Nova vest
Auto-moto

Subota, 27.06.2015.

14:52

Rosi kao u stara vremena pokorio Asen

Vozač Jamahe Valentino Rosi trijumfovao je na osmoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Holandije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Vincent Jannink

’Doktor’ je na stazi „Asen“ došao do treće pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 111. u karijeri, posle sjajne borbe sa braniocem titule Markom Markesom tokom cele trke.

Njima dvojici se na pobedničkom postolju pridružio Horhe Lorenco na drugoj Jamahi, sa 14 sekundi zaostatka u odnosu na svog timskog kolegu.

Rosi je u Holandiji, na jednoj od svojih omiljenih staza, vozio kao u vremena kada je apsolutno vladao šampionatom. I kada ga je Markes pretekao, nije se predavao, išao je do samih granica, pa je tako trka odlučena u poslednjoj krivini. Španac ga je napao, čak i izgurao sa staze, a Rosi nije imao gde, a iako je izleteo, ’Doktor’ je uspeo da prođe kao prvi kroz cilj i zasluženo trijumfuje.

Oko 100.000 ljudi prisustvovalo je veličanstvenoj trci, u kojoj je Rosi zabeležio veoma bitnu pobedu u borbi za titulu. Prvi put još od 2009. godine je upisao više od dva trijumfa, i to već posle osam trka, a do kraja sezone je ostalo još deset. Uz sve to, postarao se da nastavi niz podijuma, pošto od početka sezone nije silazio sa njega.

Markes je takođe odvozao odličnu trku, verovatno svoju najbolju od Velike nagrade Amerika, na kojoj je zabeležio jedini trijumf ove sezone. Od starta je pritiskao Rosija, vodio je tokom četiri kruga u samom finišu, da bi pokušao da napadne Italijana u samom finišu, što pokazuje da je pravi šampion, koji se nikada ne predaje. Njegova borba sa devetostrukim svetskim šampionima podsetila je na vreme kada je ’Doktor’ imao slične okršaje sa Seteom Žibernauom i Maksom Bjađijem, između ostalih.

Lorenco je bio daleko iza najbolje dvojice i nijednog trenutka nije uspeo da im pripreti, pa je vozio veoma usamljenu trku na trećoj poziciji. Četvrto mesto je zauzeo vozač Dukatija Andrea Janone, ispred Pola Espargara na Jamahi ekipe Teh 3, vozača LCR Honde Kala Kračloua i Bredlija Smita na još jednoj privatnoj Jamahi. Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa i dvojac Suzukija, Aleš Espargaro i Maverik Vinjales.

’Doktor’ na čelu generalnog plasmana sada ima 163 boda, deset više od Lorenca, dok je Janone treći sa 107.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Nemačke na stazi „Zahsenring“ 12. jula.

Tok trke

Rosi je lošije startovao sa pol pozicije, ali je ipak uspeo da zadrži prvo mesto ispred starijeg Espargara, mlađeg Espargara, Lorenco i Janonea. Markes se brzo probio pored Aleša, kojeg je napao mlađi brat, da bi Lorenco i Janone pretekli vozača Jamahe Teh 3. Već u prvom krugu trka je bila gotova za vozača Avintije Ektora Barbere i Džeka Milera na Hondi ekipe LCR.

’Doktor’ je već posle prvog kruga imao pola sekunde prednosti u odnosu na Markesa, dok je razlika između njega i Lorenca bila gotovo identična. Stariji Espargaro je polako gubio pozicije, a Lorenco je gubio korak za vodećim dvojcem. Rosi je u narednim krugovima sigurno vodio u odnosu na Markesa, ključnu prednost je ostvarivao u poslednjem sektoru, a mladi Španac nije ni pokušavao da ga napadne.

Ipak, to se promenilo sedam krugova pre kraja, kada je Markes uspeo da se nađe ispred Rosija, ali ’Doktor’ nije odustajao. Tako je četiri kruga kasnije usledio njegov odgovor, na koji vozač Repsol Honde nije mogao da odgovori. Iako se činilo da je Rosijeva pobeda sigurna, Markes se odlično držao do poslednjeg kruga i napao ga u pretposlednjoj krivini, bio je ispred, ali je praktično izgurao Italijana sa staze. Iako je ’Doktor’ isekao krivinu, prošao je kroz cilj ispred Markesa i upisao 111. trijumf.

Iza niko nije vodio jednako uzbudljivu bitku, ali je Pol Espargaro nadmašio Kračloua u borbi za peto mesto za tek jednu desetinku. Lorenco i Janone su bili ispred njih, a Smit i Pedrosa iza. Vozač Repsol Honde je startovao sa četvrte pozicije, ali je imao problema sa bolom u prstu, koji je povredio tokom zagrevanja i nije uspeo da se izbori za bolji rezultat.

Na našem sajtu možete da pročitate i intervjue sa Aleksom Markesom i braćom Espargaro - Alešom i Polom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu