Nova vest
Fudbal

Sreda, 28.11.2012.

12:38

64 kluba u Ligi šampiona od 2015?

Evropska fudbalska unija razmatra potpuno ukidanje Lige Evrope, uz povećanje broja klubova u Ligi šampiona, rekao je predsednik UEFA Mišel Platini.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Sada se 32 kluba se takmiče u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja, a taj broj bi trebalo da se poveća na 64.

Platini je u izjavi za lokalni medij sa jugozapada Francuske rekao da sa Ligom Evrope postoji suštinski problem, jer to takmičenje ne privlači ni izbliza dovoljnu pažnju da bi bilo atraktivno velikim klubovima.

Razgovarmo o tome. Odlučićemo 2014. godine, a još ništa nije konačno“, rekao je predsednik UEFA Mišel Platini.

UEFA razmatra da promena sistema takmičenja stupi od 2015. godine.

„Još uvek se vodi debata u vezi sa formatom takmičenja između 2015. i 2018.“, izjavio je Platini i dodao da nije zabrinut spekulacijama da će bogati klubovi formirati posebno takmičenje.

„Ne vidim kako je održivo takvo takmičenje. Ko će im biti sudije? Na kojim stadionima će igrati?“, pita se Platini.

Liga Evrope nastala je kao četvrta inkarnacija takmičenja započetog kao Kup sajamskih gradova, posle čega su nastali Kup UEFA i Liga UEFA. Suština problema je da se po atraktivnosti ono i ne poredi sa Ligom šampiona, pre svega zbog drastične razlike u nagradama.

Primera radi, u sezoni 2012/2013 pobednik LŠ Čelsi dobio je nešto preko 60 miliona evra, dok je Atletiko Madrid za osvajanje LE inkasirao oko 10,5 miliona.

Razlika je još veća među klubovima koji su rano završili takmičenje - Mančester Junajted je za ispadanje u prvoj fazi LŠ zaradio 35 miliona evra, a Fulam, koji nije prošao grupu LE, svega 2,7 miliona. Zbog toga niz klubova u najvećim evropskim ligama neozbiljno shvata Ligu Evrope, i u njoj koristi rezervne timove.

Ogromna finansijska razlika još je očiglednija kada su u pitanju klubovi iz siromašnijih liga, kakva je i Jelen Superliga, gde vodeći klubovi mogu novcem od plasmana u LŠ da pokriju polovinu godišnjeg budžeta, dok su pri plasmanu u LE koncentrisani na promociju i prodaju igrača, jer prihodi jedva da premašuju rashode.

Ukoliko bi se zadržao isti princip, po kome bi klubovima koji idu u kvalifikacije za oba kupa ubuduće omogućio nastup u kvalifikacijama za LŠ, Srbija bi imala pravo na četiri predstavnika, a najuspešnije zemlje, kao Engleska i Španija, čak po 7.

To bi bilo u skladu sa Platinijevom dosadašnjom doktrinom širenja LŠ na manje razvijene zemlje, koja je donela reformu kvalifikacija i omogućila da bar 5 ekipa iz "malih liga" (ispod 12. mesta na UEFA rang listi) dobije garantovano mesto u eliti.

Mnogi su tu promenu kritikovali kao nepotrebno razvodnjavanje kvaliteta, a smatra se da su planovi za formiranje Evrolige nezavisne od UEFA takvom reformom samo ubrzani.

Klubovi sa evropskom kućom fudbala imaju potpisan sporazum o saradnji do 2014, posle čega bi na kontinentalnoj klupskoj sceni moglo da dođe do velikih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu