Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 03.11.2014.

13:43

Rekordna gledanost MLS lige

Američka profesionalna fudbalska liga (MLS) ostvarila je ove sezone rekordnu prosečnu posećenost mečeva u regularnom delu šampionata.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Mečeve u MLS ove sezone, koja je stigla do četvrtfinala plej-ofa, prosečno je posmatralo 19.149 navijača, što je prvi put u istoriji lige da je prosek iznad 19.000 gledalaca.

Tako je nastavljen trend rasta gledanosti MLS od 2009. godine kada je prosek bio 16.037. Međutim, sa dva novak kluba, većim stadionima i rastom popularnosti, sledeće sezone se očekuje više od 20.000 navijača po meču.

Najgledaniji tim ove sezone u MLS, šestu godinu u nizu, je Sijetl Saundersi sa prosekom od 43.734 navijača na SenturiLink fildu, gde igra i NFL šampion Sijetl Sihoksi. Ipak, tim iz Vašingtona je prvi put posle šest sezona stagnirao.

Sijetl apsolutno odudara od tradicionalnog američkog navijanja, jer fanovi ovog kluba se poput nekih evropskih pre meča okupljaju u centru grada, a onda sa barjacima, šalovima i pesmom kreću na stadion.

I pored toga što Sijetl prvi put posle šest godina nije oborio rekord posećenosti, skoro je duplo gledaniji od drugog narednog tima Toronta, čije mečeve prosečno posmatra 22.086 gledalaca. Treći je L.A. Galaksi sa 21.258 navijača po utakmici.

Daleko najmanje gledalaca ima Čivas USA, tek 7.063 navijača po meču, što je i dovelo do gašenja ovog kluba koji će od 2017. godine da zameni FK Los Anđeles.

Glavna razlika u poseti mečeva MLS timova je pozicija stadiona. Oni klubovi čiji su stadioni u centru grada su na vrhu liste, a oni koji su u predgrađima su pri dnu. To se reflektuje i na plan proširenja lige, pa budući članovi MLS Orlando i Atlanta grade stadione u centru grada, a na to se obavezao i novi Njujork Siti.

Budućnost novog kluba u Majamiju čiji je suvlasnik Dejvid Bekam, te novi klub iz Los Anđelesa, zavise od mogućnosti pronalaska dobre lokacije.

U svakom slučaju, nema sumnje da će MLS nastaviti sa ekspanzijom koja je iz godine u godinu sve veća, a liga sve kvalitetnija. Aktuelni šampion je Spoting Kanzas Siti, ko će biti novi?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Lige petice

Osimen na radaru Čelsija

Fudbalski klub Čelsi zainteresovan je za napadača Napolija i reprezentativca Nigerije Viktora Osimena, prenose italijanski i britanski mediji.

Tanjug

13:11

2 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu