Nenad Borovčanin za B92: "Kličko mi je otvorio vrata"

Gost u “Sportskom pregledu” televizije B92 bio je srpski bokser Nenad Borovčanin, koji je osvojio titulu šampiona Evrope u kruzer kategoriji, u verziji WBO. Prošlog vikenda u Banja Luci, Borovčanin je u borbi za titulu pobedio Bugarina Konstantina Semerdžijeva jednoglasnom odlukom. “Bio je izuzetno težak put do meča za titulu, a onda je usledilo 12 paklenih rundi u dvorani ‘Borik’. Ova titula svrstaće me među deset najboljih boksera na svetu i daće mi mogućnost da izazovem aktuelnog šampiona sveta u mojoj kategoriji Marka Huka”.

Izvor: SO

Sreda, 15.06.2011.

21:50

Default images

“Takođe, moći ću da izazovem i prvake u ostale dve verzije – Stiva Kaningema i Kristofa Vlodarčika”, dodao je Borovčanin.

O težini zadatka koji je srpski bokser imao u meču sa Semerdžijevom svedoči i gips na desnoj ruci.

“Između četvrte i pete runde polomio sam palace. To mi je bio hendikep jer do kraja nisam mogao da koristim svoje glavno oružje – prednji i desni kroše, ali sam ipak nekako uspeo. Protivnik nije primetio da imam povredu i nesnosne bolove. Jednostavno, to je boks, to je borba i to je nešto što mora da se sakrije, nijedna tegoba ne sme da se primeti. Borba sa samim sobom vrlo je važna, uspeo sam i presrećan sam zbog toga”.

Između ostalog, Borovčanin se za meč pripremao trenirajući sa Vitalijem Kličkom.

“Zapravo, čitavu svoju karijeru pripremao sam se za ovaj meč. Oduvek sam sanjao da boksujem za neku značajniju titulu, sada sam je osvojio, ovo mi je bio prvi meč u 12 rundi, a imao sam želju da to bude baš u Banja Luci jer je to grad u kojem sam živeo. I tu titulu sam na neki način posvetio Republici Srpskoj, pre svega zbog odnosa koji svi s predsednikom Miloradom Dodikom na čelu imaju prema meni”.
“Kada je reč o konkretnim pripremama, istina je da sam se pripremao na Tirolu sa Vitalijem Kličkom, sa kojim se već pripremao za četiri meča u prethodnoj godini. Imamo zajedničkog trenera – Frica Zduneka, a zatim sam s njim radio samostalno 15 dana u Hamburgu, da bih poslednji deo priprema odradio na Mećavniku kod Emira Kusturice gde sam imao fantastične uslove”.

Borovčanin kaže da je Kličko odličan za saradnju i dodaje:

“Dosta mi je pomogao u mojoj karijeri i životu, otvorio mi je mnoga vrata i prezentovao me najboljim svetskim stručnjacima, menadžerima i svetskim federacijama. Vrlo lako sam se uklopio u rad sa njim jer sve je pitanje volje, koliko je neko spreman da se odrekne od nekih zadovoljstava u trenažnom procesu. Vitalij Kličko je izuzetna i jaka ličnost. Pored svih blagodeti koje mu se nude, opredelio se za porodični život, život šampiona i pravog sportiste. Dosta se bavi humanism radom i normalna je osoba za komunikaciju, mnogo sam od njega naučio. Zna da nosi slavu, on je spona između Zapada i Istoka, a ostao je prirodna osoba”.

Upitan da analizira situaciju u srpskom boksu, Borovčanin kaže:

“Došlo je do transformacije amaterskog u profesionalni boks, mada je olimpijski, amaterski boks baza za svaki dalji rad. To su počeci gde bokseri uče prve korake i napreduju. Kod nas je sistem boksa narušen i samo se sistemski može i rešiti i podići na viši nivo. Zajedno sa svojim saradnicima osnovao sam Balkan Boksing i nadam se da sam tako postavio zdrave temelje za razvoj boksa na prostorima SFRJ. Potrebna nam je konkurencija i onda će se izroditi neki novi šampion”.

Srpski bokser nije zanemario ni obrazovanje.

“Moja poruka deci glasi: ‘Škola, porodica i sport’. Ponosno ističem da sam apsolvent na Megatrendu i imao sam tu čast da rektor univerziteta prof. dr Mića Jovanović upriličio prijem za mene. Time mi je pokazao da fakultet koji pohađam ceni trajne vrednosti, a sport to svakako jeste”.

Na kraju, Borovčanin kaže da nema nikakav posebni razlog zašto se opredelio baš za boks.

“Kao i sva deca, probao sam sve sportove, a na boksu sam se zadržao jer je to plemenita veština. Privukao me je zbog adrenalina i zbog hrabrosti koja je neophodna za bavljenje njima. Boks je veliki izazov, sport u kojem dva muškarca dođu u ring i bore se pošteno, gledaju se u oči, a ne da se mnoge stvari rade iza leđa, kao što je to slučaj u 21. veku. Ring je najpoštenije mesto u kojem sam do sada bio”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: