Nova vest
Borilački sportovi

Sreda, 02.12.2015.

12:45

B92: Kosovo u Zrenjaninu bez obeležja i himne

Tekvondoisti Kosova prijavili su se za učešće na Balkanskom prvenstvu u Zranjeninu, ali neće moći da koriste svoja obeležja i himnu, potvrđeno je za B92.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Među 447 učenika devetoro će predstavljati južnu srpsku pokrajinu, koja je 2008. proglasila nezavisnost, ali koja još uvek nije članica Ujedinjenih nacija.

Međutim, tekvondo savez Kosova je poput mnogih drugih sportskih saveza iz južne srpske pokrajine zvanično priznato, pa kosovski borci imaju pravo da učestvuju za zvaničnim međunarodnim turnirima.

"Naš Savez mora da postupa po instrukcijama države, a organizator da obezbedi takmičenje na najvišem nivou. Obeležja Kosova neće biti, himna se neće svirati. Mi smo zatečeni ovom situacijom i vidim da Savez traži izlaz iz nje. Pametnije bi bilo da se nisu prijavili za takmičenje u Srbiji jer Balkansko prvenstvo nije mnogo značajno, pa su mogli da ga preskoče", rekao je za B92 Dragan Jović, trener olimpijske šampionke Milice Mandić i član Tehničke komisije Tekvondo asoscijacije Srbije (TAS).

Veliku prašinu je podiglo prisustvo zastave samozvane države Kosovo na zvaničnom sajtu takmičenja.

"Na mnogo skupština Svetske tekvondo federacije (WTF) smo sprečavali nastup Kosova i razgovarali o toj temi do kad nisu zvanično postali član. Nakon ulaska u svetsku, primljeni su i u Evropsku tekvondo uniju, a zatim i Balkansku. Mi to nismo mogli da sprečimo. Prijava na kojoj se pojavila zastava je onlajn prijava sa zastavama zemalja sveta. Čovek koji je zadužen za tu prijevu je programer i tehničko lice, bilo je propusta u informisanju u vezi s tim, čim je dobio mejl od Saveza zastava je uklonjena", dodao je Jović.

Balkansko prvenstvo u tekvondou na programu je 5. i 6. decembra u Zrenjaninu.

Učešće kosovskih Tekvondoista na Balkanskom prvenstvu u Zrenjaninu (5-6. decembar) potvrdiio je i TAS u zvaničnom dopisu medijima:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu