Nova vest
Ekipni sportovi

Nedelja, 02.02.2014.

22:00

Strašni Sijetl osvojio Superboul!

Ekipa Sijetl Sihoksa osvojila je 48. Superboul, prvi u istoriji. U duelu najbolje odbrane i najboljeg napada Sihoksi su deklasirali Denver Bronkose sa 43:8.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

"Napad privlači publiku, ali odbrana donosi trofeje", ponovo se obistinio ovaj izraz. Sijetl je bio suviše bez, suviše jak i suviše dobar za Denver.

Odbrana Sihoksa je dominirala je u prvom poluvremenu za 22:0. Tek u trećem periodu Mening baca 60. TD u sezoni, ali nedugo potom Vilson baca svoj drugi na meču i pokazuje da je mladost ovaj put bolja od iskustva.

Odbrana Sijetla je u potpunosti opravdala svoj status zastrašujuće u prvom poluvremenu. "Legion of Boom" je razbio Pejtona Meninga i nosio Sihokse ka prvom Superboulu.

Već u 12. sekundi defanzivci donose sejfti Sijetlu, potom prave dva intersepšna na pas Pejtona Meninga, jedan vraćaju za tačdaun od 69 jardi preko Malkoma Smita i zahvaljujući tome Sihoksi su stekli 22:0 na poluvremenu.

Meč je definitivno rešen u 12. sekudi drugog poluvremena. Persi Harvin vraća kik-of za tačdaun od 87 jardi i krade poslednju nadu Bronkosima za mogući preokret.

Tek polovinom trećeg perioda Mening pronalazi rupu u sjajnoj odbrani iz Sijetla, baca loptu do svog najbljeg risivera ove sezone Demariusa Tomasa i smanjuje na 36:8, nakon što je sa Vesom Velkerom iskoristio pretvaranje za dva poena.

Međutim, to je bilo sve od MVP-ja lige, oprostio se od najbolje sezone u karijeri (60 tačdauna) debaklom u ključnom meču i ostao na jednom Superboulu. Bar je oborio novi rekord SB, sa 34 kompletirana pasa oborio je prethodni za dva.

Igra Sijetla može se opisati samo jednom rečju – timska. Tukli su rivala sa svih strana. Postigli su golove na gotovo sve načine na koje se mogu postići.

Imali su dva tačdauna pasom, jedan trčanjem, jedan od strane specijalnog tima i jedan od odbrane, iz intersepšna. Uz to, odbrana je presekla tri lopte, imala sejfti, a Stiven Hauška je pogodio dva fild gola iz solidnih napada za početnih 8:0.

Sve pod komandom neiskusnog, ali impresivnog Rasela Vilsona koji je sa 25 godina starosti postao najmlađi kvorterbek koji je osvojio Superboul. Bila je ovo njegova tek druga NFL sezona. Imao je 9 godina kada je Mening ušao u NFL.

Prava timska pobeda zbog koje je teško i može se reći nepravedno izabrati MVP-ja utakmice. Ipak, to prestižno priznanje otišlo je zasluženo u ruke jednog defanzivca, Malkom Smita koji je vratio intersepšn za tačdaun, pokupio jedan fambl i imao devet obaranja.

Za tradicionalnu zabavu tokom poluvremena (Halftime Show) bili su zaduženi dvostruki osvajač Gremi nagrade Bruno Mars i populani rok bend Red Hot Čili Pepers. Himnu SAD pred početak meča izvela je američki soprano Rene Fleming.

Sijetl Sihoks – Denver Bronkos 43:8 (8:0, 14:0, 14:8, 7:0)

Sijetl: Rasel Vilson 206 jardi (18/25), 2TD; Maršon Linč 39jrd (15 nošenja), TD; Dag Boldvin 66jrd, TD; Džermejn Kers 65jrd, TD
Denver: Pejton Mening 289jrd (34/49), TD, 2Int; Nošon Moreno 17jrd (5 nošenja); DeMarijus Tomas 118jrd, TD

Superboul XLVIII iz minuta u minut:

03:55 KRAJ! Sijetl Sihoksi su osvojili prvi Superboul u svojoj istoriji. Deklasirali su Denver Bronkose i Pejtona Meninga sa 43:8!

03:52
Prvi put od 2001. jedan tim je imao jednocifren broj poena, a prvi put od 2003. jedan tim je imao više od 34 poena.

03:48 Poslednji SB koji je završen sa 35 razlike odigran je 1993. godine. Dalas Kaubojsi su sa 52:17 deklasirali Bafalo Bilse u Superboulu XXVII.

03:40 Ostade Džon Foks bez miliona dolara. PS. Pogledajte na početak večerašnjeg tekstualnog prenosa od 22:11h.

03:29 Ko bi rekao da će se ponoviti predsezona? Niko nije poklonio previše pažnje tom duelu u kojem je Sijetl takođe deklasirao Denver, tada sa 40:10.

03:23 TAČDAUN! Ako je neki nepopravljivi optimista i verovao da Denver može do čudesnog preokreta, ili bar do interesantnog finiša, za to više ne postoji ni minimalna šansa. Rasel Vilson bacio je drugi tačdaun na meču, pronašao je Daga Boldvina na dva jarda od endzone Bronkosa, ovaj je izbegao jednog, pa drugog čuvara, a onda se bacio preko linije pored trećeg. Sijetl vodi 43:8.

03:15 Kraj treće četvrtine – 36:8 za Sijetl Sihokse. Denver je konačno poentirao i izbegao da bude jedini tim koji je ostao bez poena u Superboulu. Pejton Mening bacio je 60. tačdaun u sezoni. Tomas je novi rekorder SB sa 13 hvatanja.

03:11 TAČDAUN! Konačno Denver Bronkosi. Konačno Pejton Mening. Konačno Demarijus Tomas. MVP lige pronalazi svog omiljenog risivera za pas od 14 jardi i Bronkosi smanjuju zaostatak. Mening odmah uspeva da realizuje pretvaranje sa Vesom Velkerom za 36:8.

03:97 Sihoksi su već deklasirali jednog Meninga sa nulom ove sezone na MetLajf stadionu. Bilo je 23:0 protiv Njujork Džajantsa polovinom decembra. Pejton bi mogao stopama brata Ilaja.

03:02 TAČDAUN! Sijetl ponižava najbolji napad lige! Sihoksi vode 36:0 pred kraj treće četvrtine. Džermejn Kers je izveo sjajno hvatanje, 'rolingom' izbegao čuvera i postigao tačdaun od 23 jarda na pas Vilsona Rasela.

02:54 Mening kreće u novi napad, ali ponovo udara u zid iz Sijetla. Maksvelu ispada lopta koju kupi čovek koji je već poentirao Smit i Sijetl preuzima posed.

02: 47 Narednih desetak minuta nije doneo previse uzbuđenja. Mening je bio u lepom naletu sa 5-6 pasova u nizu, ali je greška omela taj napredak pa su Bronkosi ispucali loptu. Sihoksi su slično prošli, konačno dobar prodor Linča (18 jardi) i odmah potom pas Vilsona (22jard) 'poništeni' su faulom, pa su i oni ispucali loptu.

02:41 Sihoksi su ostali bez ključnog kornerbeka, Ričard Šerman je teže povredio skočni zglob i završio meč. Teško da će ovo promeniti tok meča.

02:36 Krenuli smo u drugo poluvreme sa pitanjem može li Mening do preokreta. Najveći u karijeri koji je napravio bio je nakon 24 poena deficit, prošle godine pritiv San Dijega. Harvinov TD je deseti vraćeni kik-of za TD u istoriji Superboula.

02:30 TAČDAUN! Sijetl Sihoksi su dotukli rivala. Ponovo su poentirali u 12. sekundi perioda. Persi Harvin je uradio ono što najbolje zna. Vratio je kik-of za tačdaun od 87 jardi i Sijetl vodi 29:0!

Tako je počelo drugo poluvreme 48. Superboula. U Njujorku je oko 5 stepeni. Da podsetimo, Bronkosi su izabrali da igraju u narandžastoj opremi iako su u njoj izgubili tri Superboula sa prosekom od oko 31 poena razlike. Izgleda da se istorija ponavlja.

02:28 Počinje drugo poluvreme. Može li Pejton Mening do preokreta? Dva puta je u istoriji Superboula jedna ekipa gubila više od 21 razlike na poluvremenu. Oba puta to su bili Bronkosi.

02:10 U toku je "Halftime Show" na Superboulu. Prvo je nastupio Bruno Mars, a nakon njega Red Hot Čili Pepersi.

01:58 Kraj poluvremena 22:0 za Sijetl Sihokse. Odbrana Sijetla igra u svom ritmu, razbija Pejtona Meninga koji ima 104 jarde ali i dva intersepšna, a ima i tačdaun. Rasel Vilson se nije ni oznojio (94jrd), ni Maršon Linč iako je istrčao tačdaun (12 jardi iz 9 nošenja). Bronkosi su bili očajni.

01:47 Bronkosi su se umalo dodatno pokopali već u sledećem minutu. Nakon panta Hauške Maragosu je ispala lopta, sudije sviraju famlb koji je pokupio kiker Sihoksa, ali nakon čelendža Denvera menjaju odluku.

01:39 Tačdaun! Mening je sve pokvario u sekundi, tačnije njegova ofanzivna linija. MVP je bio pod velikim pritiskom Ejvrila, loše izbacuje loptu koja pada u ruke lajnbekeru Malkomu Smitu, a ovaj istrčava 69 jardi za tačdaun i 22:0 za Sihokse u finišu prvog poluvremena.

Novi plus za odbranu Sijetla, minus za napad Denvera.

01:33 Mening je čini se konačno pronašao rešenje, to je iskusni Ves Velker. Dva hvatanja (ukupno 21 jard) i dva prva dauna koja Denver dovode do 30 jardi od end zone rivala. Monte Bol donosi još jedan prvi daun, Bronkosi su u seriji.

01:25 Denver nijednom ove sezone nija zaostajao 15 poena tokom prvog poluvremena. Tek polovinom druge četvrtine Bonkosi osvajaju prvi daun.

01:21 Tačdaun! Sijetl koristi ukazanu šansu na statu drugog perioda. Vilson baca loptu do Goldena Tejta koji dobija pas interfirens i Sihoksi dobijaju prvi daun na jard od endzone. Maršon Linč je uključio "Beast mode" i iz drugog pokušaja uneo loptu u endzonu za prvi tačdaun, a Hauška pogaša pretvaranja za 15:0 za Sijetl Sihokse.

01:15 Kraj prve četvrtine 8:0 za Sijetl Sihokse. Mening je prvi put bez prvoga dauna u uvodnom periodu još od finiša regularnog dela sezone 2005. godine sa Indijanapolis Koltsima.

01:12 "Napad privlači publiku, ali odbrana donosi trofeje", sportska izreka koju Sihokski opravdavaju. Mening nema rešenja za odbranu Sijetla, na ulazu u poslednji minut prve četvrtine Kem Čenselor mu je presekao pas. Ovo je bio tek 12. intersepšn za Meninga u sezoni, ali u najgorem mogućem trenutku. Nije izdržao ni 90 sekundi na terenu.

01:08 FILD GOL! Nisu Sihoksi uspeli da poentiraju tačdaunom, ali je Hauška nastavio da skuplja poene novim fild golom za 8:0.

01:03 U 12. minutu Sihoksi su izveli najbolju akciju na meču, Vilson je pasom od 37 jardi pronašao Daga Boldvina koji je pobegao Čempu Bejliju i uveo ih u "crvenu zonu". Sjajan pas Vilsona, dokaz da (ne)iskustvno nije najvažnije.

00:57 Ni iz sledećeg pokušaja Mening nije uspeo da probije odbranu Sijetla, ostao je na terenu manje od dva minuta.Bronkosi prvi put u sezoni nisu poentirali iz dva uzastopna drajva.

00:48 FILD GOL! Vilson je sa dva pasa doneo 20-ak jardi Sihoksima u prvom napadu i deset trčanje, da bi Persi Harvin osvojio još 30 sjajnim prodorom, što je omogućilo Stivenu Hauški da sa 31 jarda udaljenosti postigne fild gol za 5:0.

00:30 SEJFTI! Sijetl Sihoksi poveli su već u 12. sekundi, što je novi record Superboula. Tokom prethodnih dana pitali smo se da li će pobediti najbolji napad ili najbolja odbrana.

Start meča pripada defanzivcima Sihoksa koji su doneli prve poene Sijetlu. Meni Ramires je naterao Nošona Morena da mu ispadne lopta koja se otkotrljala u endzonu, Moreno ju je pokupio ali je uhvaćen čime je doneo sejfti Sihoksima za početnih 2:0.

00:25 Dosta je bilo prazne priče, vreme je za šou: Superboul XLVIII Denver Bronkosi vs Sijetl Sihokski, najbolji napad protiv najbolje odbrane.

00:20 Neka istraživanja kažu da od tri sata koliko traje prenos NFL meča, od 60 minuta koliko zvanično traje meč,aktivno se igra samo 11-13 minuta. Međutim, ljubitelje američkog fudbala i adrenalina koji on donosi očekuje 11-13 minuta neprocenljivog spektakla.

00:12 Bronkosi su postigli rekordnih 606 poena u regularnom delu sezone. Od ostalih osam timova sa najboljim učinkom, nijedan nema Superboul.

00:00 Ostalo je 25 minuta do početka meča. MetLajf stadion je pun, a ispred nas je najhladniji Superboul u poslednjih 40 godina. U Njujorku je trenutno oko 10 stepeni Celzijusa, ali bi mogla da se spusti do 3-4 °C, uz potencijalne snežne padavine.

23:54 Igrači novog šampiona će zaraditi po 92.000 dolara, a igrači poraženog tima po 46.000$.

23:50 Kada je Mening imao prvi start u NFL karijeri, Rasel Vilson je imao 9 godina. Najgledaniji film u SAD bio je "Ima nešto u vezi sa Meri", a gas je koštao 1$. Mening je MVP sezone, peti put u karijeri.

23:43 Superboul naravno ne može da prođe bez poznatih lica iz sveta šoubiznisa, u Ist Raterfordu su: Kevin Kostner, Dženifer Gardner, Denis Liri, Džejmi Foks, Kejt Apton...

23:32 Videli ste reklame koje su zabranjene, sad je red na one koje su prošle 'moralno sito' vredno 4 miliona $ za 30 sekundi:



23:25 Bronkosi će igrati u narandžastim dresovima u ovom meču. Pokušaće da prekinu lošu tradiciju jer su u toj boji izgubili tri Superboula sa prosečnom razlikom 31,3 poena.

23:17 Sihoksi su jedini NFL tim ove sezone koji u svom rosteru od 53 igrača nije imao ni jednog sa Superboul iskustvom. Kornerbek tima iz Sijetla Ričard Šerman voli da 'laje', ali je verovatno u pravu kada kaže: "Nikad nisam video da iskustvo igra utakmicu".

23:09 Zaštitni znak svakog Superboula su reklame. Cena 30 sekundi tokom SB 48 košta oko 4 miliona dolara. Mnoge reklame su zabranjene zbog neprimerenog sadržaja, evo nekih:



22:57 Utakmica sa MetLajf stadiona prenosiće se u 180 zemalja i na više od 25 jezika. Prošlogodišni SB, u kojem su Baltimor Rejvensi pobedili San Francisko 49erse, bio je treći najgledaniji TV program u istoriji SAD, sa oko 110 miliona gledalaca. Ove godine se očekuje rekordnih 111,3 miliona gledalaca.

22:52 Najviše titula imaju Pitsburg Stilersi – 6. Po pet imaju San Fransisko 49ersi i Dalas Kaubojsi.

22:46 Pobednika čeka Vins Lombardi trofej koji je napravila kompanija Tifani, visok je 53 centimetra, težak 3 kilograma, a vredi 25.000$.

22: 37 Prvi Superboul odigran je 15. januara 1967. godine na legendarnom Memorijalnom Koloseumu u Los Anđelesu, a Grin Bej Pekersi savladali su Kanzas Siti Čifse 35:10.

22:30 U američkom fudbalu sve se uglavnom vrti oko kvorterbekova. Oni su najveće zvezde, najskuplji igrači, kičma tima. Evo poređenja lidera Bronkosa (Pejtona Meninga) i Sihoksa (Rasela Vilsona).

Broj bačenih jardi (sezona/karijera): Mening 5.477/64.964 – Vilson 3.357/6.475
Broj tačdaun paosova: Mening 55/491 – Vilson 26/52
Procenat kompletiranih pasova: Mening 68,3%/65,4% – Vilson 61,1%/63,6%

22:23 Evo i mišljenja i prognoza nekih od NFL zvezda:

Rej Luis: "Sijetl je bolji tim. Vreme je u korist Sihoksa i njihove odbrane". Sijetl – Denver 21:17.

Stiv Jang: "Gledaćemo jednog od najboljih kvorterbekova svih vremena Pejtona Meninga. Gledaćemo napad protiv odbrane". Denver – Sijelt 27:17.

Tedi Bruski: "Pejton Mening ima previše oružja kojim treba da se nosi odbrana Sihoksa". Denver – Sijetl 27:23.

22:11 Trener Bronkosa Džon Foks ima najveći motiv da osvoji Superboul, jer u ugovoru ima klauzulu po kojoj će dobiti milion dolara (1.000.000 $) ako to učini sa timom iz Denvera.

22:04 Pre oko 20 minuta oba tima stigla su na MetLajf stadion koji ima kapacitet od 83.000 mesta. Karta za prvi Superboul koštala je 6$, a ove godine su se kretale u rasponu od 500 do 2.600 dolara. Naravno, na crnom tržištu (kod tapkaroša), cena karata dostiže i četvorostruku vrednost od originalne.

22:00 NFL je najpopularniji sport/liga u SAD. Od Amerikanaca koji prate bar jedan sport, njih oko 35% najviše prati ovu ligu. Drugi je bejzbol sa tek 14% pratilaca, a treći je ponovo američki fudbal, ali koledž liga (NCAA).

Sve je spremno za duel Denvera i Sijetla. Ova dva tima su bila najbolja i u regularnom delu sezone sa po 13-3, Denver je razbijao napadom (37,9 poena postizao po meču), a Sijetl odbranom (14,4 primao po meču).

Ovo je prvi put od 1990. da se sastaju najbolji ofanzivni i defanzivni tim. U centru pažnje biće Pejton Mening, MVP sezone koji igra za drugu titulu. S druge strane je 'početnik' Rasel Vilson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu