Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.01.2016.

19:00

Moja za B92: Novak je favorit, ali ima ko može da ga pobedi

Nekadašnji svetski broj jedan, osvajač Rolan Garosa 1998. godine i finalista Australijan opena godinu dana ranije.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Moja za B92: Novak je favorit, ali ima ko može da ga pobedi
Getty Images

Danas je Karlos Moja trener, nedavno je preuzeo brigu o Milošu Raoniću i pokušava da mu pomogne na putu ka snu i osvajanju Gren slem titule. U intervjuu za B92 Moja je govorio o Melburnu, Milošu, Novaku Đokoviću, kao i o razlici između tenisa nekad i sad.

“Osećaj je mnogo drugačiji nego kada sam bio igrač, a i u odnosu na period na mestu selektora Dejvis kup tima Španije – sada sam koncentrisan isključivo na svog igrača i svu energiju usmeravam ka njemu. Drago mi je što sam se vratio na Tur i što ponovo viđam poznata lica, pogotovo ovde u Australiji, gde je za mene sve i počelo“, počinje Moja za B92 govoreći o tome kako se oseća kao trener.

Bez novog pitanja, nastavio je da govori o Melburnu 1997. godine, kada je u finalu izgubio od Pita Samprasa.

“To je bio moj proboj, mesto na kojem sam zablistao, te dve nedelje zauvek su mi promenile život. Nosim odavde divne uspomene, sećam se da sam igrao sa Borisom Bekerom u prvom kolu, on je bio branilac titule, ali pobedio sam ga. Nastavio sam da igram sjajno, dobio sam i Čenga, tada drugog na svetu. Nisam očekivao da će se to desiti i baš zato nikada neću zaboraviti taj turnir“.

Prošle sezone Raonić je sarađivao sa Ivanom Ljubičićem, a pred start nove sezone objavio je da je Moja njegov novi trener.

“Miloš je već sada dobar igrač, ali pokušavamo da ga učinimo kompletnijim – smatram da poseduje oružja da postane veliki šampion. Prošle godine nije imao sreće sa povredom, ali ima potencijal da postane još bolji igrač nego što je sada i da ispuni sve svoje ciljeve“.

Karlos je tu da pomogne Raoniću da ostvari ono što je on dostigao u Parizu 1998. godine – Gren slem titulu.

“Mislim da će se to dogoditi, ali ne znam tačno kada – radimo na tome da bude što pre, ali ovo je sada verovatno najteža era u tenisu, četvorica-petorica istinskih asova, šampiona. Ipak, Miloš je odmah iza njih i može da osvaja najveće titule. Motivisan je, i što je važno, veoma je posvećen tom cilju. Siguran sam da će ga i ostvariti“.

Novak Đoković trenutno je neprikosnoven na ATP turu, ali Moja kaže da u jednom meču svako svakoga može da pobedi i dodaje:

“Na duge staze, Đoković je pokazao da je najbolji igrač na svetu, nema tenisera koji to neće priznati. On jeste favorit, ali nikada se ne zna, ima igrača koji mogu da ga pobede na pravi dan. Na tri dobijena seta još ga je teže pobediti, ali mislim da najbolji igrači imaju šansu – osim njih, možda i Miloš, on ima igru kojom može da učini da se Novak ne oseća komforno. Kirjos možda takođe ima igru za tako nešto, Nišikori, ali generalno vrlo malo igrača može da se nosi sa Novakom“.

Moja se povukao 2010. godine, tada je već davno prošao njegov zenit koji je doživeo u nekom drugom vremenu.

“Sada je drugačije – 95% igrača ima sličan stil igre, isključivo sa osnovne linije i što jače. Nema mnogo prostora za taktiku, a i tereni su sve sličniji – isti način tenisa prolazi i na Rolan Garosu i na Vimbldonu i ovde, a to ranije nije moglo. Ipak, mislim da je prosečno nivo današnjih Top 100 igrača viši nego u moje vreme – sada su igrači bolje pripremljeni, svi imaju pristup nutricionisti, dobrim kondicionim trenerima, povrede se lakše sprečavaju“, zaključio je Moja za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu