Nova vest
Fudbal

Utorak, 14.02.2017.

20:30

PSŽ sahranio Barsu na Parku prinčeva!

Fudbaleri Pari Sen Žermena deklasirali su Barselonu rezultatom 4:0 u prvom meču osmine finala Lige šampiona!

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

PSŽ sahranio Barsu na Parku prinčeva!
Photo by Clive Rose/Getty Images

Pari Sen Žermen je na ’Parku prinčeva’ odigrao jedan od najboljih mečeva u poslednjih nekoliko godina i potpuno zasluženo došao do ubedljivog trijumfa kojim je verovatno već obezbedio plasman u narednu rundu.

Unaj Emeri fantastično je postavio taktiku koju su njegovi igrači na terenu savršeno sprovodili, a da su imali malo sreće, pobeda je mogla da bude i ubedljivija, koliko god to neverovatno zvučalo.

Goleadu je otvorio Anhel di Marija sjajnim udarcem iz slobodnjaka u 18. minutu, da bi do poluvremena na 2:0 povisio Julijan Draksler. Di Marija, kojem je danas rođendan, u nastavku je novim evrogolom najavio debakl Katalonaca koji je potvrdio Edinson Kavani, još jedan slavljenik.

Sa druge strane, čitava ekipa Barselone je bila indisponirana i sada je sva prilika da će se ove sezone boriti za samo jedan trofej.

U drugom meču večeri Benfika je iznenadila Borusiju Dortmund na svom terenu i u Nemačku nosi minimalnu prednost – 1:0.

Gosti su na ’Lužu’ bili mnogo bolji rival, ali su nisu imali sreće da njihovom najboljem igraču Pjer-Emeriku Obamejangu nije bio dan. Gabonac je potpuni tragičar susreta, pošto je propustio nekoliko stopostotnih prilika, a u 58. minutu je njegov udarac sa bele tačke zaustavio golman Ederson.

Strelac jedinog gola za ’Orlove’ bio je Kostas Mitroglu početkom drugog poluvremena – grčki napadač najbolje se snašao posle kornera Picija i asistencije Luizaa i iz peterca postavio konačan rezultat.

Srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa nije odigrao dobar meč, ali to nije koštalo njegov tim. Napravio je nekoliko velikih grešaka, posle njegovog igranja rukom sudija Ricoli je svirao penal, a u 63. minutu je zaradio žuti karton.

Revanši ove dve utakmice na programu su u sredu, 8. marta u Barseloni, odnosno Dortmundu.

Pariz: Magična noć Di Marije i drugova...

Utakmica na ’Parku prinčeva’ počela je u visokom ritmu, Rabio je dobio žuti karton već u prvom napadu zbog faula nad Nejmarom, ali su Parižani bili ti koji su bili ofanzivniji. Ter Stegen je presekao opasan kontranapad, da bi Kavani propustio prvu šansu. Pobegao je odbrani i prihvatio dubinsku loptu na levoj strani, gađao suprotni ugao, ali je njegov udarac izblokirao Roberto. U nastavku akcije Draksler je šutirao preko gola.

Nije mnogo prošlo, a domaći su bili još bliži vođstvu – Matuidi se neočekivano našao u šansi, šutirao pod prečku, ali je Ter Stegen odlično odreagovao. Odbio je loptu do Rabioa čiji udarac je završio u rukama Nemca.

Izabranici Unaja Emerija mnogo bolje su izgledali na terenu i u 18. minutu stigli do potpuno zaslužene prednosti. Umtiti je faulirao Drakslera ispred kaznenog prostora, loptu je namestio Anhel di Marija i divno prebacio živi zid za 1:0.

Katalonci su u tim trenucima bili potpuno pogubljeni, a dodatni problem im je predstavljala povreda Nejmara. Brazilac se požalio na problem sa stopalom, zamenio je obuću i vratio se na teren.

Posle skoro pola sata ničega, bilo je vreme da Barselona stigne do prve velike prilike – Nejmar se lako oslobodio dvojice čuvara, povukao loptu i poslužio Andre Gomeša, ali se ovaj u situaciji 1 na 1 uplašio golmana i promašio izjednačenje.

Katalonci su preuzeli inicijativu i činilo se da su blizu izjednačenja, kada je malo falilo da bude 2:0. Prvo je Draksler promašio izglednu šansu, a onda je Kavaniju malo falilo da iz gužve posle kornera pogodi mrežu.

Šampion Francuske potpuno je koristio očajnu igru rivala na sredini terena i samo čekao trenutak kada će da napadne. To se desilo u 40. minutu – Rabio je oduzeo loptu Mesiju na sredini terena i ona je završila kod Veratija. Italijan je povukao ka kaznenom prostoru, dodao do Julijana Drakslera, a ovaj iskosa sa desne strane pogodio za 2:0!

Iako se očekivalo da će ekipa Luisa Enrikea krenuti svim silama da ublaži štetu nastalu u prvih 45 minuta, na terenu se ništa nije menjalo. Bili su bezvoljni, blagi u duelima i užasno su se ponašali u defanzivi. Domaći igrači su pametno čekali svoje prilike i sledeću dočekali u 55. minutu.

Akcija je krenula od kaznenog prostora, a kada su trojica vezista Barse ispala na levom boku, bilo je jasno da se sprema opasnost. Lopta je stigla do Di Marije, ovaj varkom telom prevario indolentnu odbranu španskog prvaka i fantastičnim udarcem pogodio suprotni ugao – 3:0.

Momci u tamno plavim dresovima nisu se zaustavljali već, kada su namirisali krv, gazili su da u svakom napadu pokušaju da postignu gol. Imali su nekoliko velikih prilika, najbolju je propustio Lukas Mura, koji je zamenio Di Mariju, ali je preslabo šutirao posle dobrog prodora.

Ipak, u 72. minutu postigli su pogodak koji verovatno znači plasman u četvrtfinale elitnog klupskog takmičenja. Desni bek Menije je fenomenalno izneo loptu i gotovo čitavu protivničku ekipu ostavio iza sebe. Prosledio je do Kavanija koji nije časio ni časa i iz kaznenog prostora zakucao loptu u bliži ugao za ogromnih 4:0!

U redovima Barselone jedini vredan pažnje bio je Nejmar, ali ni on nije mogao sam protiv Parižana, a u 79. minutu je loše uhvatio volej. Pet minuta kasnije ’Blaugrana’ je propustila najveću šansu za počasni gol – Rakitić je izveo korner na drugu stativu, Pike je vratio na drugu stranu odakle Umtiti šutira glavom i pogađa stativu.

Pokušavali su Katalonci da barem ublaže poraz, hrvatski reprezentativac je bio najagilniji, ali vremena nije bilo i PSŽ je ostvario jednu od najvećih pobeda u istoriji kluba.

S druge strane, klub sa 'Kamp Noua' blizu je ispadanja već u osmini finala, što se poslednji put desilo sredinom prošle decenije.

Lisabon: Minimalac Benfike za veliku nadu

Borusija je u meč sa Benfikom ušla kao favorit i od početka pokušavala da to opravda, ali je portugalski tim bio prvi koji je prvi pokušao. Posle nekoliko blagih napada prvu priliku je imao Pjer-Emerik Obamejang. Gabonac je dobio dobro dodavanje u kazneni prostor i šutirao, ali je lopta otišla preko prečke.

Ušlo se u nešto mirniji ritam, sve do 22. minuta, kada je Ederson ponovo bio na mukama. Dortmund je "probio" odbranu domaćina po levoj strani, Osmane Dembele je šutirao iz okreta, ali je čuvar mreže "orlova" ipak uspešno uradio svoj posao.

U Lisabonu se igralo u talasima – posle novog uzbuđenja usledio je period bez prilika, a Benfika nikako nije mogla da pripreti Burkiju. Monotoniju je prekinuo Obamejang, koji u dobroj situaciji nije uspeo da prihvati loptu i propala je dobra prilika.

Do poluvremena nije bilo značajnijih događanja, pa se na odmor otišlo najnepopularnijim rezultatom.

Gosti su dominirali u prvih 45 minuta, ali su ’Orlovi’ bili ti koji su poveli – u 49. minutu pogodak je postigao Kostas Mitroglu. Grčki napadač je pogodio mrežu Borusije posle kornera Picija i asistencije Luizaa, pošto se najbolje snašao u petercu.

Nemci su momentalno odgovorili, ali je njihov najbolji igrač polako postajao tragičar. Obamejang je promašio kolosalnu priliku u 53. minutu, kada je iz neposredne blizine bio neprecizan, a onda je u 57. minutu preuzeo odgovornost da šutira penal koji je skrivio naš Ljubomir Fejsa igranjem rukom.

Pokušao je udarcem po sredini, ali pravo u golmana Edersona koji brani drugi jedanaesterac u ovogodišnjoj Ligi šampiona.

Izabranici Tomasa Tuhela u velikom broju navrata uspevali su da se vrate uprkos lošem rezultatu, ali sada je sve bilo protiv njih. Četiri minuta posle promašenog penala izveo je indisponiranog Obamejanga i ubacio Širlea.

Nisu se stvari na terenu mnogo promenile – napadi su bili jalovi, sve do 85. minuta, kada je Ederson opravdao epitet igrača utakmice. Šutirao je Kristijan Pulišić, lopta je na putu zakačila Himenesa, ali je čuvar mreže uspeo da reaguje.

Tri minuta kasnije identična situacija, opet je Pulišić probao i po ko zna koji put je Ederson izašao na kraj kao pobednik. To je bilo sve na ’Lužu’ i Benfika je ostvarila odličan rezultat pred revanš u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

314 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve