Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.10.2009.

10:49

Rosi: “Neverovatno ostvarenje”

Trećim mestom na trci za Veliku nagradu Malezije Valentino Rosi je obezbedio sedmu titulu šampiona kraljevske klase, a ukupno devetu u Moto GP šampionatu.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Uprkos lošem startu na stazi “Sepang” Rosi je uspeo da se probije do trećeg mesta, iza Kejsija Stonera na Dukatiju i vozača Repsol Honde Danija Pedrose, i zahvaljujući proslasku kroz cilj ispred glavnog konkurenta Horhea Lorenca dođe na korak do rekorda od osam titula u najjačoj klasi, koliko ih je osvojio Đakomo Agostini.

Trka u Maleziji je bila prava slika ove sezone. Imali smo dobar ritam na suvom, dok smo se mučili na kiši. Sedma titula u kraljevskoj klasi, a deveta ukupno, je neverovatno ostvarenje. Želim da se zahvalim svima, počevši od moje Jamahe, do svih ljudi u timu, mojih prijatelja i svih onih koji su pomogli da dođem do ovog fantastičnog rezultata”, istakao je ‘Doktor’ posle trke.

Italijan nije mogao a da ne pomene da je ova sezona bila veoma uzbudljiva zahvaljujući odličnim duelima sa konkurentima kao što su Stoner i Pedrosa, ali je naglasio da se, ipak, Lorenco, izdvaja.

Imao sam velike rivale na stazi, i imao sam fantastične borbe sa njima, posebno sa Horheom. Čestitam i njemu na svemu što je uradio ove sezone. Presrećan sam, ne znam šta drugo da kažem”, dodao je Rosi.

Rosi je u Moto GP šampionatu debitovao 1996. godine, u klasi do 125 kubika, gde je vozio za Apriliju. Već naredne godine došao je do prve titule i usledio je prelazak u klasi do 250 kubika, a sezonu je završio na drugom mestu. U drugoj sezoni u klasi do 250 kubika ‘Doktor’ je osvojio titulu, a 2000. godine je prešao u Hondu i u kraljevsku klasu Moto GP šampionata.

Kao što je bio slučaj bio u slabijim klasama Rosi je titulu osvojio u svojoj drugoj sezoni i 2001. godine je postao poslednji šampion kraljevske klase u kojoj su se vozili motori do 500 kubika. Usledila je era motora do 990 kubika, ali i dominacija ‘Doktora’ koji je 2002. godine bio šampion kao vozač Honde, a potom je tri titule osvojio na Jamahi.

Posle dve godine posta, kada je Niki Hejden postao poslednji šampion na motoru do 990 kubika, a Stoner prvi na motoru do 800, Rosi se prošle godine vratio na vrh, a ove sezone je uspeo da odbrani titulu, za koju će se boriti kao član Jamahe i u 2010. godine. Da li će ‘Doktor’ i posle sledeće sezone ostati u šampionatu verovatno će biti poznato sredinom naredne godine.

Od starta ove sezone Rosi je trijumfovao na šest trka, koje su vožene u Španiji, Kataloniji, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i San Marinu. Pored toga se na podijumu u ovogodišnjem šampionatu našao još šest puta, dok je dve trke završio među osvajačima bodova, a jednu van njih. Jedino je na trci za Veliku nagradu Indijanapolisa odustao.

Sve Rosijeve titule:
125cc: 1997
250cc: 1999
kraljevska klasa: 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Adrijan Njui napušta Red Bul

Britanac Adrijan Njui početkom 2025. godine napustiće tim Red Bula, čiji je dugogodišnji inženjer, saopštio je danas taj tim Formule 1."Adrijan Njui će napustiti Red Bul posle 19 godina".

B92.sport

14:18

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu