Nova vest
Košarka

Nedelja, 24.10.2010.

10:33

CSKA ostaje bez sponzora

Moskovski CSKA, koji vodi Duško Vujošević, već od januara naredne godine mogao bi da se nađe u finansijskom problemu.

Izvor: B92, Večernje novosti

Autor:B92, Večernje novosti

Default images

Novi vlasnik četvrtine akcija „Noriljskog nikla“, milijarder Oleg Deripaska, protivi se sponzorisanju sportskih klubova

Do sada je „Noriljski nikl“ bio glavni sponzor košarkaškog i hokejaškog kluba CSKA.

Budžet košarkaškog kluba iznosi 40 miliona dolara godišnje, a do pre dve godine, kada je jedan od vlasnika „Noriljskog nikla“ bio oligarh Mihail Prohorov, CSKA je imao budžet od 60 miliona dolara, pa je tadašnji trener Etore Mesina bio u mogućnosti da dovede praktično bilo kog košarkaša kojeg poželi.

U periodu od 2003. do 2008. budžet CSKA porastao je čak sedam puta.

Generalni direktor CSKA Andrej Vatutin je otvoreno rekao da u slučaju da „Noriljski nikl“ obustavi sponzorisanje „armejaca“ u 2011, to može dovesti u opasnost i postojanje kluba. Uprkos tome što klub podržava potpredsednik ruske vlade Sergej Ivanov, biće veoma teško naći sponzora na pola sezone.

U navedenom slučaju, mogao bi da se vidi sličan scenario kao u slučaju moskovskog Dinama, kojeg su prošle godine napustili strani igrači.

Kompanija “Rusal”, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, nalazi se u teškoj situaciji jer je ekonomsku krizu dočekala s velikim kreditnim obavezama. Zbog tog razloga, Deripaska se zalaže da “Noriljski nikl” više ne sponzoriše sportske klubove.

U „Noriljskom niklu“ izjavljuju da će do kraja ove godine podmiriti sve sponzorske obaveze. Odluku o idućoj godini doneće savet direktora u novembru ili decembru, kada se donosi budžet kompanije za 2011. Maksim Sokov, zamenik generalnog direktora „Rusala“, otvoreno je rekao da će biti protiv toga da ta velika kompanija i iduće godine sponzoriše košarkaše i hokejaše. Na taj način vlasnici kompanije žele da smanje troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu