Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 23.07.2012.

19:43

Ovo je kazna, 60 miliona dolara!

Često u sportu klubovi dobijaju kazne zbog raznih stvari, ali ona koju je dobio fudbalski tim američkog univerziteta Pen Stejt prevazilazi sve ostale.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

NCAA liga je kaznila Pen Stejt sa 60 miliona dolara, četiri godine zabrane igranja u postsezoni i budućem plej-ofu, te brisanjem svih pobeda od 1998. godine zbog skandala u vezi sa pedofilijom pomoćnog trenera tima!

Pored toga, univerzitet će morati da redukuje broj školarina za ukupno 20 tokom sve četiri godine, dok će zbog brisanja rezultata biti promenjen učinak legendarnog trenera Džoa Paterna, rekordera po broju pobeda u NCAA ligi.

Sa 409 pašće na 298 pobeda na 12. mesto trenera sa najviše pobeda u NCAA ligi, a ujedno Pen Stejt je ostao bez šest titula u različitim Boulovima.

Pen Stejt je kažnjen zbog pedofilije pomoćnog trenera tima Džerija Sanduskog koji je proglašen krivim po 45 tačaka optužnice za seksualno zlostavljanje dece tokom 15-ak godina. Zbog ovog skandala Paterno se povukao u penziju posle 46 godina na Pen Stejtu, a dva meseca kasnije je preminuo. Univerzitet je pre nekoliko dana uklonio njegovu bistu, ali je ostavio njegovo ime u nazivu biblioteke.

"U slučaju Pen Stejta rezultat je preverzija i nesavesnost. NCAA nikako ne može da ispravi štetu koju je naneo Džeri Sanduski svojim žrtvama", izjavio je predsednik NCAA lige Mark Emert koji je istakao da je kazna od 60 miliona dolara jednaka godišnjem budžetu fudbalskog programa.

Pen Stejt će novac morati da uplati programima za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece i pomoć žrtvama, ali ne sme biti upotrebljen za sličan program na samom univerzitetu.

Takođe, ceo sportski program Pen Stejta biće pod kontrolom NCAA ligi sledećih pet godina, a bilo koji trenutni ili budući fudbaler moći će bez problema da pređe na neki drugi univerzitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu