Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.12.2012.

19:32

Rio: UEFA neozbiljno protiv rasizma

Odluka UEFA da Srbiji dodeli razumnu kaznu od 80 hiljada evra i jedne utakmice bez publike izazvala je bes u Britaniji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tamošnje javne ličnosti koje su aktivne u borbi protiv rasizma odmah su kritikovale kaznu kao izrazito blagu.

Engleska FA, tamošnji mediji, čak i vlada Velike Britanije vršili su veliki pritisak pod kojim UEFA nije popustila. Tviter je zatrpan antisrpskim komentarima i porukama protiv Evropske kuće fudbala. Najoštriji u reakciji je bio Lord Auzli, koji predsedava organizacijom Kick it out.

Trebalo je da izbace njihovu mladu reprezentaciju na 5 do 10 godina, to bi ih naučilo pameti”, izjavio je Auzli u skladu sa stavovima sa početka prošlog veka.

Rio Ferdinand, koji je među predvodnicima borbe protiv rasizma u Britaniji, a Kick it out kampanju je odbacio kao farsu, smatra da je problem sistemski.

UEFA nije ni najmanje ozbiljna u borbi protiv rasizma. Novčane kazne nemaju nikakav efekat. One ni na koji način ne utiču na federacije, klubove, navijače, igrače. UEFA mora da nađe način da komunicira sa sadašnjom generacijom. Izgleda da potpuno zastarelo razmišljaju. Neophodne su oštre kazne“.

Njegov brat Anton deluje u najmanju ruku neverovatno naivno, kao da ne živi na našoj planeti.

UEFA je neozbiljna. Na ovaj način pokazuju da su im sponzori važniji od rasizma i tuče“, mudro je zaključio Riov mlađi brat.

UEFA, FIFA ili ko god odlučuje mora da dođe sebi u ovakvim situacijama. Nemam ideju kako izračunavaju ove novčane kazne“, napisao je Ledli King.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu