Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 06.02.2012.

16:03

54 godine od Minhenske tragedije

Na današnji dan pre 54 godine u avionskoj nesreći na minhenskom aerodromu stradale su „Bazbijeve bebe“.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Osam fudbalera, dva trenera i sekretar kluba bili su među 23 žrtve jedne od najvećih fudbalskih tragedija u istoriji.

Ekspedicija tadašnjeg i sadašnjeg šampiona Engleske vraćala se 6. februara 1958. kući iz Beograda, sa utakmice četvrtfinala Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom (3:3).

Briljantna generacija Mančester junajteda, sastavljena od igrača u ranim dvadesetim, potpuno je dominirala engleskim fudbalom u to vreme i očekivalo se da će dominaciju preneti i na kontinent. Osim poginule osmorke, na teren više nikad nisu izašli Džoni Beri i Džeki Blančflauer.

Junajted će sledeći trofej osvojiti u kupu, 5 godina kasnije, a prvak Evrope prvi put će postati 10 godina posle Minhena. U timu će ključnu ulogu igrati Bobi Čarlton, a ekipu će voditi Mat Bazbi, oba preživela tragediju u Bavarskoj.

Među preživelima u avionu je i troje državljana tadašnje SFRJ – Vera Lukić, trudnica u sedmom mesecu, koju je sa malom ćerkom spasao golman Hari Greg, i diplomata Nebojša Tomašević. Legendarni novinar politike Miroslav Radojčić nije stigao na avion jer je zaboravio pasoš kod kuće.

Minhenska tragedija predsatvlja jednu od prelomnih tačaka engleske fudbalske istorije i zauzima bitno mesto u tamošnjoj popularnoj kontroli.



Više o Minhenskoj tragediji pročitajte u temi koju smo pripremili za 49. godišnjicu Minhena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Lige petice

Osimen na radaru Čelsija

Fudbalski klub Čelsi zainteresovan je za napadača Napolija i reprezentativca Nigerije Viktora Osimena, prenose italijanski i britanski mediji.

Tanjug

13:11

4 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu