Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.10.2012.

13:10

Muslimani iz Njukasla u problemu?

Savet za muslimane u Velikoj Britaniji (MBC) upozorilo je članove Njukasla, muslimanske veroispovesti, da ne krše Šerijatski zakon.

Izvor:

Autor:

Default images

Naime, 'svrake' su dobile novog sponzora, kompaniju Vonga, kod koga je sve po zakonu, ali njihova delatnost se kosi sa pomenutim zakonom, a to je pozajmljivanje novca uz kamatu.

Po Šerijatskom zakon, musliman ne sme da ima korist od pozajmljivanja para nekome, kao ni primanja para od nekoga. Što prosto znači da ne sme da daje pare na kamatu.

U poslednjem meču koji je Njukasl odigrao protiv Mančester Junajteda, u startnih jedanaest našla su se četiri muslimana, Demba Ba, Papis Sise, Čeik Tiote i Hatem Ben Arfa.

"Glavni princip tog dela zakona je da zaštiti siromašne i ugrošene, od bogatih i moćnih. Uzimanjem novca na takav način, siromašni imaju kratkoročnu dobit, uz dugoročne probleme. Dok moćni na datu sumu, uzimaju veliku kamatu. Islam ne funkcioniše tako, kod nas vlada sistem 'bez interesnih transakcija' između članova zajednice", objašnjava Šaik Ibrahim Mogra, pomoćnik direktora saveta, a ostaje da se vidi kako će igrači odreagovati.

Njukasl je potpisao ugovor sa Vongom vredan 24 miliona funti za period od četiri godine, a ono što posebno može da raduje navijače 'svraka', je podatak da je stadionu vraćeno staro ime "Sent Džejms Park"

Da podsetimo, ovo nije prvi slučaj u fudbalu, gde neki igrač zbog islama dolazi u 'sukob' sa sponzorom.

Fredi Kanute, bivši napadač Sevilje i Vest Hema, je odbio da nosi dres na kome je bio logo kladionice "888.com", u vreme kada je nastupao za Sevilju. Klub mu je dozvolio da mečeve igra u dresu bez reklame, dok je na opremi za trening ipak morao da nosi zaštitni znak kladionice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu