Nova vest
Košarka

Četvrtak, 25.04.2013.

16:54

Zvezdi triler, finale i Evroliga!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom plasirali su se u finale ABA lige i izborili plasman u Evroligu, pobedom nad Radničkim 79:78 (20:27, 21:13, 21:20, 17:18).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

U neverovatnom meču u Laktašima, koji su obeležile brojne serije (15:4, 0:11, 13:2, 2:18, 8:0), pobedio je srećniji tim. Radnički je ispustio +7 dva minuta pre kraja.

Junak Zvezdine pobede bio je Raško Katić sa 22 poena, dok je Boris Savović imao 18 poena i 11 skokova. Aleksandar Ćapin postigao je 25 poena (18 u drugom poluvremenu) za Radnički.

U drugom polufinalu u Laktašima, od 21:00 sastaju se domaćin Igokea i najuspešniji tim takmičenja, petostruki šampion Partizan mt:s.

Prvo poluvreme donelo je dva potpuno različita perioda igre. Nakon izjednačene borbe u uvodnim minutima, Radnički ulazi u sjajnu šutersku seriju, pogađa šest trojki i stiče 13 poena prednosti (35:22), pet minuta pre kraja poluvremena. Međutim, "crveno-beli" u naredna dva minuta prave potpuni preokret, serijom 16:0 prelaze u vođstvo 38:35, te dobijaju prvi period sa 41:40.

Drugo poluvreme bilo je spektakularno, obeleženo sa pet velikih serija dva tima. Zvezda je umalo prelomila meč sa 15:4 na startu trećeg perioda, ali se Radnički vratio sa 11:0. Potom su "crveno-beli" napravili novu seriju 13:2, da bi usledilo 18:2 Kragujevčana i prednost 78:71, dva minuta pre kraja. Međutim, kao što su i tokom većeg dela meča ekipe poklanjale pobedu rivalu, to je u finišu uradio i Radnički, nije postigao koš, a Zvezda serijom 8:0 povela 79:78, i pobedila zahvaljujući sreći i promašaju Mijatovića za tri poena u poslednjim sekundama.

Tok meča Zvezda – Radnički:

Ekipe su u meč ušle šuterski raspoložene, "crveno-beli" su poveli 4:0 (prve poene postigao je Raško Katić sa linije za slobodna bacanja), ali Miroslav Nikolić menja odbranu, četiri igrača stavlja u zonu, a jednog ostavnja na čoveku, te Radnički skokom u napadu i spoljnim šutem preokreće na 12:6 posle pet minuta igre.

Posle tajm-auta Boris Savović trojkom prekida seriju Radničkog od 10:0, ali Vajt mu uzvraća istom merom svojom drugom trojkom na meču. "Crveno-beli" se konsoliduju u odbrani, te bržim napadom smanjuju zaostatak na samo koš prednosti za Kragujevčane (15:13).

Radnički okončava loše minute sjajnim zakucavanjem Krstovića posle prodora pored čeone linije, a vrlo brzo Kragujevčani ponovo stižu do šest poena prednosti, Ćašin pogađa trojku za 22:16.

Šumadinci su nastavili sjajan niz trojki, četvrtu iz sedam pokušaja pogađa Mijatović, a nakon koša Brauna, Rakočević i Simonović gube loptu, pa Nikolić traži tajm-aut na 27:20 za njegov tim. U poslednjem minutu Radnički je imao šansu da dodatno poveća prednost protiv nervoznih rivala iz Zvezde, ali je Ćapin upropastio dva napada ishitrenim šutevima za tri poena.

Teriko Vajt predvodi Radnički sa 10 poena i 3 skoka, dok je Majkl Skot ubacio 5 uz 4 uhvaćene lopte za Zvezdu.

Dok su se "crveno-beli" mučili u šutu (6/18 iz igre), Radnički je birljirao sa distance, a Mijatović je vezao dve trojke za prvu dvocifrenu prednost Kragujevčana. Zvezda je u prva tri minuta drugog perioda dva puta bila polovična sa penala, pa je Radnički povećao na 35:22.

Usledio je period loše igre oba tima u napadu, serija faulova, izgubljenih lopti iz promašaja, a Zvezda posle pet minuta drugog perioda uspeva samo iz slobodnih bacanja da poentira. Međutim, Radnički suviše forsira trojke, propušta nekoliko šansu da se dodatno 'odlepi', što kažnjava Lazić i sa dve trojke u 15 sekundi vraća zvezdu na -4 (35:31).

Zvezda ulazi u neverovatnu seriju, igra Radničkog se raspala, crveno-beli za dva minuta prave seriju 16:0 i preokreću rezultat na 38:35. Kragujevčani očajan niz okončavaju tek poenima Stivena Markovića sa penala, Australijanac pogađa dva posle fula na šutu za tri poena.

Kragujevčani su konačno uspeli da umire tempo, te da zadrže egal do kraja poluvremena, koje je na kraju ipak dobila Crvena zvezda sa 41:40. "Crveno-bele" je predvodio Boris Savović sa 9 poena i 6 skokova, 8 je ubacio Raško Katić. Teriko Vajt je ostao na 10 poena iz prvog perioda za Radnički, dok je Danilo Mijatović sa tri trojke stigao do 9 poena.

Na startu drugog poluvremena trojka Krstovića vratila je na trenutak prednost Kragujevčanima, ali je Zvezda uzvratila sa 7-0, a tri minuta kasnije pogotkom Katića stigla i do 56:47. Tada igra beogradskog kluba staje, Radnički se vraća i zahvaljujući Vajtu i Ćapinu pravi seriju 11:0 za novi preokret i novo vođstvo - 58:56.

Katić je sjajno nosio Zvezdu u trećem periodu, održavao je egal sa Radničkim, gde su poentirali Krstović i Ćapin, pa je uoči poslednjeg perioda Zvezda imala koš prednosti - 62:60.

Zvezda sjajno otvara novi period, Savović postiže četiri poena, a onda Vuk Radivojević solo akcijom od koša do koša polaže loptu uz dodatno slobodno i odvodi "crveno-bele" na 69:60. Nakon što je promašio oba penala, Zvezda propušta štansu da stekne dvocifrenu prednost, Marković iz kontre pogađa trojku (prvi koš Radničkog u poslednjoj četvrtini), a potom Emening sa penala smanjuje na 69:66.

Kragujevčani igraju dobro odbranu poloviom poslednje četvrtine, ali ne koristi četiri promašaja Radivojevića, Lazovića i Simonovića u šutu za tri poena. To "crveno-beli" kažnjavaju bržom igrom i skokom u napadu 'beže' na 71:66. Međutim, počinje nova agonija "crveno-belih".

U šutu, ponovo promašuju 4-5 pokušaja za tri poena, ali i nekoliko zicera posle ofanzivnih skokova. To Kragujevčani brutalno kažnjavaju, Marković i Ćapin ubacuju trojke, a onda Vajt sjajno zakucava i serijom 12:0 Radnički stiče sedam poena prednosti (78:71), dva minuta pre kraja.

Radnički staje, Ćapini Emening gube lopte, a Rakočević sa penala i sjajni Katić vraćaju Zvezdu na -4, minut i po pre kraja. Radnički ne koristi ni sledeći napad posle tajm-auta Nikolića, Marković promašuje za tri poena, a Lazić sa penala vraća meč u jedan posed razlike. Ćapin gubi novu loptu, a nezaustavljivi Katić donosi izjednačenje.

Kragjevčani gube novu loptu, Zvezda kreće u kontru "2 na 1" za preokret, ali Radivojeviću lopta ispada iz ruku, i Radnički dobija napad 15 sekundi pre kraja. Lazić pravi brz faul, Vajt promašuje oba penala, Zvezda dobija loptu, a Birčević pravi faul 9 sekundi pre kraja. Radivojević promašuje prvo, ali pogađa drugo.

Marković kreće u poslednji napad, daje loptu u desni ćošak Markoviću koji šutira trojku za pobedu, ali promašuje, a Skot hvata loptu i Zvezda sa 79:78 ide u finale ABA lige i Evroligu posle 13 sezona!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve