Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 21.02.2011.

17:42

Otkazana Velika nagrada Bahreina!

Trka za Veliku nagradu Bahreina, kojom je 13. marta trebalo da startuje ovogodišnji šampionat Formule 1, otkazana je zbog stanja u toj zemlji.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Održavanje trke u Bahreinu prošle nedelje je dovedeno u pitanje zbog nereda u toj zemlji, u kojima je više desetina ljudi ubijeno, a stotine ranjeno.

Sezona u Formuli 1 će tako početi velikom nagradom Australije koja je zakazana za 27. mart.

Moramo da se fokusiramo na hitna pitanja koja su od nacionalnog interesa i trku pomerimo za neki kasniji termin“, rekao je princ Bahreina Salman bin Hamad bin Isa Al Kalifa.

U ovom trenutku pažnja cele zemlje je sređivanje situacije za dobrobit Bahreina. Iako je Berni Eklston jasno rekao da je odluka o održavanju trke na nama, i nije tražio da žurimo sa njom, osetili smo da je važno za celu zemlju da se koncentriše na nacionalni interes i Veliku nagradu Bahreina odloži za sada. Posle događaja od prošle nedelje, prioritet naše nacije je da prevaziđemo nedaće i ponovo ujedninimo zemlju, i da podsetimo svet da je Bahrein kao nacija sposoban za velika dela“, dodao je Salman bin Hamad bin Isa Al Kalifa.

Velika nagrada Bahreina je bila zakazana za 13. mart, a u ovom trenutku, zbog situacije u toj zemlji, nije poznato da li će trka biti održana kasnije u toku sezone. Kao jedna od mogućnosti pominje se da bi mogla da bude vožena pred trku u Abu Dabiju, koja je na programu 13. novembra. U tom slučaju bi tokom tri vikenda bile vožene tri trke, pošto je dve nedelje pre Abu Dabija zakazana premijerna Velika nagrada Indije.

Svi vole Bahreine i ljude tamo, atmosferu... Razočaran sam što smo morali da odložimo trku. Ali, ako pogledamo kakva je situacija u tom delu sveta, to je jedina opcija u ovom trenutku“, rekao je Eklston, „Za sada ne znamo kada bi trka mogla da se održi, ali moraćemo da sačekamo kakvu poziciju zauzima Bahrein. Nadam se da će se Velika nagrada Bahreina vratiti uskoro u kalendar, ako ne krajem ove godine, onda sigurno sledeće sezone“.

Bahrein je prvi put bio domaćin trke Formule 1 2004. godine, a dva puta je njom startovao šampionat, 2006. i 2010. godine. Tokom sedam godina, četvorica vozača su trijumfovali na stazi „Sakir“. Najviše trijumfa ima Fernando Alonso, i to tri, dva puta je na njoj pobedio Felipe Masa, dok po jednu pobedu imaju Dženson Baton i Mihael Šumaher.

Pre početka sezone u Bahreinu je trebalo da budu održana i poslednja testiranja svih timova, ali će ona biti prebačena u Barselonu, na stazu „Katalunja“. Ta testiranja biće na programu od 8. do 11. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

20 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu