Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.09.2010.

14:48

Dominacija Pedrose u Mizanu

Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa trijumfovao je na Velikoj nagradi San Marina, 12. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Pedrosa je do četvrte pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 12. u najjačoj klasi, došao na stazi "Mizano" u vremenu od 44:22.059 minuta.

Sa zaostatkom od skoro dve sekunde kroz cilj je prošao vodeći u generalnom plasmanu Horhe Lorenco na Jamahi, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo njegov timski kolega Valentino Rosi, ali je trka ostala u senci velike tragedije.

Proslava posle trke je, ipak, izostala jer je došla vest da je od posledica povreda tokom trke kategorije Moto2 u bolnici preminuo Japanac Šoja Tomizava. Zastave su zbog te tragedije bile na pola koplja, dok su Pedrosa, Lorenco i Rosi samo izašli na pobedničko postolje po pehare.

Od starta trke poveo je Pedrosa, ispred Kejsija Stonera na Dukatiju, Lorenca, Rosija, vozača Jamahe Teh 3 Kolina Edvardsa, Andree Dovicioza na Repsol Hondi.. Već posle nekoliko krivina trka je bila gotova za Nikija Hejdena na Dukatiju i vozača Suzukija Lorisa Kapirosija, kada je Amerikanac izbacio sa staze veteran, koji je u nedelju vozio svoju 200. trku u najjačoj klasi.

Doviciozo je ubrzo uspeo da se nađe ispred Edvardsa, dok je Pedrosa iz kruga u krug povećavao svoju prednost. Posle nekoliko krugova velike borbe u 11. je ‘Doktor’ uspeo da pretekne Stonera u borbi za treće mesto, a Australijanac je ubrzo izgubio još jednu poziciju kada se ispred njega našao Doviciozo. Do kraja trke vozač Repsol Honde je u nekoliko navrata uspeo da se približi sunarodniku, ali je na kraju Rosi bio pobednik tog duela.

Iza prve trojice kroz cilj je prošao Stoner, ispred dvojca Jamahe Teh 3 Bena Spiza i Edvardsa, vozača Aspar Dukatija Hektora Barbere i Marka Melandrija na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini. Pored svih njih do bodova u Mizanu došli su i Aleks Espargaro na Pramak Dukatiju, vozač Interveten Honde Hiroši Aojama, Randi de Punije na LCR Hondi i drugi vozač San Karlo Honde Gresini Marko Simončeli, dok je Mika Kalio odustao u 17. krugu.

Iako je trku za Veliku nagradu San Marina završio kao drugoplasirani, Lorenco i dalje ima ubedljivu prednost u plasmanu u odnosu na Pedrosu, dok je Jamaha ubedljiva i u poretku timova i konstruktora.

Rezultati trke za Veliku nagradu San Marina:
1. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda 44:22.059
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 1.900
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 3.183
4. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 6.454
5. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 18.479
6. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 28.385
7. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 34.934
8. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 38.157
9. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 40.943
10. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 42.377
11. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 45.906
12. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 46.394
13. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 50.481
14. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 1:23.143
odustali:
Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati
Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati
Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 271
2. Dani Pedrosa 208
3. Andrea Doviciozo 139
4. Valentino Rosi 130
5. Kejsi Stoner 130
6. Ben Spiz 120

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 402
2. Repsol Honda 347
3. Marlboro Dukati 239
4. Monster Jamaha Teh 3 186
5. San Karlo Honda Gresini 132
6. LCR Honda 86

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 280
2. Honda 245
3. Dukati 170
4. Suzuki 64

Moto 2: Trijumf Eliasa u senci tragedije

Španac Toni Elias na stazi „Mizano“ je došao do šeste pobede ove sezone, na trci u kojoj je teške povrede doživeo Šoja Tomizava iz Japana, koji je nekoliko sata kasnije podlegao njima.

Od starta je poveo Italijan Andrea Janone, ali je zbog zbog preranog starta dobio kaznu, zbog čega su Žil Klizel, Skot Reding i Tomicava dobili priliku da se smenjuju na čelu. Elias, osvajač pol pozicije, se nalazio odmah iza njih i do vođstva je došao u šestom krugu, ispred Simonea Korsija.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja 19. septembra Velikom nagradom Aragona, koja će debitovati u kalendaru.

Ubrzo posle Eliasovog preuzimanja prve pozicije dogodio se udes koji je obeležio celu Veliku San Marina,u kom su učestvovali Tomizava, Reding i domaći vozač Aleks de Anđelis. Japanac je napravio grešku i na kratko izašao sa staze na travnatu površinu posle čega je pao sa motora, a na njega su onda naleteli i De Anđelis i Reding. Tomizava je odmah prebačen u kliniku na stazi, a potom i obližnju bolnicu, gde je manje od dva sata kasnije podlegao povredama.

Iako je možda trka trebalo da bude prekinuta to se nije desilo, pa je borba na vrhu nastavljena. Simon je uspeo da se nađe ispred Korsija, dok je Elias povećavao svoju prednost. Luti je potom uspeo da pretekne Korsija, dok je u tim trenucima trka bila gotova za Janonea, kao posledica mehaničkog kvara.

Elias je na kraju do trijumfa došao s prednošću od skoro dve sekunde ispred sunarodnika Hulijana Simona i Švajcarca Tomasa Lutija, a potom su sledili Korsi, Štefan Bradl, Klizel, Gabor Tolmači i Dominik Egerter, dok su prvu desetoricu kompletirali Klauido Korti i Roberto Rolfo. Zahvaljujući pobedi Elias sada ima 211 bodova u generalnom plasmanu, ispred Simona sa 128.

125cc: Markez kompletirao dominaciju Španaca

Prva trka dana na stazi „Mizano“ bila je u klasi do 125 kubika, a na njoj je prvi trijumf Špancima na Velikoj nagradi San Marina doneo Mark Markez, koji je tako došao do svoje šeste pobede ove sezone, ispred sunarodnika Nikolasa Terol.

Posle slabog starta Terol je pao na 12. mesto, ali je vrlo brzo uspeo da se vrati i stigne odmah iza Markeza. Pol Espargaro je s druge strane odlično startovao i jedno je proveo u vođstvu, pre nego što sto su pored njega prošli i Markez i Terol. Dvojica Španaca su se potom smenjivali na prvoj poziciji tokom većeg dela trke, a iz tog duela je Markez izašao kao pobednik.

Iako je izgledalo da će Espargaro uspeti da održi korak sa vodećim tandenom, to se nije desilo već je počeo da se povećava njegov zaostatak u odnosu na njih, a potom je on počeo da pada u poretku.

Četiri kruga pre kraja Markez je već imao prednost od jedne sekunde u odnosu na Terola, koju je uspeo da zadrži do cilja, a odmah iza njih našao se Efren Vaskez. Osvajač pol pozicije Bredli Smit osvojio je četvrto mesto, a iza njega su kroz cilj prošli Sandro Korteze i Espargaro.

U generalnom plasmanu Markez sada ima 197 bodova, devet više od Terola, dok je Espargaro treći sa 177.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu