Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 31.05.2009.

14:51

Stoner prekinuo niz Rosija u Muđelu

Vozač Dukatija Kejsi Stoner trijumfovao je petoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Italije, koja je vožena na stazi "Muđelo".

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Šampion kraljevske klase iz 2007. godine doneo je italijanskoj ekipi prvu pobedu na domaćoj stazi, ali ujedno i prekinuo niz Valentina Rosija od sedam uzastopnih pobeda u Muđelu. Australijanac je do pobede došao u vremenu od 45:41.894 minuta, ispred Horhea Lorenca na Jamahi i upravo Rosija, pred armijom 'Doktorovih' navijača.

Trka je pre starta, zbog mokre staze, proglašena kišnom, a za prvi incident uopšte nije moralo da se čeka da bude označen start, pošto je Lorenco, osvajač pol pozicije, izleteo sa staze u krugu za formiranje startnog poretka. Španac je uspeo da ode do boksa po novi motor, a pošto je trka označena kao mokra istu mogućnost su tokom trke imali i drugi vozači.

Od starta je poveo Randi De Punije, ali se na čelnoj poziciji nije zadržao dugo pošto ga je pretekao Kris Vermulen na Suzukiju, a potom o vozač Repsol Honde Dani Pedros, a sledili su ih Andrea Doviciozo, takođe na Repsol Hondi, Stoner i Rosi, dok je Lorenco posle lošeg starta pao na osmu poziciju.

Ipak, već do petog kruga došlo je do potpunog obrta pošto je Stoner uspeo da pretekne sve ispred sebe i preuzme vođstvo ispred Doviciozoa, ali se Italijan nije predavao i posle nekoliko zamena pozicija u samo par krivina izbio je na čelo. U isto vreme Marko Melandri na privatnom Kavasakiju ekipe Hajate je krenuo da se probija, kao i Rosi. Obojica Italijana su redom preticali Lorenca, Vermulena, Stonera i Doviciozoa, i ‘Doktor’ se u vođstvu našao u osmom krugu, ali je prvu poziciji zadržao samo samo dva kruga pre nego što ga je sunarodnik pretekao.

U 11. krugu usledili su odlasci vodećih u boks po motore za suvo, a po povratku na stazu poredak je bio: Melandri, Rosi, Lorenco, Doviciozo, Stoner, a ‘Doktor’ se našao u problemima. Prvo ga je pretekao Doviciozo, pa Lorenco, Stoner i Kapirosi, a isto se desilo i Melandriju. U vođstvu se tada nalazio vozač Repsol Hond, ispred Stonera, Kapirosija, Lorenca i Rosija.

Samo dva kruga kasnije sa staze je izleteo Pedrosa i verovatno je pretrpeo malo ozbiljnije probleme pošto je odveden na nosilima. Potom je Doviciozo u istom mahu izgubio dve pozicije kada su ga pretekli Stoner i Kapirosi, a veteran na Suzukiju je čak došao do vođstva na domaćoj trci. Stoner je uspeo da ga obiđe na početku 17. kruga i vođstvo je sačuvao do cilja.

Iza njega se zato odvojala prava borba, Lorenco i Rosi su pronašli ritam i serijom brzih krugova uspeli da sustignu Doviciozoa i Kapirosija, a potom ih i preteknu, dok je Stoner bio nedostižan za dvojac Jamahe. U poslednjem krugu Doviciozo je uspeo da obiđe sunarodnika i četvrti prođe kroz cilj.

Šesto mesto u Muđelu zauzeo je Kolin Edvards ispred klupskog kolege na Jamahi Teh 3 Džejmsa Toslenda, kome je to bio najbolji plasman ove sezone, De Punijea, Nikola Kanepe, najmlađeg vozača u kraljevskoj klasi, koji je u Muđelu došao do najboljeg rezultata karijere i Vermulena na Suzukiju.

Do bodova u Italiji su došli i Melandri, Niki Hejden na Dukatiju, vozač privatnog Dukatija ekipe Pramak Mika Kalio, i obojica vozača San Karlo Honde Gresini Toni Elias i Aleks de Anđelis. Trku na stazi “Muđelo” pored Pedrose jedino nije završio Juki Takakaši, posle izletanja u ranoj fazi, dok na njoj nije učestvovao Sete Žibernau, koji se oporavlja od povrede ključne kosti, zadobijene pre dve nedelje u Le Manu.

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:
1. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati 45:41.894
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 1.001
3. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 2.076
4. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 2.129
5. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 3.274
6. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 24.451
7. Džejms Toslend (Velika Britanija) Monster Jamaha Teh 3 + 25.621
8. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 26.046
9. Nikolo Kanepa (Italija) Pramak Dukati + 31.815
10. Kris Vermulen (Australija) Rizla Suzuki + 34.814
11. Marko Melandri (Italija) Hajate Kavasaki + 35.090
12. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 39.122
13. Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati + 52.462
14. Toni Elias (Španija) San Karlo Honda Gresini + 52.478
15. Aleks de Anđelis (San Marino) San Karlo Honda Gresini + jedan krug
odustali:
Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda
Juki Takakaši (Japan) Skot Honda

Generalni plasman vozača:
1. Kejsi Stoner 90
2. Horhe Lorenco 86
3. Valentino Rosi 81
4. Dani Pedrosa 57
5. Andrea Doviciozo 56
6. Marko Melandri 48

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 167
2. Repsol Honda113
3. Marlboro Dukati 103
4. Rizla Suzuki 75
5. Monster Jamaha Teh 3 71
6. Hajate Kavasaki 48

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 115
2. Dukati 90
3. Honda 76
4. Suzuki 49
5. Kavasaki

250cc i 125cc: Pobede Pasinija i Smita

Italijan Matija Pasini trijumfovao je na trci za Veliku nagradu Italije, voženoj po kiši, u klasi do 250 kubika

Posle odličnog starta sa osme pozicije Pasini se našao na trećoj poziciji, iza vodećeg Marka Simončelija, koji je napravio veliku prednost, i Alvara Bautiste. Posle nekoliko krugova Bautista je uspeo da se primakne Simončeliju i pretekne ga, a posle nekoliko krugova došlo je do kontakta između njih i obojica su završila van staze.

Simončeli i Bautista su uspeli da se vrate na stazu, ali kao drugi, odnosno treći, a njihov udes, koji se posle trke našao pod istragom u potpunosti je iskoristio Pasini da bi ostvario prednost. Ipak, u poslednjem krugu usledio je povratak Simončelija i njih dvojica su se nekoliko puta smenjivali u vođstvu, ali je vozač Tot Aprilije ipak uspeo da prođe kroz cilj ispred branioca šampionske titule.

Do četvrtog mesta došao je Tomas Luti, ispred Hektora Barbere, Hirošija Aojame, Aleksa Debona i Hektora Faubela, a prvu desetoricu kompletirala su dvojica Italijana Rafaele de Roza i Roberto Lokateli.

U generalnom plasmanu posle pet trka vodi Bautista sa 83 boda, sedam više od Aojame, dok je Simončeli treći sa 61. Pobednik trke na “Muđelu” Pasini zauzima peto mesto sa 32 boda manje od vodećeg.

U najslabijoj klasi Moto GP šampionata, do 125 kubika, po drugi put ove sezone slavio je Bredli Smit.

Mladi Britanac je startovao sa pol pozicije na relativno suvoj stazi posle jutarnje kiše, i odoleo je napadima Nikolasa Terola i Hulijana Simona u drugom delu trke, a upravo su se njih trojica na kraju našli na podijumu.

Iza vodeće trojice velika borba je vođena za četvrto mesto, a kao pobednik je iz nje izašao Pol Espargaro, pošto je Sandro Korteze izleteo u poslednjem krugu, dok je Mark Markez zauzeo peto mesto ispred Johana Tarka, Skota Redinga, Štefana Bradla, Lorenca Cavadorija i Kortezea, koji je uspeo da se vrati na stazu i dođe do bodova.

Pobedom u Italiji Smit je preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu sa 74,5 boda, 3,5 više od Simona, dok je Andrea Janone treći sa 46,5 bodova.

Sledeća trka, Velika nagrada Katalonije, vozi se 14. juna na stazi „Katalunja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

3 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu