Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.01.2010.

21:14

Sagmajster: „Trebalo je preživeti“

Na drugoj etapi 31. Dakara srpski predstavnik Gabor Sagmajster zauzeo je 75. mesto, a put od Kordobe do La Riohe obeležila je jaka kiša i gusta magla.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U gradiću Serezuela, nedaleko od cilja brzinca, kada je Sagamsjter ugledao ekipu iz Srbije, koja ga je nestrpljivo čekala, iz njega je pokuljala erupcija emocija. „Legendo“, vikali su članovi srpske ekipe. „Ovaj dan je trebalo preživeti. Od starta pa jedno 150 kilometara vozili smo kroz pravu oluju, padala je jaka kiša i bilo je dosta magle“, rekao je Sagmajster.

U tim trenutcima sam video veliki broj motociklista kako leže pored staze. Jedan od njih bio je i moji timski kolega Ingo Can, koji je po svemu sudeći slomio ključnu kost. Proveo sam sa njim više od pet minuta, ali nisam imao načina da mu pomognem. Na prvom ček pointu sam rekao organizatoru da odu i da mu pruže prvu pomoć“, dodao je srpski takmičar.

Od specijalnog izveštača B92 sa Dakara Vladice Šljivića.

Sagmajster je istakao da mu je, za razliku od prve etape, motor funkcionisao odlično i da je zato bio u mogućnosti da vozi poprilično brzo.

Motor je odlično funkcionisao i to mi je svakako mnogo značilo, jer sam poslednjih 60 kilometara vozio baš gotovo punim gasom. Staza je bila kao za pravi moto kros, tako da mi je i to odgovaralo, ali sam i jednom preterao pa sam preleteo preko motora, ali na svu sreću bez posledica. Na pojedinim delovima sam vozio i 160 km/h, ali je posle toga usledila oštra krivina, tako da sam kočio u više navrata iz sve snage“, prepričao je Sagmajster dešavanja tokom 294 kilometra dugog brzinca.

Tokom prve etape, koja je u subotu vožena od Kolona do Kordobe, Sagmajster je imao velike probleme sa lampicom za ulje na novom KTM motoru, a sve to je unelo veliku nervozu članovima srpske ekipe. Pošto je Sagmajster prijavio problem na cilju brzinca njegov mehaničar i asistenz Marko Kopunović odmah je ustanovio u čemu je bio problem.

Motor je nov i u njemu je još uvek fabričko ulje, specijalno mineralno, polusintetičko koje ima zadatak da sve metalne opiljke iz menjača dovede do neobrađenih delova u motoru. Najviše opiljaka ima od sastavljanja menjača i kvačila. Donji šraf ima zadatak da sakuplja najveće komade na sebe. Kada u kampu promene ulje biće sve u redu“, rekao je Kopunović.

Od cilja na brzincu do kampa u Kordobi, Sagmajsteru je trebalo da u laganom tempu prevali 84 kilometra u preda KTM u ruke Kajzera Torstena. Iskusnom Nemcu nije bilo potrebno mnogo vremena da odradi sve neophodne aktivnosti uz konstataciju.

U pitanju je bila praktično metalna prašina koja se pomešala sa uljem i došla do filtera, što je uzrokovalo začepljenje, tako da je lampica i morala da se upali. Postoji mogućnost da je i sonda koja je zadužena da javlja promene u kvalitetu i kvantitetu ulja, malo šmelcovala. U svakom slučaju, promena fabričkog ulja je bila neophodna, a ako je tom prilikom što više metala izbačeno sa uljem, to je bolje“, naglasio je Torsten.

Posle intervencije na motoru Sagmajsterovo raspoloženje bilo značajno popravljeno.

Znao sam ja da je to uzrok zbog čega se upalila lampica, ali nije mi bilo ni malo prijatno da vozim i to na brzinskom ispitu, dok mi ona crvena svetlost bije u oči. Odmah sam se setio prošle godine i Atakame, kada mi se isto dogodilo. Torsten je na prijavljeni problem odreagovao bez drame, što mi govori da zna svoj posao“, istakao je Sagmajster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu