Nova vest
Fudbal

Subota, 01.11.2014.

18:30

Subotić poklonio Bajernu +17

Fudbaleri Bajerna savladali su najvećeg rivala Borusiju 2:1 (0:1), posle preokreta u poslednjih 20 minuta i stekli 17 bodova prednosti u odnosu na rivala.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Gosti iz Dortmunda su odigrali odličnih 70 minuta u Minhenu, te vodili pogotkom Marka Rojsa iz prvog poluvremena.

Međutim, ulazak Franka Riberija je preokrenuo situaciju na terenu, Francuz je iznudio dve greške Nevena Subotića koje u golove i trijumf pretvaraju Robert Levandovski i Arjen Roben (penal).

Bajern je nadigrao Borusiju posle tri meča, a Dortmund doživeo sedmi poraz u sezoni i ostao u zoni ispadanja. Manuel Nojer je konačno savladan posle skoro 700 minuta, ali je to slaba uteha za Borusiju.

S druge strane, Robert Levandovski je pogodio protiv doskorašnjeg kluba i tako pokrenuo preokret Bajerna u 'Klasikeru'. Nema sumnje da će ovaj košmar Borusije u Bundesligi da ugrozi i odličan start "Milionera" uz Ligi šampiona gde su perfektni sa tri pobede na polovini grupne faze.

Bajern je ostvario sedmu pobedu u deset kola u BL pa ima četiri boda više od prvog pratioca Volfsburga. Borusija je poražena peti put u nizu i u zoni ispadanja je sa samo sedam bodova, tek dva više od "fenjeraša" Frajburga.

Bundesliga, 10. kolo:
Bajern Minhen – Borusija Dortmund 2:1 (0:1)
Levandovski 72, Roben 86p Rojs 31

Bajern (3-4-3): Nojer – Alaba, Boateng, Benatija – Bernat, Alonso, Lam, Roben – Gece (Riberi 70'), Miler (Pisaro 81'), Levandovski (Rode 88')
Borusija (4-2-3-1): Vajdenfeler – Durm, Humels (Subotić 46'), Papastatopulos, Pišček – Kel, Bender – Rojs, Kagava (Goskrojc 71'), Mhitarjan – Obamejang (Ramos 81')

Tok meča:

Žestok pritisak Bajerna od starta meča, apsolutna kontrola lopte i presing na rivala kada je on u posedu. Već u šestom minutu Borusija je strepela. Roben je dobio loptu na ivici kaznnog i uputio oštar šut, ali je Vajdenfeler uspeo uz pomoć prečke da spasi mrežu.

Samo nekoliko minuta kasnije gosti su uzvratili na sličan način. Defanzivci Bajerna su bukvalno pustili Henriha Mhitarjana da se prošeta do kaznenog prostora, on je imao otvoren prostor ispred sebe, šutirao je snažno sa ivice šesnaesterca, ali na njegovu nesreću pogodio je samo desnu stativu.

Pep Gvardiola je upozorio uoči meča da Borusiji odgovaora stil igre njegovog tima, ali on nije odustao od svoje ofanzivne taktike. Bajern nastavlja da kontroliše lopti i dva puta preti preko Milera. Prvo nije uspeo da ukliže na vreme na ubacivanje sa leve strane, a potom nije najbolje zahvatio loptu prilikom voleja pa je Vajdenfeler lako uhvatio.

Usledilo je desetak minuta mirne igre, a onda je Borusija Dortmund povela posle sjajne kontre. Kagava je izbacio na desnoj strani Obamejanga koji beži Alabi i ubacuje loptu na desetak metara od gola, a Marko Rojs je pored Boatenga glavom savladao Nojera.

Bajern je primio prvi gol u Bundesligi još od kraja avgusta i remija sa Šalkeom, a mrežu je Bavarcima posle više od 680 minuta igre zatresao igrač koga planiraju da kupe na leto.

Nekoliko minuta kasnije Bajern je imao sjajnu šansu za izjednačenje, Roben je pronašao Milera koji je izašao sam na Vajdenfelera, ali je golman Borusije fantastično reagovao, skratio ugao i spasao svoj gol.

Minut posle Roben je imao novi zicer, prevario je Papastatopulosa i ispred sebe imao samo Vajdenfelera, ali je suviše oklevao, pa je Bender stigao da ga izblokira pre nego što je uputio šut.

Bilo je to sve u veoma interesantnom i kvalitetnom prvom poluvremenu. Borusija je bila u podređenom položaju, ali je kontrama mučila domaćina i tako na kraju i stekla vođstvo, koje joj je sačuvao golman.

Na poluvremenu Klop manje u odbrani, verovatno zbog povrede izlazi Mats Humels, na šansu dobija Neven Subotić.

Bajern je krenuo u istom ritmu u nastavku, i u šestom minutu imao novu gol šansu. Benatija je iz teške situacije uspeo da ubaci loptu na penal gde je usamljeni Levandovski primio grudima i namestio sebi zicer, ali se obrukao, tačnije, opet je zablistao Vajdenfeler.

Domaćn je nastavio da dominira, ali i da propušta šanse. Benatija je sjajno stvarao šanse svojim saigračima, ali je Vajdenfeler ostao enigma za Milera, Levendovstkog, Robena, Gecea.

Dvadeset minuta kasnije Gvardiola je ubacio svog džokera, Frank Riberi je ušao na teren, a zamenio je Marija Gecea. To brzo donosi rezultat domaćinu.

Već u 72. minutu Bajern stiže do izjednačenja, a strelac je bio doskorašnji golgeter Borusije Robert Levandovski. Asistirao mu je praktično Subotić, koji je prilikom dobre intervencije ispred Riberija dodao fudbal Poljaku koji iz prve šutira sa ivice kaznenog prostora, a ovaj put Vajdenfeler nije uspeo da zaustavi loptu koja je išla po zemlji.

Bajern se nije zadovoljio ovim izjednačenjem, ušao je i iskusni Pisaro, pa je nastavio da napada goste koji su se očajnički branili kako bi izbegli sedmi poraz.

Redale su se šanse za domaćina, koji pet minuta pre kraja stiže do pobede. Opet su ključni faktori bili rezervisti. Neven Subotić je napravio katastrofalnu grešku prilikom ispucavanja lopte, pogodio je Riberija, a onda povukao za ruku Francuza kako bi ga sprečio da stigne do lopte i gol šanse.

Riberi je pao u kaznenom, a Bajern dobio penal. Arjen Roben nije propustio ovaj poklon, poslao je Vajdenfelera u porešnu stranu i doneo Bavarcima preokret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu