena velikom podrškom publike u Viljnusu, odigrala najbolji meč u dosadašnjem toku šampionata, ne samo zbog fantastičnih 11-20 za tri poena, pa naša selekcija nije mogla više.

Treba reći da je i Srbija igrala veoma dobro u većem delu utakmice, Teodosić je odigrao najbolji košgeterski meč u Litvaniji, ali protiv ovako raspoloženog rivala se zaista nije moglo.

Našoj reprezentaciji ostaje da se okrene utakmicama sa Španijom (petak) i Turskom (nedelja) i u tim mečevima potraži vizu za četvrtfinale.

Mantas Kalnietis predvodio je domaćina sa 19 poena (5-7) i sedam asistencija. Jonas Valančiunas imao je 18 poena i pet skokova, 14 poena postigao je Jasikevičius, a po 13 Jankunas i Pocius. U sastavu Srbije kapiten Nenad Krstić postigao je 21, Miloš Teodosić i Duško Savanović ubacili su po 16, a Milenko Tepić 12 poena.

Dušan Ivković se na početku odlučio za standardnu petorku Teodosić, Tepić, Kešelj, Savanović, Krstić, dok su Litvanci, koji su očekivano imali veliku podršku prepune hale, igrali u sastavu Kalnietis, Kaukenas, Jasaitis, Jankunas i Javtokas.

Počelo je trojkom Kalnietisa, ali veoma dobro su počeli i Tepić i Krstić. Srbija je u petom minutu nakon šestog poena Tepića stekla pet razlike (12:7). Minut kasnije Litvanci su uzvratili serijom 5-0 (trojka Jasaitisa i zakucavanje Valančiunasa) i rezultat je izjednačen (14:14).

Do prve prednosti nakon startnih 3:0 Litvanci su došli u devetom minutu nakon nove serije 5-0 (20:19), a veoma izjednačena i efikasna prva deonica završena je prednošću Litvanaca – 26:24.

Puno problema imali smo i u prvoj i početkom druge četvrtine sa ’pik end rolom’ domaćina, pa je na taj način Valančiunas već u 12. minutu postigao osam poena. Prve trojke Srbija je postigla u drugoj deonici (Teodosić dve i Kešelj), ali odbrana nije uspevala zaustavi zaista moćan napad Litvanaca.

Domaćin je u prvoj fazi šutirao trojke prosečno fantastičnih 48%, pa i ne iznenađuje što je na početku od osam pokušaja pogodio čak šest dalekometnih šuteva. Upravo te trojke donele su Litvaniji plus devet u 15. minutu (43:34).

Konsolidovala se naša selekcija na trenutak, serijom 5-0 prišli smo na minus četiri, ali domaćin je nastavio sa fantastičnim šutem, Kalnietis i Jasikevičius praktično nisu mogli da promaše ništa, pa je nakon 20 minuta Litvanija imala i najveću prednost – 54:44.

Nastavili su Litvanci i u drugom poluvremenu da rešetaju koš Srbije iz prektično svih pozicija, došli su u dva navrata i do 13 razlike, ali razigrao se Duško Savanović. Novi igrač Efesa ubacio je vrlo brzo sedam poena i smanjio je na minus sedam u 26. minutu (63:56).

Međutim, usledilo je nekoliko sumnjivih sudijskih odluka, Teodosić je popustio, Litvanci su vratili dvocifreni plus na trenutak, ali s obzirom na dešavanja na terenu naša selekcija se odlično držala. Stefan Marković i Milenko Tepić odigrali su nekoliko dobrih odbrana, ali u poslednjim trenucima treće deonice izuzetno važnu trojku (10. Litvanije) pogodio je Kalnietis za 78:68.

U poslednjih deset minuta Srbija je u nekoliko navrata uspela da priđe na jednocifreni minus, ali svaki put Litvanci su odgovarali trojkama. Na kraju, potpuno zasluženo Litvanija dolazi do prvog trijumfa u drugoj fazi i dolazi korak bliže plasmanu u četvrtfinale.

Srbija: Teodosić 16, Tepić 12, Rašić 3, Paunić, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 16, Kešelj 6, Krstić 21, Perović 4, Marjanović, Mačvan 8.
Litvanija: Kaukenas 8, Kalnijetis 19, Delininkaitis , Pocijus 13, Jankunas 13, Songaila 2, Jasaitis 9, Valancijunas 18, K. Lavrinovič, Jasikevičijus 14, Petravičijus, Javtokas 4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

405 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve