Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

O Koštunici se najviše piše | 17/09/2002 | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Dnevne novine, medusobno se razlikuju po broju tekstova objavljenih o Miroljubu Labusu i Vojislavu Koštunici. Generalno, najpribližniji odnos tekstova o ova dva kandidata objavljuju Blic i Glas, sa razlikom od po jednog teksta u korist Labusa. Analiza Medijske dokumentacije/Ebart, pokazuje da je u svim ostalim novinama, više tekstova objavljeno je o Koštunici.

Period koji je analiziran obuhvata vreme od 28. avgust, do 10. septembra, a analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Ukupno je objavljeno 1074 teksta.

IZJAVE I INTERVJUI PREDSEDNIČKIH KANDIDATA

Kao i u prethodnom analiziranom periodu (19. jul – 27. avgust), najviše izjava dao je Vojislav Šešelj (59). Na drugom mestu je Miroljub Labus sa 54 izjave, koji je u tom pogledu daleko aktivniji nego u ranijem posmatranom razdoblju.

Najzastupljenije teme u izjavama kandidata:

1. Drugi kandidati (139)

2. Socijalna politika (94)

3. Reforme (82)

4. Kriminal (50)

5. Kosovo (40)

6. Evropska unija (38)

7. Crna Gora (36)

8. Srpsko pitanje (35)

9. Privatizacija (28)

10. Hag (13)

Za razliku od prethodnog, u ovom periodu iznošenje stavova o drugim kandidatima nije izrazito dominantna tema u odnosu na sve druge. Socijalna politika i Reforme kao teme izjava i intervjua su zamenile mesta u odnosu na prethodni monitoring: čini se da sa približavanjem izbora predsednički kandidati sve više govore o onome što birače neposredno najviše interesuje – socijalnoj problematici, dajući obećanja o tome šta će uraditi na ovom polju ukoliko budu izabrani. Kosovo je kao tema sa začelja liste došlo u sredinu, a Crna Gora je sa 4. pala na 7. mesto. U ovom periodu je više govoreno o privatizaciji nego u proteklom, a o zločinima mnogo manje. Izjave o Hagu davali su samo Šešelj i Živojinović.

Najviše izjava o drugim kandidatima dao je Šešelj (32), sledi Pelević (25). Gledano po dva najznačanija kandidata, Labus više nego Koštunica komentariše druge učesnike kampanje (14 u odnosu na šest izjava). U prethodnom periodu je bilo obrnuto. Isto je i sa prisutnošću u izjavama drugih kandidata: sada se najviše govori o Koštunici, dok je u periodu pre toga najčešća tema bio Labus.Sa zahuktavanjem predsedničke kampanje, došlo je i do drugih promena u temama izjava. Tako je, na primer, Labus posvetio pažnju i oblastima koje u proteklom periodu nije pominjao: Kosovu, Crnoj Gori, 'Srpskom pitanju', Kriminalu. Ipak, i dalje se u najvećem broju slučajeva njegove izjave odnose na Reforme (31) i Socijalnu Politiku (21). Za Koštunicu su najčešće teme Crna Gora (20) i Reforme (15). Odnos najprisutnijih tema u izjavama ova dva kandidata prikazan je u sledećem grafikonu:TEKSTOVI O KANDIDATIMA

Vojislav Koštunica nije samo najčešća tema izjava drugih kandidata, već je o njemu i ukupno objavljeno najviše tekstova (ovde ne možemo praviti poređenje sa prethodnim istraživanjem jer je primenjena drugačija metodologija). Poredak kandidata po broju tekstova u kojima su oni glavna tema izgleda ovako:

  1. Koštunica (212)
  2. Labus (183)
  3. Šešelj (99)
  4. Živojinović (93)
  5. Drašković (61)
  6. Pelević (56)


Dnevne novine međusobno se razlikuju po broju tekstova objavljenih o Labusu i Koštunici. Generalno, najpribližniji odnos tekstova o ova dva kandidata objavljuju Blic i Glas, sa razlikom od po jednog teksta u korist Labusa. U svim ostalim novinama, više tekstova objavljeno je o Koštunici, s tim što su razlike veće nego u slučaju dva gore pomenuta lista. Pisanje dnevnih novina o svim kandidatima prikazano je u sledećem grafikonu:
Da državom upravljaju eksperti

04. decembar 2002. | Izvor: Cesid
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"

Mediji drugi krug pratili još mirnije

17. oktobar 2002. | Izvor: SMMRI, Medija centar
Mediji u Srbiji kampanju za drugi krug predsedničkih izbora pratili su "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, Istovremeno, Đinđić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Drugi izborni krug u medijima u znaku Koštunice

10. oktobar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Drugi krug predsedničkih izbora u medijima je protekao u znaku Vojislava Koštunice, o kojem je objavljeno 244 teksta, dok je 186 napisa objavljeno o Miroljubu Labusu. Veći broj tekstova o Koštunici zabeležen je i u svim analiziranim dnevnim novinama. U periodu između dva kruga, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra, najvažnija tema za Vojislava Koštunicu bio je poziv građanima da izađu na izbore, dok je za Miroljuba Labusa najčešća tema bio njegov protivkandidat

Koštunica i Labus u medijima

26. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Analiza predsedničke kampanje koju je uradila Ebart/Medijska dokumentacija, u periodu od 11. do 24. septembra u pokazuje da se u odnosu na prethodno posmatrani period, srpsko pitanje pominje tri puta više u nastupima predsedničkih kandidata. Kada je reč o Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu, samo je "Nacional" ravnomerno objavljivao tekstove o njima, dok su ostale novine najviše pažnje poklonile Koštunici.

Labus u blagom vođstvu

25. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Novo istraživanje Strategic Marketinga pokazuje da predsednički kandidat grupe građana Miroljub Labus vodi u odnosu na kandidata Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu. Razlika iznosi oko 2 odsto u delu ankete u kom su ispitanici odgovarali na pitanje za koga bi glasali sa ponuđene liste imena. Rang je sličan a procenti različiti sa istim pitanjem, ali bez ponuđene liste. U odnosu na prethodno istraživanje broj onih koji će sigurno glasati je praktično nepromenjen i iznosi 63 odsto.

Da su danas izbori Labus bi pobedio

19. septembar 2002. | Izvor: Scan
Novosadska Agencija za istraživačko razvojne poslove Scan, obavila je istraživanje javnog mnenja u 47 opština u Srbiji, u periodu od 5. do 11. septembra ove godine, koje pokazuje da anketirani građani najviše veruju Vojislavu Koštunici, potom Vojislavu Šešelju, dok je na trećem mestu Miroljub Labus.

Kandidati trče drugi krug

12. septembar 2002. | Izvor: NIN
Građani Srbije će 29. septembra birati svog čelnog čoveka - predsednika. Ovog puta kao da ga nisu ni imali. U jeku predizborne kampanje sve se sprema za veliku predstavu - utvrđuje se teritorija koja će biti obuhvaćena izborima, uporno iskušava šta taj predsednik, uprkos Ustavu, sve može. Kandidata ima dovoljno, i previše, mada vladajuća politička grupacija - DOS, nije ponudila nikoga iz redova političkih stranaka koje je čine.

Biraci misle da je Srbija na stranputici

06. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Agencija za istrazivanje javnog mnjenja u Srbiji, «Stratedzik marketing» obavila je od 23. do 26. avgusta terensko istrazivanje na uzorku od 1.532 ispitanika sa pravom glasa. Biracko telo Srbije, bez Kosmeta cini oko 6,4 miliona birraca, a prema trenutnomi interesovanju biraca, moze se ocekivati da na predstojece izbore izadje manje od 3,6 miliona gradjana Srbije. Preuzmite kompletan dokumet u zip formatu[130kb]

Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija

06. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Ebart/Medijska dokumentacija obavila je u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji. Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Raste rejting Vojislavu Kostunici

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Poslednje istrazivanje javnog mnenja o rejtingu predsednickih kandidata koje je uradio Statedzik marketing, pokazuje da Vojislavu Kostunici rejting raste, Miroljubu Labusu stagnira, a najveci porast popularnosti belezi Vojislav Seselj.

Svi daleko ispod Kostunice i Labusa

24. avgust 2002. | Izvor: B92
Kostunica i Labus su trenutno po jednom pokazatelju, a to je pokazatelj pozitivnih ocena, nalaze se na samom vrhu, a svi ostali su ispod njih.

Kostunica i Labus izjednaceni

01. avgust 2002. | Izvor: B92
Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto.

Procenjivanje snage kandidata

21. jul 2002. | Izvor: B92
Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati. Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto.

Kostunica i dalje najpopularniji

23. jun 2002. | Izvor: B92
Prema istrazivanju obavljenom u poslednjih nekoliko dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 45,3 odsto biraca, dok na izbore ne bi izaslo 39,7 odsto anketiranih, 5 odsto vise nego prosle sedmice. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju zabelezio neznatan pad popularnosti. Ako bi DSS izasao na izbore samostalno, dobio bi 21,9 odsto glasova, a ostatak DOS 23 odsto.