Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.06.2009.

20:17

Pobeda Srbije na Farskim ostrvima!

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Tošhavnu Farska ostrva rezultatom 2:0 (1:0) i povećala prednost u kvalifikacijama za SP 2010. godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Pobedu Srbiji doneli su golovi Milana Jovanovića u 44. i Nevena Subotića u 61. minutu. Srbija je tako stekla posam bodova prednosti na čelu sedme kvalifikacione grupe, uz dva meča više od nacionalnog tima Francuske. Sledeći rival Srbije biće upravo Francuzi, devetog septembra u Beogradu.

Reprezentativci Srbije imali su problema sa selekcijom Farskih ostrva, koja igra izuzetno čvrsto u ovim kvalifikacijama, tokom kojih je u ostalim mečevima doživela dva minimalna poraza i uzela bod Austriji.

Tokom većeg dela meča Srbija je igrala sa visoko postavljenom odbranom, na gotovo 40 metara od gola Vladimira Stojkovića, što je otvorilo prostor za kontre Farana.

Domaći tim imao je niz veoma dobrih prilika, ali su dobre Stojkovićeve intervencije i nepreciznost napadača u ključnim trenucima sačuvali naš tim od iznenađenja.

Selekciji Srbije, koja je na put krenula bez Vidića, Jankovića i Stankovića, trebalo je neko vreme da se privikne na uslove za igru – u Tošhavnu se igralo na plus sedam stepeni, 25 manje u odnosu na Beograd, uz veoma jak vetar.

U prvih 20 minuta najbolju šansu imao je Nikola Žigić, koji je posle šest minuta na centaršut odličnog Kolarova pogodio prečku glavom sa peterca.

U 20. minutu dogodila se prilika koja je najbolje opisala tok većeg dela meča – kapiten Marko Pantelić šutirao je iz gužve sa 13 metara, odlični golman Mikelsen odbio je udarac, a Krasić je naleteo na loptu i poslao je preko gola.

Do samog finiša prvog dela Srbija je držala loptu i okruživala protivnički šsnaesterac, ali su najbolje šanse propustili domaćini, koji su u tri navrata mogli da povedu, ali nisu imali koncentracije.

Usledila je silovita završnica Srbije koja je donela rezultat – najpre je Pantelić propustio da pokupi odbitak posle Žigićevog šuta, ali je upornost Orlova nagrađena u 44. minutu, kada je Mikelsen odbranio Panteliću i Jovanoviću, ali je „Lane“ ponovo pritrčao i ubacio loptu u mrežu.

To je značajno olakšalo posao srpskom timu, koji je u nastavku relativno lako držao situaciju pod kontrolom, ali je posle Žigićevog velikog promašaja na Pantelićevu asistenciju domaćin imao najbolju šansu na meču – Samuelsen je uz malo problema uspeo da smiri loptu u šesnaestercu Srbije, odigrao povratnu za Olsena, ali je on potpuno neometan sa 15 metara ciljao odmah pored stative.

U 61. minutu meč je okončan – iz dva pokušaja Milijaš uputio dobar centaršut, Subotić izuzetno lepo glavom sa deset metara pogodio mrežu. Bio je to prvi gol za nacionalni tim momka, koji je u nekoliko navrata kiksirao tokom prvog poluvremena.

Od tog trenutka ritam meča je pao, a osnovni cilj srpskog tima bio je da se sačuva od povreda posle nekoliko oštrih startova.

Srbija sada ima 18 bodova iz 7 mečeva, a pobedom nad Francuskom obezbedila bi mesto na šampionatu sveta.

Farska ostrva: Mikelsen, Nes, Davidsen, Be, Gregersen, Danielsen, Benjaminsen, Samuelsen (Jakobsen), Olsen (Petersen), Holst (Flotun), Lekin.

Srbija: Stojković, Subotić, Ivanović, Luković, Kolarov, Milijaš, Kuzmanović, Krasić (Kačar), Jovanović (Sulejmani), Pantelić (Lazović), Žigić.

Grupa 7
1. Srbija 7 6 0 1 (15:5) 18
2. Francuska 5 3 1 1 (7:6) 10
3. Litvanija 7 3 0 4 (6:6) 9
4. Austrija 6 2 1 3 (7:9) 7
5. Rumunija 6 2 1 3 (7:10) 7
6. Farska Ostrva 5 0 1 4 (1:7) 1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

338 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve