Žeravica: "Nismo imali prvu petorku"

Proslavljeni srpski košarkaški stručnjak Ranko Žeravica izjavio je da Srbija na PE “nije imala prvu petorku i da je bila loše fizički spremna”.

Izvor: ÈŽ

Utorak, 20.09.2011.

10:34

Default images

“Sa čestim izmenama gubili smo ritam, jer da biste uigrali 12 igrača treba vam tri-četiri godine. Dva meseca su radili, ali ne vidim šta kada su na parketu delovali izmoreno, bez snage. Nema jednog, dva ili tri krivca, već smo svi koji smo u košarci krivi. Ne govorimo šta mislimo, dozvoljavamo da sve teče stihijski, a ne planski”, rekao je Žeravica.

Žeravica smatra da je katastrofa što naš tim ne ide na Olimpijske igre.

Stravično gubimo neodlaskom na OI, drugi put zaredom. A, mogli smo jer kvalitet šampionata nije bio na očekivanom nivou, što pokazuje i konačan plasman timova. Divim se Makedoncima, koji su imali sistem i odlično vođstvo sa klupe. Bili su sjajno fizički pripremljeni, o čemu svedoči da su svih 11 utakmica odigrali u visokom ritmu”.

I Žeravica smatra da je sastav trebalo da bude drugačiji.

Smatram da bismo više dobili sa Rakočevićem i Miličićem, ali možda je Ivković mislio da ne može da ih uklopi. Sećam se, kad sam ja bio selektor, Mišović je bio izvanredan igrač, nekoliko puta najbolji strelac naše lige, tada najbolje u Evropi. Seli smo i razgovarali. Shvatio sam da ako ga budem uslovljavao da se uklopi u koncepciju, Radmilo neće biti onaj igrač koga svi želimo da gledamo, a nisam mogao da podredim ceo tim njemu. Ponavljam, to je stvar selektora, koji treba tokom cele sezone da prati sve kandidate, da priča sa njima. Ako ne može zbog klupskih obaveza, ima pomoćnike”.

Naša trenerska legenda smatra da i pored neuspeha Ivković treba da ostane selektor.

Ja sam uvek za kontinuitet. Setite se da sam i 2007. posle neuspeha na EP u Španiji bio za to da Slavnić nastavi da obavlja selektorski posao, jer ne možemo tako lako da menjamo stručnjake. S njihovim odlaskom menja se ceo sistem".

Osim kontinuiteta u seniorskom sastavu, Žeravica se zalaže i za kontinuitet u mlađim kategorijama.

Ne vidim razlog da se svakog leta smenjuju treneri mlađih nacionalnih selekcija. Stručnjak koji uzme kadete treba da ih izvede sve do seniorskog sastava, odnosno do mladog tima. Takođe treba nam i jasan nadzor tih mlađih kategorija, kao što je svojevremeno radio Žarko Varajić. Bili smo prvaci u svim uzrastima, a on je dobio otkaz. Zašto? Ako je zbog novca, onda treba da to odgovori bivši predsednik KSS Kapičić. Ako je zbog struke, onda je odgovor kod selektora Ivkovića”.

Srbija jedina na EP nije imala igrače iz domaće lige.

Neverovatno. To je posledica što nemamo jako domaće takmičenje. Uvek sam pre za nacionalnu nego za regionalnu ligu. Kako da iskoče deca u prvi plan ako ne igraju sa Zvezdom, Partizanom. Sećam se vremena kada su se priprema radi igrači Borca po mesec dana spremali da ugoste crveno ili crno-bele".

Mnoge reprezentacije imaju u svojim sastavima strane igrače. Mnogi su skloni mišljenju da bi to mogla da primeni i naša selekcija, ali Žeravica nije u toj grupi ljudi.

Iskreno, nisam za takvu opciju, jer se kupovinom gubi svaki smisao. Bez obzira na kvalitete domaćih igrača, nikad se ne bih složio sa naturalizacijom, niti dovođenjem stranaca”, rekao je Žeravica za Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: