Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 22.05.2017.

10:16

Kako Partizan može do Lige šampiona?

Ekipa Partizana pobedom nad timom Mladosti od 5:0 u poslednjem kolu Superlige obezbedila je 27. titulu i učešće u kvalifkacijama za Ligu šampiona.

Izvor: PT

Autor: PT

Kako Partizan može do Lige šampiona?
Getty Images

Izabranici Marka Nikolića poslednji put su učestvovali u elitnom fudbalskom takmičenju sezone 2010/2011, a ove godine nadaju se da bi mogli da ponove isti uspeh.

Podsećamo, crno-beli su tada u kvalifikacijama prvo pobedili jermenski Pjunik, potom finski Helsinki, da bi u borbi za grupnu fazu Lige šampiona posle penala izbacili belgijski Anderleht.

Partizan je žrebom ubačen u grupu H sa Arsenalo, Šahtjorom i Bragom, a ekipa iz Humske nije osvojila niti bod u šest utakmica.

Posle šest sezona, postavlja se pitanje da li crno-beli mogu ponovo do velikog uspeha i plasmana u grupnu u fazu i kako uopšte do tamo stići?

Ekipa Marka Nikolića startovaće u drugoj rundi kvalifikacija gde će biti među nosiocima, što automatski znači da će dobiti potencijalno slabijeg protivnika.

Ukupno 34 ekipe učestvovaće u drugoj rundi, od čega se 29 nalazi odmah tu, dok će pet timova iz prve rundi popuniti ostala mesta.

Ekipe iz prve runde kvalifikacija potencijalni su protivnici crno-belih (osim Trepče) u drugoj rundi. Ako opravdaju ulogu favorita to će biti: Nju Sajnts (Vels), Linfild (Severna Irska), Vikingur (Farska Ostrva) i Humernijans (Malta). Nepovlašćeni timovi iz drugog šešira su: Dandalk (Irska), Vardar (Makedonija), Dudelanž (Luksemburg), Kukeši (Albanija), Mariehamn (Finska), Samtredia (Gruzija), Spartaks Jurmala (Letonija), šampion Moldavije, BiH, Crne Gore, Mađarske, Poljske, čeka se i rasplet u Slovačkoj (za sada Žilina), Litvaniji (Žalgiris), Islandu (Hafnafjordur)...

Kao što je očekivano sve ove ekipe nalaziće se u podređenom položaju u odnosu na Partizan, međutim u trećoj rundi sitacija se menja, pošto su velike šanse da crno-beli neće biti nosioci.

Ukupno trideset ekipa biće podeljeno u dve grupe u trećoj rundi – “Šampionska ruta“ (prvaci liga) i “Ligaška ruta“ (ne šampioni liga).

Tri tima već se nalazi u šampionskoj ruti, a to su Olimpijakos, Vitorul Konstanta i šampion Češke lige, dok će im se iz druge runde pridružiti 17 klubova.

Mogući protivnici Partizanu ovde su Olimpijakos, Seltik, Red Bul Salcburg, Kopenhagen, Ludogorec, Apoel, Maribor, Karabag...

Deset ekipa iz šampionske rute ili puta, proćiće u plej-of, a pet pobednika tih duela naćiće se u grupnoj fazi Lige šampiona za sezonu 2017/2018.

U ligaškoj ruti nalaze se jače ekipe, poput Ajaksa, Sevilje, Liverpula, Sportinga, Hofehnahjma, trećeplasirane ekipe Serije A, međutim ukoliko Partizan dođe do plej-ofa neće moći da se sastane sa njima, zato što ekipe iz šamponske rute ne mogu da igraju sa onim iz ligaške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d