Nova vest
Auto-moto

Subota, 16.01.2010.

23:00

Sagmajster: „Zadovoljan sam“

Gabor Sagmajster – Dakar reli 2:0. Jedini predstavnik Srbije na 31. Dakaru posle 14 brzinskih ispita i više od 9.000 kilometara reli je završio na 59. mestu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ta pozicija je u odnosu na premijerni nastup od prošle godine bolja za 30 mesta. Uspeh je dodatno veći, ako se uzme u obzir da je poslednjih nekoliko brzinaca Sagmajster praktično vozio bez desne noge. „Još jedan uspeh je za nama. Posebno sam srećan, što smo ove godine uspeli da na pravi način informišemo javnost u Srbiji koja voli moto sport“.

Od specijalnog izveštača B92 sa Dakara Vladice Šljivića.

Išao sam dobro, apsolutno sam zadovoljan svojim nastupom i mislim da je 59. pozicija na kraju svega odlična. Mogao sam da završim i 52. mestu, ali nisam mogao svaki dan da idem brzo. Da sam rizikovao previše, možda ne bih završio Dakar. Skinuo sam za polovinu vremena kašnjenja u odnosu na prvog. Motor je perfektno radio i za 30 pozicija sam bolji. Mnogo mi znači što sam još jednom završio Dakar“, rekao je Sagmajster.

Srpski takmičar je poslednji brzinski ispit vozio iz sve snage i završio ga je na 49. mestu.

Odvrnuo sam gas do kraja i vozio iz sve snage, maksimalna brzina mi je bila 188 km/h, kao nikada do sada. Na prvom kontrolnom punktu mislim da sam imao 44. prolazno vreme. Na kraju sam brzinac završio kao 49. U jednom trenutku sam morao da stanem, jer sam ostao bez goriva. Tačnije, bilo je uključeno da vuče samo iz zadnjih rezervoara, tako da sam izgubio jedan minut, ali to sada više nije važno. Neko je čačkao, jer ja nikada ne stavljam tako da vuče samo iz zadnjih tankova. Na 20 kilometara pre cilja kroz glavu mi je prošla ideja, da li je moguće da ću završiti još jedan Dakar iz drugog pokušaja. Emocije su učinile svoje“, istakao je Sagmajster.

Tokom poslednje etape veliki broj ljudi je bio pored puta da isprati etapu, a srpski motokros šampion kaže da zbog toga nije mogao da prati itinerer.

Publike je bilo toliko da nisam morao da pratim itinerer. Jedino nisam siguran da li će nas kazniti jer nismo prošli pored jedne tačke. Organizator je smislo da je potrebno da se vrzmamo po gradu, kako bi na nas što više naroda videlo“, dodao je jedini srpski predstavnik koji je uspeo da završi Dakar, i to sada već dva puta.

Sagmajsterov motor je posle poslednje etape ostao u zatvorenom parkištu gde će ostati do svečane ciljne rampe, koja je zakazana za nedelju.

Pri ulasku u zatvoreno parkište, organizator je zahtevao da skinemo rezervoar, sedište, kako bi videli cilindar, usisnu granu, blok motora i auspuh. Kada su ustanovili da je sve u redu, sve sam morao da vratim na svoje mesto, što me baš nije radovalo. Ako nešto ne volim to da radim onda su to te aktivnosti. Organizator je stvarno neverovatan, šta mu sve padne napamet da nam do kraja izvuče i poslednji atom snage“, požalio se Sagmajster.

Desna noga je ozbiljno povređena, ali Gabor sada nema vremena da razmišlja o tome, već na krilima uspeha, leluja u hotelskoj sobi u Buenos Airesu i razmišlja kako će na pravi način proslaviti još jedan veliki uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu