Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 22.06.2009.

15:00

Kaunas - od dominacije do agonije

Protivnik ekipe Sevojna u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je ovog proleća pretrpeo velike izmene a trenutno igra u amaterskoj ligi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Klub je osnovan 1960. godine kao Banga Kaunas. Posle proglašenja nezavisnosti je reformisan a od 1993. godine je preimenovan u FBK Kaunas. Kaunas je od 1999. do 2007. godne osvojio osam titula prvaka i osvajao kup Litvanije četiri puta, poslednji put prošle godine.

Fudbaleri Kaunasa priredili su jedno od najvećih iznenađenja u ranoj fazi prošlosezonskih evropskih kupova eliminisavši Glazgov Rendžerse u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (0:0, 2:1). Posle toga su eliminisani od danskog Olborga (2:0, 2:0) i 'preselili se' u Kup UEFA gde ih je lako pobedila ekipa Sampdorije (5:0, 2:1).

U šampionatu Litvanije Kaunas je zauzeo drugo mesto a vlasnici kluba najavili su istupanje iz lige optuživši rukovodstvo litvanskog saveza za loše suđenje na ključnim utakmicama. Usledio je odgovor saveza pa je ekipa stigla, po kazni, u treći rang takmičenja, amatersku ligu u kojoj posle pet kola vodi. Prvu 'A' ligu napustila je i ekipa Atlantasa.

S obzirom na činjenicu da je glavni sponzor kluba 'Ukio banka' čiji je vlasnik Vladimir Romanov većina boljih igrača Kaunasa poslednjih godina 'putovala' je na relaciji Kaunas - Edinburg, gde su igrali za Harts.

Svi bolji igrači su raskinuli ugovore tokom zime, a sadašnji tim sastavljen je uglavnom od mladih igrača.

Trener ekipe je Saulius Vertelis, a u timu nema poznatijih igrača. Kaunas igra na stadionu S. Darius i S. Girenas, kapaciteta 8.500 mesta, a nastupa u žuto-zelenoj opremi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu