Nova vest
Fudbal

Nedelja, 28.11.2010.

12:00

Prosinečki: “Ne zna se ko je gori”

Legendarni fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije Hrvatske, Robert Prosinečki smatra da su i srpska i hrvatska liga na veoma niskom nivou.

Izvor: B92, Večernje novosti

Autor:B92, Večernje novosti

Default images

Prosinečki je u razgovoru za “Večernje novosti" naveo da su oba šampionata slaba, da su klubovi u finansijskim problemima i da publike nema.

Prosinečki je posmatrao i 139. ‘večiti’ derbi za koji je rekao da je bio jedan od najlošijih susreta dva najtrofejnija srpska kluba, koje je on gledao.

U hrvatskom i srpskom šampionatu sve se svodi na dva kluba. Dinamo i Hajduk, Partizan i Crvena zvezda. I to traje godinama, da ne kažem decenijama. Ostali klubovi, i u jednoj i u drugoj zemlji, igraju samo epizodne uloge”, rekao je Prosinečki.

Prosinečki je rekao da nema mnogo razlika između srpske i hrvatske lige.

Iskreno, ne zna se koja je lošija. I hrvatski i srpski šampionati su slabi. Klubove lomi finansijska nemaština, malo je gledalaca, malo pravih asova. Opada interesovanje za fudbal, što nije dobro. Dinamo i Partizan igraju na evropskoj pozornici, pa se stvara malo lažna slika o vrednostima i mogućnostima”, smatra Prosinečki.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde smatra da su jedino reprezentacije donekle svetle tačke.

Nije mala stvar za Hrvatsku da je deveta u svetu, a šesta u Evropi. I u tekućim kvalifikacijama za prvenstvo Evrope smo prvi u grupi, sa desetbodova od mogućih 12. Sigurno ćemo biti na evropskoj fešti fudbala u Poljskoj i Ukrajini. Splet okolnosti nas je udaljio od 19. Svetskog šampionata. To nam je teško palo. Reprezentacija Srbije je bila učesnik i uz malo više sreće mogla je da ostvari bolji plasman”, rekao je.

Prosinečki smatra da hrvatski fudbaleri imaju veću motivaciju od srpskih kada je u pitanju nacionalni tim.

Hrvati igraju sa više žara i ljubavi za svoju reprezentaciju. Kod Srba se primeti neka stalna trema i strah. perjanice hrvatskog fudbala su pre svih Luka Modrić i Niko Kranjčar. Do njih je Srna, koji kapitenski predvodi ukrajinski Šahtjor”, rekao je Prosinečki.

Nekadašnji reprezentativac SFRJ smatra da je možda prerano za regionalno takmičenje bivših jugoslovenskih republika, ali da je pokretanje takve lige samo pitanje vremena.

Priča se, ali još nisu sazreli uslovi da se ponovo takmiče Zvezda, Dinamo, Partizan, Hajduk... Sve se normalizuje, što je dobro, mada će ostati gorčina u minulim događanjima. Još je malo prerano za sve to, ali će i to takmičenje uskoro doći u svoje okvire. Ne treba, žuriti, ne treba napraviti nijedan pogrešan korak”, smatra Prosinečki.

Prosinečki je, kao saradnik selektora Hrvatske Slavena Bilića, posmatrao duel Partizana i Šahtjora.

Srna i Eduardo su bili u centru moje pažnje. U Partizanu su mi se dopali Babović i Petrović. Sviđa mi se kako igra mali Babović. Čudi me da publika zviždi Petroviću. Vrhunski je igrač”, rekao je Prosinečki.

Nekada i sam učesnik, Prosinečki je veoma slabo ocenio poslednji, 139. ‘večiti’ derbi.

Gledao sam taj derbi na televiziji. Ravan je fudbalskoj katastrofi! Odavno nisam video lošiji meč između dva najbolja srpska kluba”, iskren je Prosinečki.

Prosinečki je četiri godine proveo u Crvenoj zvezdi, sa kojom je i dalje u kontaktu.

U stalnoj sam vezi sa Marakanom. Redovno se čujem, a i često vidim sa Lukićem, Binićem, Adžićem, Mazom Vasilijevićem i ostalim iz moje generacije. Znam da je Zvezda u igračkoj i finansijskoj krizi, ali Boga molim da tome dođe kraj. I doći će. Ponovo će ‘crveno-beli’ biti na stazama starih uspeha”, rekao je Prosinečki.

Prosinečki je naveo da mu je osvajanje titule evropskog prvaka 1991. najlepši momenat u karijeri.

Kada su mi javili da dođem u Beograd, na promociju šeste Zvezdine zvezde, srce je htelo da mi iskoči iz grudi. Mislim da nisam imao veću tremu nego na ceremoniji tog proglašenja. Definitivno, osvajanje Kupa šampiona sa Zvezdom je najlepše što mi se dogodilo u fudbalu. Nijednom drugom klubu iz one velike zemlje to nije uspelo, a samo je Steaua iz Bukurešta, kao istočnoevropska ekipa, osvojila titulu pre nas. Evropsku titulu smo osvojili bez novca, bez stranaca, a takve stvari se događaju možda jednom u pedeset godina”, zaključio je Prosinečki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu