Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 16.02.2009.

18:49

Denika Patrik u Formuli 1 od 2010?

Američki tim će se najverovatnije naći u Formuli 1 sledeće godine, a Denika Patrik je glavna kandidatkinja da zauzme jedno od dva vozačka mesta.

Izvor: B92, AP

Autor:B92, AP

Default images

USF1 tim, koji će planove objaviti 24. februara, imaće najmanje 100 zaposlenih i budžet od 64 miliona dolara, a kandidati za dva mesta u timu biće samo američki vozači. Tim trenutno razmišlja o nekoliko potencijalnih vozača, a među njima se nalazi i 26-godišnja Denika.

“Denika je sjajna. Privlači mnogo pažnje”, rekao je tehnički direktor USF1 tima Ken Anderson, “Toni Džordž bi bio poprilično ljut kada bi je odvukli od Indi kar šampionata, ali videćemo. Ne znam da li je to nešto šta ona želi, a mi bismo voleli da je istestiramo pa ćemo videti šta ćemo dalje”.

Vozač Naskara Skot Spid, koji je vozio 28 trka za Toro Roso 2006. i 2007. godine je jedan od kandidata, a takođe se pominju i Konor Dejli, sin bivšeg vozača Formule 1 Dereka Dejlija, i Džozef Njugarden, koji voze u nižim kategorijama u Evropi.

Tim će imati sedište u Šarlotu, a pošto će veći deo tehnologije koja će biti potrebna timu biti iz Sjedinjenih Američkih Država. prema rečima Andersona, postoje mnoge kompanije na koje mogu da se oslone. USF1 još uvek traži bazu u Evropi, a najverovatnije će se odlučiti za podelu sedišta ekipe Epsilon Euskardi, sa kojom je Robert Kubica osvojio titulu u Formuli svetske serije Reno, na severu Španije.

“Pregovaramo sa inženjerom Serđom Rinlandom oko toga da nam sedište bude u Espselonu. To je predivan grad i nalazi se na vrhu naše liste”, rekao je Anderson, koji je redio kao inženjer i dizajner u Formuli 1 i Indi karu, “Španija bi bila prava odluka zbog brojnih zimskih testiranja”.

Epsilon Euskardi je aktivan u Le Manu gde ima vazdušni tunel koji odgovara standardima Međunarodne automobilske federacije (FIA), što bi puno pomoglo u pokušajima da USF1 dobije mesto u Formuli 1.

Zbog globalne finansijske krize postoji mogućnost pojavljivanja mnogih nezavisnih timova, pogotovo jer je predsednik FIA Maks Mozli preduzeo sve potrebne mere da se troškovi u Formuli 1 drastično smanje da bi se izbeglo povlačenje još nekih timova posle Honde koja je u decembru donela takvu odluku.

“Mozli je morao da učini nešto da spreči da sport uništi sam sebe jer proizvođači troše mnogo novca. Sve mora da bude kao nekada, kada je Frenk Vilijams posedovao Vilijams, Ron Denis Meklaren, a Edi Džordan ekipu Džordana”, naglasio je Anderson.

Bivši tim menadžer Ferarija i Vilijamsa Pit Vindsor će biti partner Andersonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu