Četvrtak, 16.04.2009.

22:48

Partizan bolji od Zvezde za finale

U finalu F4 turnira košarkaške regionalne NLB lige igraće Partizan i Cibona. Aktuelni prvak u 190. "večitom" derbiju nadigrao je Crvenu zvezdu rezultatom 64:58,

Izvor: B92, Beta

Default images

Cibona je bila bolja od Hemofarma 77:65. Veliko finale na programu je u subotu od 20:45h. Partizanu će ovo biti peto finale Jadranske lige, a poslednja dva puta osvajao je trofej. Partizan i Cibona osvojili su prvo i drugo mesto u ligaškom delu NLB lige u sezoni 2008/09.

Drugi polufinalni meč, u kojem su se sastali Partizan i Crvena zvezda odigran je pred skoro 10.000 navijača i nije doneo kvalitet igre koji se od "večitih" rivala očekivao. Utakmicu je obeležio mali broj poena – jedan od najmanjih u istoriji derbija 64:58 (13:11, 18:12, 15:15, 18:20), veliki broj izgubljenih lopti, izuzetno loš procenat šuta iz igre oba tima – posebno sa linije tri poena, dobar skok (38:24) i iskustvo Partizana.

Najefikasniji kod pobednika bio je Milenko Tepić sa 14 poena uz šest skokova, 4 asistencije i dve ukradene lopte. Stefon Lazmi je ubacio 13 uz pet skokova, dok je Jan Veseli ubacio osam poena uz sedam skokova. Kod Zvezde Kikanović je bio najefikasniji sa 15 poena, a Stiven Marković je postigao 10.

Početak meča u Areni prošao je u znaku Zvezde. Razigrani su bili Roberts, Ovens i Kikanović, Partizan je bio izuzetno dekoncentrisan u napadu i spor u odbrani. Posle prvih pet minuta "crno-beli" su imali 4 izgubljene lopte, uz samo jedan skok - bez postignutog koša. Prve poene za prvaka Srbije i Jadranske lige postigao je kapiten Petar Božić u 6. minutu za 11:3. Od ovog trenutka sve se promenilo i počela je serija Partizana. Prvih deset minuta igre završeno je rezultatom 13:11 za "crno-bele".

Na početku druge četvrtine košarkaši Partizana igrali su bolje, više šutirali i kontrolisali igru u reketu, dok su "crveno-beli" stali, a poene su postizali uglavnom iz individualnih akcija. Partizan je minut i po pre kraja druge četvrtine stekao sedam poena prednosti (30:23), da bi na poluvreme branioci trofeja otišli sa najvećom razlikom od 31:23.

"
BB
Crno-beli" su na početku treće deonice stigli do 10 poena prednosti 33:23, da bi Čedomir Vitkovac sa linije za slobodna bacanja doneo Partizanu najveću prednost na meču od 11 razlike - 42:11.

Aktuelni šampion NLB lige je tokom četvrtine dominirao u skoku i čuvao prednost izmedju osam i 11 poena, a u pojedinim trenucima su "crno-beli" igrali atraktivno, dok su košarkaši Zvezde nastavili da promašuju penale. Poslednju deonicu Zvezda je počela sa nešto nižom postavom i uz četiri poena Stivena Markovića i posle "trojke" Lorensa Ovensa "crveno-beli" dolaze do tri poena zaostatka 45:48.

Medjutim, tu seriju prekinuo je Stefon Lazmi i uz poene i skokove Jana Veselija Partizan je vratio osetnu prednost (56:47). Nakon toga ekipe su grešile, ali je na kraju meča ipak presudio kvalitet Partizana.

Partizan - Crvena zvezda 64:58 (13:11, 18:12, 15:15, 18:20)
Partizan: Tepić 14, Rašić 1, Tripković 8, Veličković 4, Lazmi 13, Vitkovac 9, Božić 3, Veseli 8, Vraneš 4
Crvena zvezda: Kešelj 5, Roberts 4, Kikanović 15, Marković 10, Dragićević 9, Ovens 9, Štimac 2, Bakić 4, Bjelica 9

Čedomir Vitkovac je odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone: "Ovo je sigurno bila velika pobeda protiv velikog rivala. U finalu se sastaju dve najbolje ekipe. Naša mala prednost sigurno će biti navijači i ništa više."

Duško Vujošević: "Teško gubimo na ovaj datum"

"Danas je 16. april, a na današnji dan Partizan teško gubi utakmice. Mada, teško smo i dobili ovu utakmicu. Utakmica je bila takva da smo mi mogli mnogo više da izgubimo. Zvezda bi ovom pobedom, zbog svega što su ove sezone uradili, materijalizovala mnogo toga. Imali smo breme favorita. Bili smo jako stegnuti, naročito na početku meča.

Zvezda je igrala s puno kontakata, a ja nisam očekivao toliko promašenih zicera na početku.

Tih 11:0 za Zvezdu na početku moglo je biti puno veće breme za nas. Ušli smo u egal, a kada smo i poveli nismo uspeli da prelomimo. Zvezda je kvalitetan sastav, sa izvanrednim trenerom, strancima - npr. Stiven je bio u Grčkoj u timu Svetskog prvaka, kao i sa dosta mladih igrača... Nije nimalo lako igrati protiv njih. Oni su na dobrom putu ka tituli (Superlige), naravno - ako Partizan stane," rekao je trofejni trener Partizana Duško Vujošević.

"Cibona je lakše nego što se očekivalo pobedila Hemofarm. Celu utakmicu je kontrolisala rezultat. Cibonu dobro poznajemo i veliki sam optimista. Mislim da ćemo igrati bolje i rasterećenije. Naša prednost može biti prednost domaćeg terena. Očekujem podršku publike i da ćemo osvojiti ovu titulu. Nadam se da će grad dati 3000 karata navijačima Partizana," razmišljao je naglas Vujošević o velikom finalu.
FoNet
"Apsolutno treba menjati sistem lige. Svuda u svetu se igra Kup, npr. Evroliga, iako se tako zove. Mislim da na svetu nema lige koja se završava kao Kup. To nije prirodno. Logično je da se liga završava plej-ofom."

Trener Partizana je uporedio atmosferu sa mečeva Evrolige igranih u Areni i ovog protiv Crvene zvezde. "Posle CSKA i Panatinaikosa, ovo je svakako drugačije. Velika je razlika kad je Arena puna, ali smatram da je bio dovoljan broj gledalaca da se napravi takva atmosfera koja prenosi energiju. Ne smatram da treba bojkotovati ovu ligu u smislu nedolaska na mečeve. Ne vidim razloga da se pravi neki bojkot i da navijači imaju rezervu."

Jedan od najzapaženijih igrača utakmice, centar Crvene zvezde Elmedin Kikanović čestitao je Partizanu na pobedi: "Dali smo sve od sebe, imali smo loše šutersko veče, posebno sa linije za tri poena. To je uglavnom presudilo."

"Čestitam Partizanu na pobedi i želim mu da sa ovakvom borbenošću igra i u finalu. Možda su igrači razočarani, ali ovo je ishod koji je mogao da se i očekuje. Čestitam i mojim igračima i Partizanu. Procenat šuta nije bio onakav kakav bi morao da bude. Ja sam lično želeo da rezultat bude 120:117. Dobro smo otvorili utakmicu, ali videli sto šta je bilo posle... To je košarka.

Mi imamo mladu ekipu. Odnos u ofanzivnim skokovima bio je 13:7 za Partizan, a to se u ovakvim utakmicma teško nadoknađuje i jako teško možeš da vratiš samopouzdanje. Mislim da nismo imali velikih padova u igri. Čestitam Partizanu i ako oni pobede u finalu biće mi drago," iskren je bio trener "crveno-belih" Svetislav Pešić.

Veliko finale, u kojem se sastaju dva evroligaša, Partizan i Cibona, na programu je u subotu od 20:45h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Povlačenje?; Rusi uništavaju

Rat u Ukrajini – 835. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18:15

8.6.2024.

2 h

Podeli: