Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.12.2018.

13:59

FIFA "reformiše" fudbal: Promena pravila za kazneni, izmene i kartone

Svetska fudbalska federacija (FIFA) uskoro će nastaviti da menja pravila fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

FIFA
Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Donesena je odluka da se napravi niz izmena u pravilima, među kojima je i ono za koje mnogi veruju da je "najbizarnije", koje kaže da protivnički fudbaler ne sme u 16 metara preseći ispucavanje prilikom gol-auta.

Novo pravilo će i dalje braniti igračima da uđu u šesnaesterac pre nego što golman ispuca loptu, ali čim je dotakne, fudbaleri će zahvaljujući ovoj izmeni smeti da uđu u kazneni prostor i preseku dodavanje.

Kao što je to i bila praksa ranije, novotarije u svetu fudbala biće testirane na Svetskom klupskom prvenstvu u Abu Dabiju.

Očekuje se da bude uvedeno i pravilo prilikom izmena – fudbaler koji napušta teren neće više morati da izađe kod centra, već na najbližem mestu, kako bi se srpečilo odugovlačenje i što pre nastavilo sa igrom.

Takođe, očekuje se da sledeće sezone bude pooštrena kaznena politika, pa će tako svako ko dobije crveni karton, obavezno propuštati sledeću utakmicu, bez obzira koje je to takmičenje i pod čijim pokroviteljstvom.

Sve navedene promene bi trebalo da budu zvanično usvojene u martu 2019. godine.

Postoje i dodatni predlozi za žute i crvene kartone trenerima, izvođenje penala po sistemu AB-BA-AB-BA-AB, promena pravila ulaska u kazneni prostor prilikom izvođenja penala, predlog da živi zid mora biti sastavljen samo od fudbalera ekipe koja se brani…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu