Nova vest
Košarka

Nedelja, 09.05.2010.

22:40

Barselona na krovu Evrope!

Košarkaši Barselone osvojili su Evroligu drugi put u istoriji, pošto su u finalu ubedljivo pobedili Olimpijakos sa 86:68.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Katalonci su vodili najvećim delom utakmice bili u vođstvu, a meč su prelomili serijom 8-0 krajem treće četvrtine, posle koje je bilo 60:47. Barsu je predvodio Huan Karlos Navaro sa 21 poenom (5sk. i 3 ast), a Pit Majkel imao je 14 poena (5sk.). Najbolji kod Pirejaca bio je Džoš Čildres sa 15 poena (6sk.), Teo Papalukas imao je 12 (2ast), a Teodosić je imao 10 (4-6 iz igre, po 3 sk. i ast, 24 min.).

Linas Kleiza ubacio je 13 poena, ali većinu kada je pitanje pobednika bilo odlučeno.

U prvoj četvrtini igralo se veoma brzo, a ispostavilo se da se Barsa bolje snašla u takvoj igri, iako se i Pirejci inače odlino snalaze u bržem tempu. Katalonci su šuterski bolje počeli meč, a prednjačio je Majkel sa 10 poena, dok su Rubio i Navaro ubacili po 5 u prvoj deonici.

Međutim, čovek koji je osujetio napad Olimpijakosa bio je Vaskes sa čak četiri rampe. Atinjane je u igri držao Teodosić sa 7 poena, a Kleiza je posle trojke u prvom napadu potpuno podbacio, pa je na kraju prve deonice bilo 28:19 za Barsu.

Bazile i Sada odigrali su odlično epizodnu ulogu na početku druge deonice, a Barsa je i dalje bila tim koja svoje akcije uspeva da realizuje na pravi način. U igri Olimpijakosa mnogo toga se svodilo na inspiraciju Papalukasa, a na Teodosiću je, rukometnim žargonom rečeno, igran 'flaster'.

Rubio je ukrao loptu Papalukasu i položio, a posle trojke Navara Barselona je u finišu stvorila velikih +14 (46:32). U tom periodu, osim Papalukasa, vrlo je dobar bio i Burusis sa 9 poena. Ipak, posle prvog poluvremena ekipa Ksavija Paskvala vodila je 47:36.

Veliki hendikep za Pirejce bile su tri lične greške Teodosića, pa je Janakis na početku treće deonice na teren poslao Pena i Beverlija kao bekovski tandem. Atinjani su u tom periodu igrali izvrsnu odbranu, osujetili su Barsine kombinacije, a posle trojke Čildresa i koša Papalukasa uz zadršku Olimpijakos prilazi na -5 (52:47).

Ipak, Katalonci su imali odgovor – N'Dong je posle brze akcije zakucao uz faul, a moral Pirejcima na nulu je doveo Viktor Sada, koji je iz velike udaljenosti pogodio trojku u finišu napada. N'Dong je novim pogotkom kompletirao seriju 8-0, kojom je i prelomio meč.

Tek posle toga trener Janakis u igru vraća Teodosića, čini se isuviše kasno jer Pirejci do kraja nisu uspeli da smanje razliku na manje od deset poena. Trudili su se košarkaši Olimpijakosa da našrave čudo u poslednjem periodu, ali Barsa je bila nezaustavljiva i sasvim zasluženo je osvojila titulu šampiona Evrope.

Za MVP-ja finalnog turnira proglašen je Huan Karlos Navaro sa indeksom 23 – 21 poen (2-4 za dva, 4-9 za tri), 5 skokova i 3 asistencije.

Barselona: Bazile 6, Trijas, Rubio 9, Lakovič, Navaro, 21 Vaskes 6, N'Dong 7, Moris 8, Sada 7, Lorbek 8, Majkel 14, Grimau.
Olimpijakos: Papalukas 12, Pen, Čildres 15, Vujčić 2, Vasilopulos, Burusis 9, Halperin, Kleiza 13, Mavrokefalidis 1, Beverli, Teodosić, 10 Skorcanitis 6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve