Nova vest
Fudbal

Utorak, 04.03.2014.

14:06

8 ljudi, 12 transfera, 34 g. robije

Borba rumunskog pravosuđa protiv korupcije u fudbalu nastavljena je oštrim kaznama čelnicima velikih klubova i legendi Điki Popeskuu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Bivši fudbaler Barselone i Galatasaraja osuđen je na 3 godine i 1 mesec zatvora zbog kršenja zakona i utaje poreza pri transferu fudbalera.

Popesku je u sredu trebalo da postane novi predsednik FS Rumunije. Generalni menadžer Steaue Mihaj Stojka osuđen je na tri i po godine, a biznismen Đorđe Kopoš, bivši vlasnik Rapida, na tri godine i osam meseci.

Kazne u najvećem sudskom procesu u istoriji rumunskog fudbala dobili su i fudbalski agenti Joan i Viktor Bejkali, sinovci Điđija Bekalija, koji je već skoro godinu dana iza rešetaka zbog korupcionaške afere u vezi sa nekretninama i građevinskim zemljištem.

Ovo je bio najvažniji sudski proces fudbalskim rukovodiocima u istočnoj Evropi i mogao bi da posluži kao uzor za ostale države regiona, koje takođe guši korupcija.

Takva su vremena bila, tih dana bio sam spreman da igrače prodam i Bin Ladenu“, pričao je na sudu jedan od bivših vlasnika Dinama iz Bukurešta Kristi Borča.

Borča je, kao i Kopoš u Rapidu, prodao svoj ueo u Dinamu i povukao se iz javnosti, nadajući se da će drama proći, sve suprotno od ponašanja Steauine četvorke Popesku – Sandu – Bekali – Bekali.

Na kraju su svi završili iza rešetaka. Javnost u susednoj zemlji je šokirana, svi su počekivali da će se Sandu i Popesku provući bez problema, a da će ostali proći sa mnogo manjim kaznama. Suđenje je započelo još 2008, a pre dve godine svi su oslobođeni optužbi, zbog čega je usledila žalba Tužilaštva. Prošlog leta oni su dobili visoke kazne, koje su sada smanjene, ali ni izbliza koliko se očekivalo. Kazne su pravosnažne, na njih više nema žalbe i nema mogućnosti ranijeg izlaska.

Pročitajte temu Vladimira Novakovića o agoniji u rumunskom fudbalu.

Spisak osuđenih sa kaznama:
Đorđe Kopoš (bivši vlasnik Rapida iz Bukurešta) – 3 godine, 8 meseci
Mihaj Stojka (sportski direktor Steaue) – 3 godine, 6 meseci
Kristi Borča (bivši glavni akcionar Dinama iz Bukurešta) – 6 godina, 4 meseca
Joan Bekali (agent FIFA) – 6 godina, 4 meseca
Viktor Bekali (agent FIFA) – 4 godine, 8 meseci
Žan Pandureanu (bivši predsednik Glorije iz Bistrice) - 3 godine, 4 meseca
George Popesku (učesnik u transferu Florina Bratua) – 3 godine, 1 mesec
Điđi Netoju (bivši akcionar u nekoliko klubova) – 3 godine, 4 meseca

Svi su osuđeni zbog umešanosti u transfere igrača iz rumunske lige u inostranstvo, pri čemu su klubovima uplaćivali manje iznose od originalnih, a razliku prebacivali na svoje ofšor račune. Procenjeno je da je država oštećena za preko milion evra, a klubovi za preko 7 miliona.

Lista transfera zbog kojih su rukovodioci osuđeni:
Julijan Arhire – iz Ocelula u Pohang Stilers (1999)
Jonel Ganea – iz Glorije u VfB Štutgart (1999)
Kristi Dulka – iz Rapida u Pohang Stilers (1999)
Kozmin Kontra – iz Dinama u Alaves (1999)
Bogdan Mara - iz Dinama u Alaves (2001)
Paul Kodrea – iz Dinama u Đenou (2001)
Florin Černat – iz Dinama u Dinamo Kijev (2001)
Nikolae Mitea – iz Dinama u Ajaks (2003)
Lučijan Sanmartan – iz Glorije u Panatinaikos (2003)
Florijan Bratu – iz Rapida u Galatasaraj (2003)
Adijan Mihalčea – iz Dinama u korejski Čunam (2004)
Dan Aleksa – iz Dinama u pekinški Guoan (2004)

Steaua, zvanični šampion Rumunije i tim koji ide kao novoj titiuli, završiće ovu sezonu sa predsednikom i sportskim direktorom iza rešetaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu