Nova vest
Fudbal

Petak, 20.11.2009.

17:06

Širom Evrope hapšenja zbog mita

Policija u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Austriji uhapsila je 17 osoba zbog sumnje da su učestovali u lažiranju skoro 200 fudbalskih utakmca

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Policija u Bohumu je saopštila da među utakmicama za koje se veruje da su bile nameštene su i tri odigrane u Ligi šampiona, kao i 12 u novoformiranoj Ligi Evrope. Istragom je utvrđeno da su utakmice lažirane u Nemačkoj, Belgiji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji.

Policija je u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj i Austriji napravila racije na ukupno 50 lokacija. U Nemačkoj je upaseno 15 osoba, a u Švajcarskoj dve, a prilikom pretresa zaplenjeno je više od milion evra u kešu, kao i veliki broj kompjutera.

Svi uhapšeni osumnjičeni su da su podmićivali fudbalere, trenere i sudije, a potom su ulagali velike sume novca na kladionicama širom Evrope i Azije na rezultate nameštenih utakmica.

Među uhapšenima su i Hrvati, braća Ante i Milan Šapina, koji su bili u središtu velike afere u Nemačkoj pre pet godina, kada je fudbalski sudija Robert Hojcer osuđen na zatvorsku kaznu, nakon što je priznao da je dobio mito od 70.000 evra da namesti više utakmica.

Prema podacima koje je šaopštila policija iz Bohuma, utakmice su namestene u sledećim takmicenjima:

Liga šampiona - 3 utakmice
Liga Evrope - 12 utakmica
Kvalifikacije za prvenstvo Evrope za mlade (do 21 godinu) - više utakmica, istraga je još u toku
Nemačka - 4 utakmice druge lige, 3 utakmice treće lige, 18 utakmica i regionalnim ligama, 5 utakmica u Oberligi, 2 utakmice reprezentacije do 19 godina
Belgija - 17 utakmica druge lige
Švajcarska - 22 utakmce druge lige
Hrvatska - 14 utakmica prve lige
Slovenija - 7 utakmica prve lige
Turska - 29 utakmica prve lige
Madjarska - 13 utakmica prve lige
Bosna i Hercegovina - 8 utakmica prve lige
Austrija - 3 utakmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve