Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 22.06.2009.

15:32

Eklston: „Neću dozvoliti raspad F1“

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston izjavio je da neće dopustiti da se sport raspadne posle najave osam timova da će osnovati novu seriju.

Izvor: B92, AFP

Autor:B92, AFP

Default images

„Dao sam 35 godina svog života i čak više Formuli 1. Brak mi se raspao zbog Formule 1, tako da neću dozvoliti da se sve raspadne zbog nečega što je, u krajnjem slučaju, beznačajna stvar. Kada se analiziraju problemi ne postoji nijedan koji ne može lako da bude rešen“, rekao je Eklston.

Britanac je, takođe, izjavio da ako Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) realizuje svoje planove o pokretanju novog šampionata, doći do katastrofe.

„Ako bi došlo do realizacije svako bi tužio svakoga i ne bi bilo druge serije, tačnije ne bi bilo ničega. Sve bi bilo gotovo i to bi bila prava katastrofa. Svi bi potrošili pravo bogatstvo na advokate i ništa se ne bi desilo“, rekao je Eklston.

Ferari, Meklaren Mercedes, Reno, BMW Zauber, Tojota, Bron GP; Red Bul i Toro Roso, članovi FOTA, prošle nedelje su objavili da se neće bezuslovno prijaviti za šampionat Formule 1 za narednu sezonu i da će pokrenuti novu seriju, što je kulminacija rasprava sa predsednikom FIA Maksom Mozlijem, oko uvođenja opcionalnog ograničenja budžeta od 40 miliona funti.FIA je, s druge strane, kasnije objavila da će tužiti timove ako napuste Formulu 1 i osnuju novi šampionat.

Eklston je, ipak, odbio da stane na nečiju stranu uz reči:

„Nije ovo slučaj pridružiti se nekome protiv nekoga. Vrlo dobro znam da moram da održim Formulu na dobrom putu“.

Pozivi da Mozli napusti mesto predsednika FIA, prema rečima Eklstona, sigurno bi naterali njegovog dugogodišnjeg prijatelja, da se kandiduje za novi mandat u oktobru.

„Iskreno, da sve nije ispalo ovako, mislim da su Maksove namere bile da se ne kandiduje ponovo. Problem sa Maksom je, da kada ga neko izazove, to ga natera da poželi da ostane tu gde jeste“.

Takođe, Eklston je stao u odbranu Mozlijevog plana za smanjenje troškova kao pokušaja da se spasi sport, ali je reka da ukoliko timovi potpišu vernost Formuli 1 za narednih pet godina, on bi mogao da odustane od planova oko ograničenja budžeta.

“Mi želimo da se timovi obavežu na vernost sportu. Uvek sam govorio da me ne zanima koliko troše ako su verni i poštuju ugovore”, naglasio je Eklston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu