Nova vest
Košarka

Četvrtak, 11.02.2016.

20:00

EL: Četvrti trijumf – Zvezda grabi ka Top 8

Crvena zvezda savladala je Cedevitu u sedmom kolu grupe E Top 16 faze Evrolige – 94:74.

Izvor:

Autor:

EL: Četvrti trijumf – Zvezda grabi ka Top 8
StarSport

Srpski i regionalni šampion se ubedljivim trijumfom revanširao Zagrepčanima za dva poraza u ABA ligi, pa na polovini druge faze takmičenja u eliti ima pozitivan skor od četiri pobede i tri poraza, dok su gosti doživeli peti neuspeh.

Ekipa Dejana Radonjića otvorila je meč sjajnom serijom i stekla dvocifrenu prednost, gosti su uspeli pred poslednjih deset minuta da se vrate i priđu na samo šest poena zaostatka, ali su crveno-beli sličnom serijom kao sa početka, uz pet trojki, stavili tačku na veoma dobru partiju.

Među 7.000 navijača u hali Pionir našao se i veliki navijač kluba sa Malog Kalemegdana Novak Đoković, kao i čovek sa najviše nastupa u fudbalskoj reprezentaciji Dejan Stanković i još jedan legendarni Zvezdaš Marko Pantelić.

Pored standardno agresivne odbrane, za pobedu Zvezde najzaslužniji je dobar šut tokom većeg toka duela – domaći igrači šutirali su sa gotovo 70 odsto uspešnosti za dva poena (22/33), a nešto više od 40 odsto za tri poena (12/29).

Domaćin je gotovo ceo meč igrao bez prvog plejmejkera Stefana Jovića, koji je povredio mišić posle samo tri minuta na terenu, a ne treba zaboraviti i da su gosti igrali bez trojice važnih igrača – Arapovića, Babića i Žorića.

Najzaslužniji za pobedu svog tima ponovo je bio Kvinsi Miler sa 22 poena (6/9 za dva, 2/6 za tri), četiri skoka, tri ukradene lopte i asistencijom. Izostanak Jovića iskoristio je Vasilije Micić, odigravši možda i najbolji meč od kada je stigao u Beograd – 14 poena (1/1 za dva, 3/6 za tri), devet asistencija i četiri uhvaćene lopte.

Marko Gudurić zabeležio je 13 poena (0/1 za dva, 3/5 za tri) i po dva skoka i asistencije, Majk Cirbes dodao je 10 (5/5 za dva) i četiri skoka, a Nemanja Dangubić upisao je jedan manje (3/4 za dva, 1/1 za tri) i tri skoka.

S druge strane, u poraženom timu najviše se istakao Džejkob Pulen sa 20 poena (5/9 za dva, 1/7 za tri) i tri asistencije. Najbolje ga je pratio Džejms Vajt sa 18 (5/7 za dva, 1/1 za tri) i sedam uhvaćenih lopti, dok je Miro Bilan ubacio 17 (7/12 za dva), uz pet asistencija i dve uhvaćene lopte.

Istakli su se još Fran Pilepić sa devet poena i Henri Voker sa osam.

Posle dvonedeljne pauze, Zvezda dočekuje Anadolu Efes, a Cedevita gostuje Lokomotivi.

Evroliga – grupa E – Top 16:

četvrtak:
Fenerbahče – Unikaha 80:59
Crvena zvezda – Cedevita 94:74

petak:
17.00 Lokomotiva – Darušafaka
20.45 Panatinaikos – Efes

Tabela:
1. Fenerbahče 7-0
2. Lokomotiva 4-2
3. Crvena zvezda 4-3
4. Efes 3-3
5. Panatinaikos 3-3
6. Unikaha 2-5
7. Cedevita 2-5
8. Darušafaka 1-5

Među 7.000 navijača u hali Pionir nalazi se i veliki navijač kluba sa Malog Kalemegdana Novak Đoković, kao i čovek sa najviše nastupa u fudbalskoj reprezentaciji Dejan Stanković.

Duel je počeo napadom gostiju i promašajem Frana Pilepića za tri poena, da bi Zvezda zatim furioznom serijom preuzela kontrolu nad mečom od samog starta. Najpre se Kvinsi Miler sjajnim skokom izborio za 2+1 situaciju, koju je uspešno realizovao, da bi zatim pogodio i trojku.

Krenula je Zvezda agresivno u odbrani od samog starta, a seriju svog tima posle promaša Cedevite nastavio je Nemanja Dangubić – najpre trojkom, a onda i fenomenalnim polaganjem, pa su gosti morali da traže tajm-aut (13:2).

Koliko su crveno-beli dobro otvorili meč u odbrani najbolje govori podatak da je ekipa iz Zagreba tek u petom minutu pogodila iz igre, ali su u međuvremenu i Vasilije Misic (trojka) i Vladimir Štimac upisali svoje prve poene (20:6).

Cedevita ni do kraja prve deonice nije imala rešenja iz igre, iako je Džejkob Pulen uspeo da pogodi prvu trojku iz teške pozicije (za ukupno treći koš iz igre svog tima), dok je Zvezda na drugoj strani sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja dodatno povećala svoju prednost – 26:12.

Za razliku od prve četvrtine, drugi deo meča počeo je nešto sporijom igrom na obe strane, ali je domaći tim ponovo ubrzo uspeo da preuzme kontrolu. Posle polaganja Štimca, i dva vezana koša na drugoj strani, Marko Simonović je pogodio trojku uz faul, a zatim i dodatno bacanje (32:18).

Ekipa Dejana Radonjića u prva tri minuta druge deonice nije napravila faul, pre nego što su Majk Cirbes i Nemanja Dangubić nedozvoljeno čuvali svoje rivale. Dangubić je zatim odigrao još jednu sjajnu odbranu, a Simonović u sledećem napadu pogodio svoju drugu trojku.

Posle novog ofanzivnog skoka Milera, Cirbes je vezao nova dva pogotka, a posebno je bio impresivan onaj na četiri stotinke pred istek napada. Voker je nešto lošiji period igre svog tima prekinuo trojkom, ali je Veljko Mršić ipak odlučio da reaguje minutom odmora (41:27).

Crveno-beli su do odlaska na veliki odmor odigrali u istom stilu, a jedini problem pred nastavak jeste treća lična greška koju je zaradio Cirbes.

Gosti su za trenutak uspeli da spuste razliku, pogocima Džejmsa Vajta sa linije bacanja i Henrija Vokera za tri, da bi konačan rezultat posle dvadeset minuta košarke postavio Nikola Rebić uz zvuk sirene – 43:32.

Zvezda je drugo poluvreme otvorila na sličan način kao i meč, Miler je pogodio trojku u prvom napadu, da bi posle dobre odbrane Tarens Kinzi ubacio prve poene na meču. Ipak, Cedevita je ovoga puta imala odgvor, Bilan je pogodio dvojku, a Vajt odgovorio trojkom, da bi posle pogodaka Pulena i Bilana sa linije bacanja Zagrebčani smanjili zaostatak (50:42).

Posle nekoliko vezanih promašaja na obe strane, Cirbes je lepo prevario Bilana i poentirao. Više minuta nego inače dobio je Nikola Rebić, pošto prvi plej domaćina Stefan Jović ima određenih problema sa povredom i od prve deonice nije ulazio u igru.

Oba tima nisu uspevala da dođu do lakih poena, pa su sredinom treće deonice odbrane iskočile u prvi plan, da bi posle novog koša Vokera Cedevita prišla na samo šest poena zaostatka (52:46). Mučenje crveno-beli u napadu prekinuo je Cirbes šutem sa distance, u poslednjim sekundama napada, ali je Vajt, posle faula Gudurića, oba puta bio precizan sa linije bacanja.

Uzastopne rampe Cirbesa i Milera kao da su probudile Zvezdinu ekipu, Vasa Micić je posle dobre kretnje lopte pogodio svoju drugu rampu, onda u saradnji sa Milerom izborio 'mrtvu' loptu i napad za svoj tim, a Žganec zatim Zganec faulira Kvinsija pri šutu za tri poena – što ovaj bez greške koristi (60:48).

U preostalih 90 sekundi, videli smo seriju slobodnjih bacanja na obe strane terena, kao i četvrtu ličnu za Cirbesa, a, posle dve greške, srpski i regionalni šampion je u poslednju deonicu ušao sa samo šest poena prednosti – 62:56.

Nalet Cedevite, koja je imala prvi napad u poslednjoj deonici, zaustavila je dobra odbrana na Miru Bilanu, a već u sledećem napadu Marko Gudurić pogodio je trojku. Posle nove odbrane i ukradene lopte, Zganec je u želji da prekine kontru zaradio nesportsku, a Micić pogodio jedno od dva slobodna bacanja, pred loptu sa strane (66:56).

Energiju posle dobrog starta poslednje deonice Zvezda je maksimalno iskoristila, iako je Bilan uspeo da ubaci jedan 'otpadak' u koš. Miler je laganim polaganjem završio divnu akciju svog tima, pre nego što je Micić ubacio svoju treću trojku na meču. Crveno-beli su tako ubrzo ponovo imali dvocifrenu prednost, a tako je i ostalo posle trojke Pilepića jer je i Gudurić učinio isto (74:61).

Seriju pogodaka svog tima van linije 6,75 nastavio je Branko Lazić, a Mršić je ponovo morao da reaguje tajm-autom posle dve vezane minijature Milera prilikom ulaza. U narednih nekoliko minuta igralo se 'koš za koš', gosti su promašili dve otvorene trojke, a onda je Gudurić napravio grešku u koracima (83:67).

Sve je praktično bilo gotovo na tri minuta do kraja, kada je Marko Gudurić poslao loptu u karakterističnom luku kroz mrežicu za maksimalnu prednost svog tima. Nalet domaćina za kratko je prekinuo Pulen, pre lepog prodora i poena Micića (88:69).

Do kraja susreta nije bilo previše uzbuđenja, u listu strelaca upisao se i Marko Tejić, a Zvezda je zabeležila još jednu izuzetno važnu pobedu u borbi za prolaz u Top 8 fazu Evrolige, a tačnu na veoma dobar meč stavili su Micić i Dangubić alej-apom – 94:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve
Košarka

Pioniri Partizana šampioni Srbije

Pioniri košarkaškog kluba Partizana osvojili su titulu šampiona Srbije, pošto su u finalu završnog turnira u Arilju pobedili ekipu Mege rezultatom 70:64 (20:20, 17:22, 18:12, 15:10).

Tanjug

15:15

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu