Nova vest
Košarka

Četvrtak, 06.07.2017.

08:46

Divac igračima: Dres reprezentacije nešto magično

Proslavljeni košarkaš Vlade Divac poručio je putem zvaničnog sajta FIBA da su igrači deo šireg tima kada igraju za svoje nacionalne timove.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Divac igračima: Dres reprezentacije nešto magično
Getty images

Svoju inspiraciju je i sam pronalazio gledanjem reprezentacije Jugoslavije dok je odrastao u Prijepolju.

Divac se oglasio povodom novog kalendara FIBA koji kreće od novembra i po kome će igrači jednom u četiri godine imati slobodno leto od reprezentativnih obaveza. Igračima će pripreme sa nacionalnim timom biti skraćene na 28 dana.

Pismo igračima doskorašnjem predsednika Olimpijskog komiteta Srbije prenosimo u celosti.

"Dok sam odrastao u rodnom Prijepolju bio sam inspirisan gledajući nacionalni tim i njegove najbolje igrače. Nikada neću zaboraviti uzbuđenje koje sam osećao dok sam gledao reprezentaciju Jugoslavije kako igra i od mlađih dana sam sam želeo da budem kao oni i zaslužim priliku da predstavljam svoju zemlju na Evrobasketu, Svetskom prvenstvu i Olinpijskim igrama. Bio sam blagosloven da to i uradim.

Uvek postoji postoji nešto magično kada obučete nacionalni dres jer to znači da niste samo deo tima na terenu nego mnogo šire. Igranje za svoju zemlju je najveća čast i znam da mnogi od vas razmišljaju tako.

U svim delovima sveta utakmice reprezentacija privlače pažnju navijača kao ništa drugo. Inspirišu mlade ljude da počnu da se bave sportom.

Međutim, već dugo uticaj košarke je smanjen, jer nacionalni timovi retko igraju utakmice pred svojim navijačima. Navijači ne mogu da vide u akciji lokalne zvezde i ne mogu da osete uzbuđenje koje nose ovakve utakmice. Veliki turniri se igraju u nekoliko zemalja i samo jednom godišnje što smanjuje medijsku pokrivenost i interesovanje.

Novi format takmičenja, koji će krenuti od novembra, napravljen je ne samo da odvoji košarku od drugih letnjih sportova, već i da reprezentacije vrati svojim navijačima. Ovaj sistem se sa domaćim takmičenjima i pomoći će celokupnoj košarkaškoj porodici.

Za igrače to znači da će jednom u četiri godine imati slobodno leto, što će smanjiti pritisak i omogućiti im da se odmore i oporave nakon napornih sezona. Tu će biti i mogućnost promene sastava za svaku utakmicu kvalifikacija i skraćenje priprema na maksimum 28 dana, što će značajno smanjiti napore i obaveze igrača u nacionalnim timovima.

Veoma je važno da novi kalendar omogući uslove za razvoj novih talenata u što više zemalja. Više utakmica protiv kvalitetnijih protivnika stvoriće uslove za njihov napredak.

Novi sistem i novi kalendar doneće mnogo toga dobrog igračima, navijačima, savezima, ligama i klubovima, svima koji imaju veze sa košarkom, a samim tim i sportu koji svi volimo. Zbog svih tih razloga svim igračima želim da ga podrže kako bi došli u priliku da uživaju u karijeri kakvu sam ja doživeo",
piše Divac u svom pismu.

Otkazi igrača od igranja u nacionalnom timu nisu novost. Pojedini igrači otkazuju zbog povreda, drugi zbog individualnog rada na sebi tokom letnjeg perioda. Reprezentaciji Srbije sledi igranje na Evrobasketu u Finskoj, Izraelu, Turskoj i Rumuniji, za koje pripreme naš nacionalni tim počinje 20. jula, dok se prvenstvo igra od 31. avgusta do 17. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu