Nova vest
Košarka

Četvrtak, 10.09.2009.

17:16

Slaba klupa problem Poljske

U utakmici prvog kola druge faze takmčenja na šamionatu Evrope u Poljskoj, košarkaši Srbije sastaće se u subotu sa selekcijom domaćina.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Ekipa Poljske je u prvoj fazi pobedila Litvaniju (86:75) i Bugarsku (90:78), a u poslednjem kolu doživela je težak poraz od Turske (87:69). Poljska na velikim takmičenjima dugo nije postigla značajniji uspeh, a čelnici njihovog saveza u pripremama za šampionat davali su izjave u kojima je preovladavala skromnost u ambicijama.

Kao glavni čilj navedena je popularizacija košarke u zemlji, čija je liga sve jača.

Poljski košarkaši nemaju baš previše razloga da se hvale tradiciijom uspeha državnog tima, bar kada su u pitanju poslednje decenije, ali ipak imaju tri medalje sa evrposkih prvenstava - jednu srebrnu i dve bronzane.

Bila su to, međutim, druga vremena, kada su sjajne rezultate beležile i druge istočnoevropske države - Čehoslovačka, Bugarska i Mađarska, koji su prethodnih decenija potpuno izgubili korak sa vodećim košarkaškim nacijama.

Mečeve prve faze Poljaci su igrali u Vroclavu, gde su, logično, imali veliku podršku navijača. Nakon dve pobede, ambicije su porasle i nije malo onih koji sada veruruju da domaćini mogu i do četvrtfinala.

Lider sadašnje generacije poljskih košarkaša je Marcin Gortat, centar ovogodišnjeg finaliste NBA lige Orlando Medžika. Nema sumnje da će naši centri imati dosta problema da zaustave 26-godišnjaka visokog 2,13 metra.

Gortat je u Orlandu imao zapaženu ulogu kao rezerva najdominantnijem centru današnjice Dvajtu Hauardu, a sa njima dvojicom je u poslednje dve godine radio legenda NBA lige i Njujork Niksa, jedan od najboljih centara svih vremena Patrik Juing.

Osim Gortata, veliki doprinos dobrim rezultatima Poljaka u dosadašnjem toku prvenstva dali su krilni igrači Mihal Ignjarski i David Golat, kao i snažni centar Marćej Lampe, koji je ovog leta pojačao Makabi iz Tel Aviva, a tri godineje proveo i u NBA ligi igrajući za Nikse, Sanse, Hornetse i Roketse.

Uočljivo je, međutim, da se prva petorka po kvalitetu dosta izdvaja od ostatka tima, pa je razumljivo što izraelski stručnjak na klupi Poljaka Muli Kacurin vrlo malo menja tokom utakmice.

Upravo je slaba rotacija igrača, glavni problem poljske reprezentacije, a to se jasno moglo zapaziti tokom utakmice sa Turskom, kada su Gortat i njegovi saigrači potpuno posustali.

Poljska je u drugu fazu takmičenja, kao i Srbija, prenela dva boda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve