Nova vest
Košarka

Sreda, 18.01.2017.

19:50

Partizan nadoknadio -14, pa promašivao do poraza

Košarkaši Partizana izgubili su od AEK 69:65, u 13. kolu Grupe F FIBA Lige šampiona, pa će u poslednjem kolu morati da traže lakši put za nastavak takmičenja.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Partizan nadoknadio -14, pa promašivao do poraza
Foto: StarSport

Crno-beli su konstantno bili u zaostatku u neobičnom meču u "Pioniru" gde je grčki tim pogodio dvostruko više šuteva za tri (13/32) nego za dva (7/16) poena.

Tim Aleksandra Džikića je odigrao vrlo loše, očajno je šutirao iz igre (21/62), često gubio lopte i pravio loše faulove u završnici, pa je poražen drugi put od atinskog tima ove sezone.

Partizan je tokom meča uspeo u dva navrata da nadoknadi veliki deficit, od 12 i 14 poena, stigao je na koš zaostatka pred poslednji period, ali su crno-beli promašili sedam šuteva u nizu i dva puta izgubili loptu, da bi meč prelomio Roko Leni Ukić trojkom za +5 na 90 sekundi pre kraja.

Srpskog velikana predvodio je Stefan Birčević sa 16 poena uz osam skokova, 13 je dodao Novica Veličković uz šest uhvaćenih lopti i sedam promašaja, dok je Vil Hečer pogodio samo dva od 15 šuteva iz igre.

AEK su nosili Larencakis sa 14 i Roko Leni Ukić sa 13 poena, pogodivši zajedno sedam od devet šuteva za tri poena.

Partizan sada deli drugu poziciju na tabeli sa AEK-om i Ludvigzburgom sa po osam pobeda i pet poraza, a u poslednjem kolu gostuje Dinamo Sasariju na Sardiniji.

Drugoplasirani tim u grupi će preskočiti narednu fazu takmičenja, pa je crno-belima potrebna pobeda, uz poraze AEK-a od Štelmeta i Ludvigzburga od lidera Bešiktaša.

Tok meča:

Partizan u meč ulazi serijom promašaja, a AEK serijom od tri trojke stiže do 9:2 posle prva tri minuta igre. Seriju gostiju okončao je Hečer, ali su se crno-beli i dalje mučili u završnici, pa su u prva četiri minuta postigli samo četiri poena (4:13).

Usledila je kratka pauza zbog problema sa semaforom, posle koje Hečer pogađa samo jedno od dva slobodna bacanja, ali AEK ne koristi slab ritam crno-belih, pogađa samo jedno od šest slobodnih bacanja, pa Partizan smanjuje zaostatak na -4.

Međutim, gosti se bude posle nekoliko loših minuta, koriste brojne greške crno-belih, te poenima Diksona stižu do dvocifrene razlike (19:9), a u međuvremenu tehničku grešku dobija trener Partizana Aleksandar Džikić.

Koprivica posle dobre polukontre pogađa floter u finišu prvog perioda te smanjuje zaostatak crno-belih pred nastavak meča –11:19.

Partizan drugi kvartal otvara prvom trojkom na meču, pogađa je Ratkovica, nakon čega Dikson brzopleto reaguje, pa crno-beli posle dva ofanzivna skoka i tehničkih grešaka za Andrića i Elonua smanjuje zaostatak na 19:16.

Usledila je nova serija grešaka i promašaj srpskog tima, što Grci kažnjavaju trojkama Vilijamsa i Calmburisa za novi rezultatski beg (26:17).

Usledila je nova trojka Atinjana, sedma u drugom poluvremenu, dok su pogodili samo jednom za dva poena, ali Partizan uprkos očajnom šutu iz igre (5/20 za dva) ipak uspeva da zadrži priključak (29:26). Međutim, 20-godišnji bek gostiju Calburis postiže osam poena u nizu i održava AEK na dvocifrenoj distanci (38:28).

Ipak, crno-beli opet ulaze u odličan ritam u završnici perioda, te poenima Birčevića, Ratkovice i Hečera uspevaju da prepolove zaostatak, ali su odigrali loše odbranu u poslednjem napadu ma Mekgret pogađa trojku uz zvuk sirene za +8 na poluvremenu – 33:41.

AEK pogađa dve trojke u nizu na startu drugog poluvremena, Ukić i Larencakis pogađaju sa distance za +14 u korist grčkog tima, ali crno-beli ubrzo odgovaraju istom merom pogocima Birčevića i Andrića, pa se vraćaju na osam poena zaostatka (39:47).

Partizan je košem Lukovića zaokružio seriju 8:0, ali Dikson i Mekgret "vežu" još dve trojke za AEK, pa grčki tim se vraća na dvocifrenu razliku (53:41).

Nakon tajm-auta Džikića, Birčević postiže pet poena u nizu, a nakon nove dobre odbrane trojku za crno-bele pogađa i Vrabac te smanjuje zaostatak domaćina na svega četiri poena.

Usledila je sjajna završnica trećeg perioda, Larencakis prekida sjajnu seriju Partizana, ali Birčević i Ratkovica održavaju Partizan u egalu pred poslednji kvartal – 53:55.

Usledio je napet početak poslednjih deset minuta, nakon po koša sa obe strane, ređali su se promašaji i greške, Partizan propušta šest napada u nizu na -2, ali AEK to ne koristi (55:58).

Agoniju od nekoliko minuta bez poena prekida Mekgret, nakon čega Hečer uspeva da poentira sa penala za ostanak crno-belih u igri (60:57).

Posle višeminutne serije promašaja iz igre, Veličković konačno postiže dva poena za Partizan, koji agresivnom odbranom održava koš zaostatka, ali na ulasku u poslednjih 90 sekundi Ukić pogađa četvrtu trojku na meču (65:60).

Nakon toga krenula je penal završnica, s jedne strane pogađa Veličković, s druge Mekgret, nakon čega Birčević ne uspeva da poentira iz brzog napada, a potom kasno faulira Ukića koji sa slobodnih bacanja donosi AEK-u 68:62 na 30 sekundi pre kraja.

U narednom napadu lopta ispada Ratkovici, pa Mekgrat i Karahodžić stavljaju tačku na meč i pobedu AEK-a 69:65.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d