Nova vest
Košarka

Sreda, 16.09.2015.

18:00

Pala i Češka, Srbija je u polufinalu!

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Evrobasketa pobedom protiv Češke u Lilu rezultatom 89:75.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Ekipa Aleksandra Đorđevića je tako nastavila savršen put na Evropskom prvenstvu, ostvarila je i sedmu pobedu i došla na korak od plasmana na Olimpijske igre.

Selekcija Češke potvrdila je svoj kvalitet i na ovoj utakmici, pa je Srbija utakmicu prelomila tek u poslednjih pet minuta.

Dugo su Satoranski, Šilb i Veseli držali Čehe u igri, ali je naša selekcija predvođena Teodosićem, Ercegom i Raduljicom ipak bez drame i sasvim zasluženo prošla u polufinale u kojem čeka pobednika duela Italija – Litvanija (21h).

Još jednu maestralnu partiju na ovom Evrobasketu odigrao je Miloš Teodosić koji nije bio raspoložen u šutu (3-11), ali je uz 12 poena imao i 14 asistencija. Na ovom meču ’iskočio’ je Zoran Erceg sa 20 poena, 3 skoka i 2 asistencije, Raduljica je imao 16 poena i 5 skokova, Bjelica 14 poena i 10 skokova, a Stefan Marković 11 poena i 4 asistencije.

Na drugoj strani Tomas Satoranski je bio izuzetan sa 20 poena, 4 skoka i 4 asistencije, Veseli je imao 23 poena i 10 skokova, a Šilb 11 poena, ali sve u prvoj deonici.

Tok meča:

Od samog starta naša selekcija zaigrala je veoma snažno u odbrani, pa je Češka imala već posle dva minuta tri izgubljene lopte.

Ipak, u napadu nije sve funkcionisalo kako treba, pa je jedini strelac u tom periodu bio Kalinić. Novo pojačanje Fenerbahčea dobio je posle dva i po minuta i tahničku grešku zbog prigovora, pa je u isgru ušao Milosavljević.Prvu trojku na utakmici pogodio je stefan Marković (5:3), ali je odmah uzvratio Šilb za izjednačenje.
Bivši igrač Crvene zvezde bio je raspoložen na startu, pa je postigao nove poene uz faul Milosavljevića (12:5).

Morao je Đorđević brzo da vrati Kalinića zbog Šilba, ali napad Češke je preuzeo Veseli u tim trenucima – 16:9. Ipak, posle lakih poena Nedovića i Teodosića selektor Češke je reagovao – 16:13.

Iako je Veseli nastavio sa lakim poenima, dobra stvar po našu selekciju bio je drugi faul Satoranskog u osmom minutu. Čim je Satoranski napad Češke je odsečen i Srbija je preuzela vođstvo poenima Markovića – 19:18.

Izlaskom Kalinića Šilb je ponovo proradio, ubacio je trojku (11p), ali je Nedović uzvratio i prvi period završen je rezultatom 21:21. Druga deonica počela je odlično, poenima Raduljice uz faul, a onda je trojku ubaco Erceg za 27:23. Česi su ipak uzvratili i posle trojke Houške su ponovo poveli (28:27).

Usledila je serija Raduljce koji je sa pet vezanih peona vratio Srbiji prednost - 32:28. Imao je naš tim i +5 (34:29), ali je Satoranski vratio Čehe, a posle trojke Hrubana rezultat je bio 36:36.

Izuzetno važnu trojku ubacio je Erceg koji je vratio prednost našoj ekipi, a onda je posle sjajne odbrane Kalinića ubacio koš uz faul Satoranskog (treći). U finišu prve deonice naša selekcija je uspela da zadrži prednost, pa je posle 20 minuta vodila sa 45:42.

Miloš Teodosić imao je osam asistencija u prvom poluvremenu, a sa razigravanjem je nastavio i u drugom. Već u 22. minutu stigao je do dvocifrenog broja, a Srbija je došla do najvećih +7 (49:42).

Nisu se predavali Česi, ali Srbiaj je igrala sve bolje. Raduljica je poentirao uz faul Veselog za 54:47, ali je brzo morao van terena zbog tri faula.

Satoranski je na drugoj strani zaigrao veoma dobro i brzo je ubacio šest poena vrativši svoj tim u igru – 54:50. Usledila je serija trojki – Erceg i Bjelica na jednoj i Satoranski na drugoj strani pa je Srbija vodila 60:53.

Naša selekcija zategla je u tim trenucima odbranu i došla je prvi put do dvocifrene prednosti - 63:53. Imala je Srbija nekoliko napada i da uveća prednost, ali Bogdanović, Bjelica i Marković nisu bili precizni.

Kaznili su to Česi i spustili se na -6 poenima Satoranskog i Veselog, a posle 30 minuta Srbija je imala samo četiri poena viška - 67:63.

Posle povratka Čeha u trećoj deonici veoma važan je bio start četvrte. Raduljica je odmah ubacio poene pod košem, a Česi nisu pogađali sa distance – 70:63.

Izuzetno važne poene u poslednjoj sekundi napada ubacio je Bjalica za 72:64, a onda je Teodosić pogodio uz faul za novu dvocifrenu prednost. Imala je Srbija +11, ali je Satoranski ponovo vratio svom timu jednocifreni deficit - 75:68.

Nisu Česi odustajali ni posle nove trojke Bjelice (80:70). Veseli se razigrao, ali je njegovoj ekipi ponestajalo snage. Tri i po minuta pre kraja Srbija je posle poena Ercega stigla do najvećih +12 (84:72). Ubacio je potom Bogdanović trojku i tu je meč odlučen, pa do kraja više nije bilo dileme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

536 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu