Nova vest
Fudbal

Nedelja, 22.02.2015.

11:21

Kapiten: Ostavili su nas da umremo

Kapiten Parme Alesandro Lukareli najavio je borbu za klub koji ne želi da napusti ni u slučaju da bude u amaterskom rangu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
Foto: fcparma.com

Nekadašnji velikan je na rubu bankrota, zbog nedostatka novca nije mogao da organizuje duel sa Udinezeom u nedelju, a potom je izbačen iz Serije A zbog neisplaćenih dugovanja.

Igrači su nedelju dana imali priliku da gurnu Parmu u stečaj, ali su oklevali kako bi predsedniku Đampjetru Manenti dali dovoljno vremena da pokuša da popravi situaciju. Međutim, to vreme je isteklo.

"Stvari su čudne već dve godine. Klub je uvek težio da nam isplaćuje novac na dan roka, to nam je bilo sumnjivo. U novembru je bivši predsednik Tomazo Girardi došao u svlačionicu i rekao nam da novac nije uplaćen jer pregovara sa Rezartom Tačijem o prodaji kluba, ali da pregovori nisu dobro prošli. Rekli smo mu da je on predsednik i da nam duguje novac, ali je on rekao da neće dati više nijedan evro Parmi. Tada je razgovor postao napet, rečeno je dosta teških stvari. Osećali smo se izdanim", rekao je Lukareli.

Girardi je ipak prodao klub Albancu Tačiju u decembru, ali to je trajalo samo dva meseca, nakon čega je vlasnik postao Manenti.

"Nikad nisam ni video Tačija. Uvek smo kontaktirali sa predsednikom Kodrom. Moram da priznam da jedino on nije davao obećanja tokom ovog apsurdnog perioda. Samo je rekao da je klub u teškoj finansijskoj situaciji i da ne zna kada će moći da nas plati. Manenti je odmah došao sa velikim obećanjima. Pokazao nam je "dokaz" da ima 100 miliona evra da inevstira u Parmu, to je bila velika suma pa smo bili malo sumnjičavi. Onda, svakog dana, ista stvar: postoje problemi, moraćete da čekate dan-dva. Od tada nismo dobili ni evro", istakao je kapiten tima.

Bez obzira na sve, igrači nisu želeli da tuže klub i gurnu ga u stečaj.

"Uništiti klub znači ostaviti 200 porodica bez posla. Ne mislim na igrače, već na ljude koji su mesečno zarađivali 1.000 evra. Osećali smo tu odgovornost na našim ramenima. Ipak, sada je vreme isteklo. Sarađujemo sa Unijom igrača i FS Italije. Počeli smo proces bankrota. Moramo da ga ubrzamo kako bismo bar sačuvali status kluba", rekao je Lukareli.

Igrači, ali i zaposleni, se nadaju da će proces bankrotstva omogućiti novim investitorima da ulože svež novac u klub tako da Parma sledeću sezonu počne u Seriji A, a ne u amaterskom rangu.

"Nikad nisam video ovako užasnu priču u fudbalu. Serija A i Fudbalski savez moraju da preuzmu svoju odgovornost za ovo, jer su došli da nas vide tek u petak. Gde su bili pre? Zašto nije bilo adekvatnih provera? Zašto je Parmi dozvoljeno da registruje skoro 200 igrača? Zašto je dozvoljeno da klub dva puta bude prodat za jedan evro? To je smešno. Ovde institucije ni na koga ne paze", besan je Lukareli i na druge, ne samo na vlasnike Parme.

"Želimo da znamo da li su Liga i FS ovde da bi spasili Parmu, ili samo prestiž Serije A. Ovde se kockaju sa životima ljudi, ne poštuju ih. Ostavili su nas da umremo? Onda ćemo umreti zajedno. Mi smo pokazali koliko smo profesionalci kada smo osvojili bod protiv Rome. Branimo svoju i čast naših navijača. Od 15. novembra u svlačionici se ne priča o fudbalu", dodao je Lukareli.

Otkazani meč sa Udinezeom je mogao da se odigra pred praznim tribinama, ali su to igrači odbili.

"Da li oni misle na ljude koji imaju sezonske karte, koji su dali novac klubu na početku sezone? Fudbal je ništa bez navijača. Ja sam spreman da ostanem u Parmi i u amaterskoj ligi, da nosim ovaj grb. Ja sam uz Parmu sada", rekao je Lukareli i na kraju direktnu krivicu svalio na bivšeg predsednika Girardija.

"Rekao mi je da ćemo mu zahvaljivati što je prodao klub Tačiju. E, pa, hvala ti mnogo od svih iz tima. Opet pitam kako su institucije dozvolile kompaniji sa 1.000 evra kapitala i drugoj sa 7.500 evra da kupi klub iz Serije A? Kakav kredibilitet u svetu može sad da ima italijanski fudbal? Pravila moraju da se promene. Potrebne su garancije da se ovakva situacija ne sme ponoviti", zaključio je Lukareli.

Više o sunovratu Parme pročitajte u našoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu