Nova vest
Košarka

Petak, 15.12.2023.

04:47

Košarka – to je Partizan!

Partizan je stigao do svoje osme pobede u Evroligi, četvrte u nizu, jer je u Žalgirio areni bio bolji od domaće ekipe rezultatom 93:85.

Izvor: NS

Autor: NS

Košarka – to je Partizan!
Foto: Profimedia

Čestitam kolega položili ste, dobili ste čistu desetku, e ovako bi rekao neki profesor na fakultetu, da je Partizan u ulozi studenta na nekom ispitu.

Samouvereno, nepogrešivo, ubedljivo, kontrolisano i perfektno, takav je bio Partizan u glavnom gradu Litvanije, gde je održao čas košarke u gradu gde je ovaj sport više od religije.

Partizan dobija obrise one ekipe od prošle godine koja kada je nameštena i podešena na pravi način može da igra, da se suprostavi i da pobedi pa gotovo svaku ekipu u Evroligi, ne postoji tim koji tada može stati na put momcima koje sa klupe vodi najbolji trener Evrope.

Tako su crno-beli delovali u Kaunasu kao ekipa koja je predodređena na uspeh na pobedu, kao da je već registrovala krajnji cilj gde želi da bude na kraju sezone, a to je glavni grad Nemačke.

Ono što još dodatno može da raduje navijače Partizana jeste da i posle jedne ovakve partije ima mesta za dosta napretka, jer je podsetimo Partizan na ovom meču igrao bez tri veoma bitna igrača (Kaminski, Avramović i Trifunović), dok je utakmicu u Kaunasu na klupi presedio Ognjen Jaramaz.

Željko Obradović se na ovom meču najviše oslonio na Kevina Pantera i Pi Džej Doužera.

Kapiten Partizana je na terenu proveo više od 35 minuta, a prvi put je otišao na klupu na 7:34 do kraja utakmice, sa druge Doužer je na terenu bio sve do 1:30 do kraja treće deonice.

Nekako sada je baš vidljivo koliko Panter znači ostalim košarkašima, jer on donosi neku određenu sigurnost, ostali se pored njega na terenu osećaju malo i rasterećenije, jer znaju da kad je neizesno lopta ide kod Kevina i on to uglavnom rešava poenima koje pobedu znače.

Pi Džej Doužer

To možemo reći i za Pi Džeja koji je sve bolji i bolji u crno-belom dresu, jer nekadašnji košarkaš Denver Nagetsa je koristan na obe strane terena. Lopta u njegovim rukama deluje sigurno, za razliku od Pantera Doužer ima bolji prodor za razliku od kapitena igra više rezonsku košarku, gde se ne libi da doda loptu saigraču koji je u boljoj poziciji za šut.

Deluje impresivno kako se Doužer aklimatizovao na evropsku košarku, jer je ovo njemu prva sezona koju igra u Evropi i sigurno da za takve igrače treba vremana kako bi se totalno privikli na pa možemo reći pa još malo novi sport u odnosu na NBA. Kod Pi Džeja rekli bi da je taj period prošao i sada za njega je samo nebo granica i "grobari" od njega sada mogu očekivati samo sve bolje i bolje partije.

Sve se to videlo od samog starta meča u Kaunasu koji je Obradović počeo opet sa Smailagićem na pozicji tri, sa još Doužerom, Kaboklom, Ledejom i Panterom. Sa jasnom idejom da Smaijli na niskom postu napadne koš Žalgirisa.

Od početka je Partizan sa tom petorkom delovao kao švajcarski sat. Lopta je poput male sekundare išla sa leve na desnu stranu, i gotovo da je uvek završavala u rukama košarkaša koji je bio u najboljoj poziciji za šut, to je u prvoj i drugoj deonici bio Kevin Panter koji je za poluvreme ubacio 16 poena i na kraju i bio najefikasniji sa 22 poena (4/6 za tri).

Partizan je lepo iskorstio dosta mekanu odbranu Žalgirisa, gde si se napadi završavali lakim poenima od Bruna Kabokla ili Balše Koprivice.

Kad smo kod Koprivice, grobare može da raduje to što momentum u napadu Partizana nije prestao ni kada su na terenu bile mlade nade crno-belih poput Balše Koprivice i Tristana Vukčevića.

Lepo su iskoristili minute koje im je poverio Željko Obradović, sjajno su u napadu u pik en rol igri dodavali loptu spoljnim igračima koji su je dalje distriburirali slobodnom igraču koji je potom pogađao za tri ili dva.

Timsku odbranu je Partizan igrao u prvom poluvremenu, gde je udvajao na vreme na niskom postu visoke igrače i tako im onemogućavali da lagano loptu izbace iz reketa i tako imaju otvoreni šut za tri.

Efikasnost

Tako je Partizan u odelu neke NBA ekipe odigrao prvo poluvreme za koje možemo reći da je bilo najbolje od kada je počela ova sezone Evrolige. Gotovo bez nekih velikih amplituda u igri, sve je delovalo sređeno i namešteno, jeste da se od startnih 16:5 prišao na 20:17, ali Partizan je uvek imao spreman odgovor jer je imao jasan plan kako da iz ove dvorane izađe kao pobednik.

Da je ovo bilo jedno od najboljih poluvremena Partizana govori i podatak da su crno-beli tek pred kraj prvog poluvremena izgubili prvu loptu i tako potvrdili da su odigrali u Litvaniji jednu odgovornu i organizovanu utakmicu.

Partizan u NBA ruhu bi bio pravi naziv i naslov za ono što su crno-beli uradili u prvom poluvremenu koje su završili sa 58 poena što je do sada u ovoj sezoni Evrolige najbolji učinak ekipe iz Beograda.

Igra preko centara je ono u čemu je Partizan dosta napredovao od kada je došao Bruno Kaboklo, Brazilac je sada uspeo da iskoristi i u poene pretvori svaki dobar napad i svako dobro dodavanje koje je usledilo od strane spoljnih igrača, gotovo da nisu imali šanse centri Žaligirisa da mu pariraju, a budimo realni i Žalgiris nema igrača se takvim fizičkim predispozicijama kao što ima Bruno.

To je Kaboklo i iskoristio i utakmicu mogao komotno da završi i sa dabl-dabl učinkom, za to su mu nedostajala svega tri skoka, dok je u koloni poena imao 12, interesantno da je svega jedanput pokušao za tri, a znamo da ima itekako dobru ruku za delokometne paljbe.

Rekli smo da je Partizan imao malih padovao u igri, koje se nisu toliko oslikavale i nisu toliko puno uticale na rezultat. Da budemo precizniji najviše što je Žalgiris prišao to je bilo minus pest 64:58 na sredini treće deonice, kada je Partizan upao u seriju grešaka, ali kada je Željki Obradoviću kao poručen stigao televizijski tajm-aut koji je došao u pravi čas da trofejni stručnjak da preko potrebne savete svojim igračima.

Od tog trenutka Partizan ponovo stiče tu sigurnost u napadu steže odbranu i šanse Žalgirisa da može doću do preokreta bivaju sve manje.

Partizan je u trećoj deonici imao i najveću prednost na meču od 17 razlike 61:44, a već pomenutu seriju domaćih su inicirali pa možemo reći jedina dva raspoložena igrača u redovima Žalgirisa Kinan Evans i Rolands Šmits.

Evans je upisao čak 33 poena, što je bila njegova najbolja partija u ovoj sezoni, dok je Šmits utakmicu završio sa 18 koševa. Ovaj poraz bi mogao skupo da košta trenera Kazisa Maksivitisa, jer se posle ove utakmice sve glasnije priča o njegovoj smeni, a za njegovog naslednika se spominje Andrea Trinkijeri, koji samo čeka neku slobodnu stolicu da je zauzme. To mu nije pošlo u Fenerbahčea, a čini se da hoče u Kaunasu.

Jeste Partizan na ovom meču ubacio preko 90 poena, ali je za ceo meč pogodio svega osam trojki, i to samo dve u drugom delu igre, ali te dve su stigle u pravi čas. Prva od Zeka Ledeja pri isteku vremena i to u trenucima kada je Žalgiris bio u naletu, dok je druga došla od Džejmsa Nanelija pred kraj meča da poželi svim navijačima domaćih prijatan put kući,a navijačima Partizana početak slavlja zbog četvrte pobede u nizu.

Sledeća utakmica

Partizan je kada sve saberemo i oduzmemo prikazao jednu timsku igru, baš onako kako želi trener Obradović, utakmicu je završio sa 16 uspešnih dodavanja.

Ono što može da raduje to je da crno-beli i na ovom meču dobili bitku pod koševima, da su imali 30 skokova što je dva više od Žalgirisa, i to smo već spominjali kolika je uloga Bruna Kabokla, koliko je Partizan napredovao u ovom segmentu od kada je Brazilac došao u Partizan.

Ovaj Partizan je u Kaunasu demonstrirao da je kadar za velika dela ove sezone, da je spreman da napadne najviše domete, da je spreman da svakoj ekipi u gostima odnese pobedu.

Obradović je rekao i želeo posle utakmice sa Armanijem da se ako Partizan želi da napravi veliki razultat mora da krene trijumfovati i na gostujućim terenima, pa neka ova pobeda protiv Žalgirisa bude samo najava nečeg velikog i istorijskog u ovoj sezoni.

Sledeća neka se spremi Valensija, a potom i Real Madrid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu